Раждането на един монумент

Историите на някои от най-величествените архитектурни паметници в света

0 коментара Сподели:

Световно известните архитектурни чудеса, които са отличителни белези на страните, в които се намират, не винаги са били на мястото си. Преди да се появят е имало идея, планове и чертежи, а накрая и строеж. Колко от вас са се замисляли как точно са били построени монументите, слели се с урбанистичния пейзаж на забързаното ни ежедневие? Това са историите на някои от най-внушителните градски символи в света.

 

EIFFEL TOWER, PARIS (1889)

паметници, монументи, архитектура, Ейфелова кула

Носеща името на създателя си – инженера Густав Айфел, Айфеловата кула в Париж се издига на цели 324 метра над земята. Тя безспорно е не само символ на столицата, но и на цяла Франция. Всяка година повече от седем милиона души посещават архитектурното чудо, появило се по случай стогодишния юбилей на Френската революция. Тя е издигната само за две години, а в строежа участват над 300 работници. Първоначално кулата е трябвало да се демонтира 20 години след построяването ѝ, но внезапният ѝ международен успех гарантира запазването ѝ. Днес освен забележителност, Айфеловата кула е и място, на което са инсталирани барометри, гръмоотводи, радиотелеграфски уреди, както и най-различни антени.

 

EMPIRE STATE BUILDING, NEW YORK (1931)

паметници, монументи, архитектура, Емпайър Стейт Билдинг

Безброй филми и сериали увековечиха наблюдателната площадка на Емпайър Стейт Билдинг като най-романтичното място в света, на което влюбените, но възпрепятствани от живота главни герои, намират пътя един към друг именно над покривите на Ню Йорк. Само две години след строежа на сградата, тя става световно известна, благодарение на появата си в култовата лента "Кинг Конг". Небостъргачът, висок 443,2 метра, се намира на земя, първоначално придобита от семейството на милиардера Джон Джейкъб Астор, починал на Титаник, което построява там хотел Уолдорф-Астория. През 1929 компанията Емпайър Стейт Инкорпорейтед започва строежът на новата административна сграда, който продължава само 410 дни. В построяването ѝ участват повече от 4000 души, а снимките, на които работниците седят по гредите на стотици метри височина без предпазни колани, са известни и до днес.

 

STATUE OF LIBERTY, NEW YORK (1886)

паметници, монументи, архитектура

Проектирана от Фредерик Огюст Бартолди, Статуята на Свободата представлява римската богиня на свободата Либертас, държаща факел в издигнатата си дясна ръка и правна книга в лявата, на която е изписана датата на подписването на Американската декларация за независимост, докато в краката на фигурата лежат счупени окови. През 1984 паметникът става част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и след многобройни периоди на реставрации, е отворен отново за посещения на 4 юли тази година. Идеята зад един от най-емблематичните символи на Америка е да се издигне монумент, подарък от Франция за американския народ, който да посреща корабите от цял свят, пристигащи в страната на неограничените възможности. Статуята на Свободата е изградена почти изцяло във Франция, а Густав Айфел проектира външната носеща конструкция.

 

TOWER BRIDGE, LONDON (1894)

паметници, монументи, архитектура, Тауър Бридж

Тауър Бридж, носещ името на разположената в непосредствена близост Лондонска кула (Tower of London), е най-известният мост във Великобритания и символ на Лондон. Конструиран като комбинация от подвижен и висящ мост, той е строен цели осем години от 5 различни фирми и 432 работници. Двете кули на Тауър Бридж са свързани със затворен проход, в който има постоянна изложба, разкриваща историята на моста. Поради значението си за Лондон, той често е наричан от чужденци погрешно Лондон Бридж, бъркан със следващия мост по Темза. През 2008 започва реставрацията на моста, която трябва да гарантира доброто му състояние за поне 25 години.

 

CRISTO REDENTOR, RIO DE JANEIRO (1931)

паметници, монументи, архитектура, Христос Спасителя

30-метровата статуя на Христос Спасителя в Рио де Жанейро е петата най-голяма статуя на Иисус Христос в света. Тя е разположена на върха на хълма Корковадо в предградията на града, като първоначално е трябвало да бъде построена по повод стогодишнината от независимостта на Бразилия. Статуята стои върху основа, в която се намира параклис. През 1999 станалият известен със скока си от стратосферата австриец Феликс Баумгартнер скача с парашут от дясната ръка на статуята.

Ако те впечатляват фотографиите на паметници или сгради, хвърли един поглед на статията ни за фотографа Дариус Мизстал и хобито му да снима изоставени места.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *