Красота без усилие

Лиза и Фернан Фонсагривс остават в историята като един от най-успешните тандеми в модата

0 коментара Сподели:

Estate of Fernand Fonssagrives, courtesy Michael Hoppen gallery

Макар и да е доста спорна неофициалната й титла на първия топ модел в света, колкото повече минава времето, толкова по-трудно ще е на когото и да било да я отнеме от Лиза Фонсагривс. Шведката обаче остава в историята не само като истинска модна икона, но се превръща и в муза на двамата си съпрузи – световно прочутите фотографи Фернан Фонсагривс и Ървинг Пен. Галерия Michael Hoppen в Лондон извади някои от най-рядко показваните фотографии от златните години на семейство Фонсагривс.

Родена на 17 май 1911 г. в град Удевала, Швеция, Лиза заминава да учи танци в Берлин, а после отваря школа по танци в Стокхолм. С колегата си Фернан Фонсагривс Лиза се запознава в Париж. Според легендата за първи път й предлагат да се снима, когато среща дизайнер на шапки в асансьора. От Vogue са впечатлени от Лиза, макар че тогава тя си няма и най-малка представа от мода. Нюхът на издателите не ги подвежда, а и те знаят как да шлифоват груби диаманти и да произвеждат звезди. Съвсем скоро Лиза Фонсагривс се превръща в най-търсената!

 

СУПЕР УСПЕШЕН ТАНДЕМ

модел, Лиза Фонсагривс, Фернан Фонсагривс

Истината е, че Лиза се явява не просто катализатор за кариерата на Фернан Фонсагривс. След като работата му като танцьор приключва преждевременно заради инцидент по време на плуване, тя му слага фотоапарат Rollieflex в ръцете. "Превърна се в част от тялото ми", ще признае той по-късно. В процеса на това уникално сътрудничество с първата си съпруга Фонсагривс започва да я снима навсякъде – как скача във въздуха, облечена или съблечена, и дори експериментално – части от контурите на тялото й. Прекарват две години в Европа, като се издържат, продавайки снимките, които той й прави, на повече от 50 издания. Освободеният от задръжки и предразсъдъци стил на Лиза грабва вниманието на модните редактори и стилисти. Елегантната й фигура на професионална танцьорка и енигматичното й излъчване са постоянно вдъхновение не само за съпруга й, но и за тогавашните лайфстайл издания. Лиза се появява върху кориците на модните списания от 30-те чак до 50-те години. Town & Country, Life, Vanity Fair, както и над 200 корици за Vogue.

Двамата спомагат за налагането на естествената, постигната и показана без усилие красота, полагайки началото на фешън фотографията такава, каквато е днес. Фернан Фонсагривс стига до момент в кариерата си, когато се превръща в най-добре платения фотограф в света. Въпреки това той избира да запази максималната възможна в случая анонимност и отказва да се превърне в звезда. За сметка на това обаче, влиянието на Лиза е толкова силно, че в модните среди тръгва вицът, че всъщност прословутият new look на Кристиян Диор от 1947 г. се върти около 45-сантиметровата талия на Лиза Фонсагривс.

 

ВЛИЯНИЕТО НА ИКОНАТА

модел, Лиза Фонсагривс, Фернан Фонсагривс

Когато Втората световна война ги принуждава да се върнат в Щатите, кариерите и на двамата са катапултирани до тоталния успех, макар и в този случай поотделно. Бракът им се разпада през 1950 г. Лиза е издигната до ранг на модна икона, а този вид фотография започва да ограничава творческите идеи на Фернан. Комерсиалните и рекламни поръчки престават да го вълнуват. Той заминава за Испания, започва да се занимава със скулптура и отново завладява креативната си независимост. Лиза се омъжва за друг от големите фотографи на века – Ървинг Пен, а сътрудничеството им се превръща в емблема на зрелостта на фешън фотографията.

След подобно внушително CV като фотомодел е разбираемо, че другите артистични терени, на които Лиза се изявява – самата тя също работи като фотограф, моден дизайнер и скулптор, остават някак на заден план. И въпреки това тя е представяна от свръх престижната галерия Marlborough. А когато Джон Галиано се среща с 92-годишния Ървинг Пен, фотографът не пропуска да завърти разговора около влиянието в своя живот на съпругата си, която умира на 4 февруари 1992 г. (Самият Пен умира на 7 октомври 2009 г.). Модистът остава толкова впечатлен от фигурата й, че се вдъхновява за колекция есен-зима 2008/09 на Dior. А така, митът за Лиза Фонсагривс естествено отново се презарежда!

Хвърли един поглед и на статията ни за музите.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *