Хийт Леджър: Обожавам да правя неща, от които се страхувам

На днешната дата си отиде завинаги момчето като рицарите. Последното.

0 коментара Сподели:

Когато си се родил през 1979 г. в  Пърт, Западна Австралия, баща ми още не е срещнал майка ми. Вероятно вечер е пил малък коняк на „Кристал“, след дългите смени в завод „България“ и вече е носил от корекомските дънки. Когато си се родил през 1979 г., тук още е бил тежък социализъм, а за русокоси австралийски сърфисти са чували само секретарките на партийните членове с дипломатически мисии, които силно се съмнявам, че са се озовавали близо до родния ти град. Родил си се в свободата и в близост до безкрайността на океана, кенгурутата и австралийската пустош. Аз се родих малко по-късно. Късно, но никога няма да забравя, когато гледах за пръв път „10 неща, които мразя в теб“. Филмът е излязъл през 1999 г. –

била съм на 11, а ти вече си бил достатъчно зашеметяващ, че всички тийнейджърки от западните до бившите соц държави да припадат по теб.

Естествено гледах филма доста след това – тук нещата все още не идваха особено бързо, а и май още гледанията ставаха с видеокасети, но да не те занимавам с подробности. Мамка му, Хийт Леджър, още тогава и досега – ти си оставаш супер парче. Мисля, че бях влюбена в теб до късните си гимназиални години. Мисля, че тотално изперках, когато те видях с броня и леко ранен в „Като рицарите“. Мисля, че го гледах над 20 пъти, пък съм момиче, дето бързо му доскучава. Какво стана после? Защо така се прецакаха нещата? Наркотиците ли дойдоха, системата ли се намеси? Да не би някоя ужасна дама с крайни намерения да ти разби сърцето? Какво стана с бронята, момче?

„Две ръце“, „Патриотът“ с Мел Гибсън, „Като рицарите“, „Бандата на Кели“, „Господарят на греха“, „Братя Грим“, „Планината Броукбек“, за който получи номинация за „Оскар“ и „Златен глобус“, „I'm Not There“ като Боб Дилън и накрая гадния „Черният рицар“ („The Dark Knight“) на Нолан, продължението на „Батман в началото“. Мисля, че той те спъна – спъна те крайно, директно, прецака те по странен начин. Някъде четох, че

Джак Никълсън, който игра Жокера преди теб, те е предупредил, че тази роля е опасна.

Че Жокера разбърква умове, че влиза прекалено навътре в актьора, че замъглява Аза, че буквално руши всичко в този, който го изиграе. Защо не го послуша? Малко съхранение. Малко с-а-м-о-с-ъ-х-р-а-н-е-н-и-е, Хийт, поне малко. Намерили са те в апартамента ти на 421 Broome Street в Ню Йорк на 22 януари 2008 г. в 15:26 часа с множество празни опаковки от сънотворни и други лекарства наоколо. След аутопсията – няма крайно установена оценка освен – „остро отравяне“.

Седмици преди това си споделял, че не можеш да спиш, че едно хапче не помага, трябват повече. Ядосана съм ти, рицарю! И имам точен списък за това. Написах го на 11, написах го на 22, написах го преди малко. 10 неща, които мразя в теб, Хийт Леджър:

  • Не харесвам начина, по който трапчинките правеха усмивката ти замръзваща.
  • Мразя смеха ти и поведението над нещата, които караха 11-годишните момиченца да изпускат сладоледите си.
  • Не ти прощавам, че не ми се случи на 14, 20, 28 и миналата година.
  • Мразя, че те нямаше на Коледа и когато през май чаках едно глупаво момче на едно глупаво място.
  • Не ти прощавам, че остави океана да си отиде и сега в Австралия има само отровни паяци и тъпи туристи.
  • Че не ме научи да плувам и до днес не мога, несериознико.
  • Не харесвам, че прекалено бързаше.
  • Мразя, че си тръгна!
  • Мразя, че си тръгна!
  • Мразя, че си тръгна!

За последната си роля във филма „Черният рицар“ Хийт Леджър получава посмъртно „Оскар“, „Златен глобус“ и BAFTA – всички за категорията „Най-добър поддържащ актьор“. Последната му недовършена роля е в „Сделката на доктор Парнасъс“, която се доиграва от Джони Деп, Джъд Лоу и Колин Фарел, защото са нужни поне трима, за да се получи нещо като рицар. Нещо като момчето от Пърт. Нещо като Хийт Леджър. Последният.

Хвърли едно око на задължителните сериали през януари.

Гласувай за любимите си заведения и барове в София и спечели страхотни награди!

Или просто ни последвай в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *