Тайният език на душата

Един различен поглед към ,,50 нюанса сиво''

0 коментара Сподели:

"50 нюанса сиво" е филмът, който е доста малко вероятно да получи хладна оценка като „Хубав е“ или „Става“, но е по-вероятно да получи коментари като: „Нее, не съм го гледала“ или „Доста наивен филм“. Това е филм, който сякаш те кара да изкажеш мнението си и отношението си не само към него, но и към секса като цяло.

Тъй като заглавието на филма по едноименния бестселър на Л. Л. Джеймс „50 нюанса сиво“ често се използва метафорично, ние също ще използваме филма като метафора, за да предадем определени послания. Една от радикалните идеи на филма е свързана с това, че главните герои – преуспял милионер и студентка по журналистика, сключват договор, който да уреди интимните им отношения. В тази връзка на отношенията помежду им може да се гледа като на доброволна връзка между две страни с точно определени параметри и ясни възможности за прекратяване. В този смисъл ние не намираме нищо нередно в това на интимните отношения да се гледа като на договор, тъй като именно договорният им характер ги прави ясни и с точно определени параметри. И именно страхът да поставяме граници, да общуваме свободно и да имаме параметри на интимните си отношения ни кара да се чувстваме некомфортно от това да гледаме на тях като на договор.

Но ако не бяхме подменили ценностите, щяхме да можем спокойно да гледаме на тях по този начин.

Филмът, както споменахме, въвежда не толкова революционната идея за връзката между едно обикновено момиче и милионер, но разчупва социалното клише, че „Сексът не е повод за запознанство, а още по-малко за Любов“. Точно поради тази недобра връзка между филма и реалността същият би могъл да бъде счетен за „наивен“. Тъй като обаче ние сме лишени от предразсъдъци и сме отворени за такива нестандартни идеи като Любовта например, затова не го намираме за наивен. Впрочем думата предразсъдък се състои от представката „пред“ и  „разсъдък“ и означава предубеденост, неспособност за преработка на информация по отношение на обекта, към когото лицето е предубедено. Предразсъдъците са доста характерно социално явление, което не допуска, че реалността е динамична, променяща се, а не статична и че на хората не трябва да се гледа през призмата на нашите собствени страхове и ограничени възприятия.

Но може би основната линия на филма е свързана с това, че в крайна сметка сексът е свобода. Именно сексуалната разкрепостеност и справянето със собствените страхове и задръжки по отношение на него ни дава възможност да правим свободен избор и да се радваме на сексуалния си живот.

И ако все пак интимното сексуално общуване беше само разкрепостеност и липса на предразсъдъци, само здрави граници и ясни параметри, само свобода, ние нямаше да си струва да пишем за него, но „50 нюанса сиво“ иска да ни каже, че именно Любовта прави всичко това с него.

Според специалистите именно доверието и способността за интимност, желанието за опознаване тялото на партньора, искрените и лични разговори, готовността да поставиш егото на заден план, всичко това стои в основата на качественото сексуално общуване.

И също както в танца, истински добрите танцьори са такива не само заради техниките, които владеят, но за това, че владеят тайния език на душата. Защото танците са израз не само на материалното, но и на божественото.

Кой заслужава да носи титлата Най-добър бар и ресторант за 2018, решаваш ти. Гласувай и спечели Samsung Galaxy Note 9

Виж как влияе липсата на секс върху мъжете.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *