LOST PLACES

Свързахме се с немския фотограф Dariusz Misztal, за да ни разкаже нещо повече за страстта си да снима изоставени сгради

  • 18.06.2013
  • от Ели Цонова
  • снимки: Dariusz Misztal

Снимките не винаги трябва да отразяват красиви и лъскави предмети, природа или живи същества. Понякога именно забравеното и прашасало минало те докосва по начин, по който нищо друго не може. Така е и с изоставените къщи. Те не само са чудесен декор за някой нискобюджетен хорър, но и всяват страхопочитание у всеки фен на endtime снимките. Този тип снимки впечатляват не толкова с това, което показват, ами по-скоро с въпросите, които поставят: Защо е била изоставена тази къща? Защо обитателите ѝ са бързали толкова много, че са оставили всичко както е било? Живи ли са бившите собственици? Питанките са безкрайни, а отговорите липсват.

lost places, фотография, Dariusz Misztral

Точно тази мистерия е пленила и Dariusz Misztal – самоук млад фотограф от Дюселдорф, Германия. Учил първоначално за хотелиер, Dariusz бързо си дава сметка с какво иска да се занимава всъщност, напуска сигурната си работа и прави първи стъпки във фотографията. В началото се занимава главно със снимки на партита и сватби, но един от по-новите му проекти е да увековечава изоставени сгради.

Една снимка веднага ти напомня за определени миризми и отминали времена, и ти показва до последния детайл как е било всичко, когато си я заснел, споделя Dariusz.

lost places, фотография, Dariusz Misztral

В случая със запустелите домове той вижда само това, което е останало непокътнато от времето. Dariusz се интересува не толкова от историята на къщата или сградата, а от обстановката, естетиката и съдбата на бившите обитатели.

Атмосферата и цялото настроение са зашеметяващи. Когато открия стари снимки на собствениците и видя документ, че са били женени над 50 години, се случва да ме побият тръпки, казва фотографът.

Ако искаш да видиш с какво друго се занимава Dariusz, можеш да посетиш сайта му или да разгледаш галерията му във Фейсбук.

lost places, фотография, Dariusz Misztral