Wildberries – момичетата, които не ги е страх от зимата

Марина Юнакова те среща с първата и единствена в България общност за екстремни спортове, съставена изцяло от момичета

0 коментара Сподели:

Какво ще правите тази зима? Защото тя вече е тук. Според синоптиците съвсем скоро ще настане кучи студ, поредната най-студена зима от поне  80 години насам с обилни снеговалежи. Масова истерия, заледени пътища, падащи висулки,  локви, „плюещи плочки“ и изненадани служители на Столичната община – истинско екстремно забавление.

Ако обаче дълбоко ви е дотегнало от този сценарий и зимна София ви е сива и скучна, то винаги имате алтернатива да грабнете ските или сноуборда и да се отдадете на удоволствието, наречено зимни спортове. Именно това правят всеки сезон момичетата от Wildberries – първата и единствена в България общност за екстремни спортове, съставена изцяло от момичета. Те са позитивни, мотивирани и вечно усмихнати и обикновено може да ги срещнете на лов за горски плодове из родните гори и планини. Шансът обаче да профучат с бясна скорост покрай вас, яхнали сноуборда, също е голям.

Изразът „Караш като момиче“ отдавна е загубил смисъла си предвид уменията на мацките от Wildberries.

На 19 декември в betahaus е премиерата на филма „Berries Jam”, в който "беритата" ще покажат как са се вихрили през изминалия сезон. За да науча повече за това, какво ги мотивира да карат и има ли място нежният пол в зимните спортове, се срещнах с няколко момичета от крюто.

Това са Съни, Мина и Фатима – и трите отдадени на зимната си страст, която се е превърнала в нещо повече от хоби.
Виждаме се на по чашка и сладки приказки, но въпреки доброто вино (поздравления за бащата на Съни!), не ги свърта на едно място. Нямат търпение да грабнат дъските.   


Как се появи идеята за Wildberries?
Съни: Идеята ми хрумна преди две години, защото в България момичетата стоят на заден план не само в сноуборда, но и в почти всички спортове. Исках да помогна да намират информация за това и приятели, с които да могат да карат.  

Познавахте ли се преди това и как се намерихте като цяло?  
С.: Всичко започна от сноуборда, защото карахме заедно и така лека-полека се създаде нещо като общност, която развихме чрез сайта на Wildberries. Всички момичета, които се чувстват „берита“, могат да се присъединят към нас.

Тоест приемате CV-та?
Фати: Не, но приемаме бурканчета сладко!
С.: Не сме затворено общество и абсолютно всеки е добре дошъл да кара с нас и да споделя зимните емоции. Важното е повече момичета да спортуват, а пък кои сме – няма значение.

С какви спортове се занимават „беритата“?
С.: Екстремни! Не, всъщност нямаме конкретна насоченост, но най-вече сноуборд, сърф, лонгборд, скейт, брейк денс…

Как се запалихте по сноуборда?
С.: Аз май съм ветеран… Започнах преди повече от 12 години. Тогава беше доста по-различно от сега, нямаше такива условия за каране. По това време само 4-5 други момичета се занимаваха със сноуборд, но не карахме заедно. Общо взето, на мен ми се налагаше да карам само с момчета и може би заради това започнах с фрийстайла още от първия ми сезон. Дето се вика – не можех да правя още завои, а пързалях една PVC тръба на Витоша.
Мина: Ти си вождът! При мен активното каране е 5 сезона до сега.
Ф.: Аз карам от 5 години, като от 3 години започнах с фрийстайла.

Имате ли съвети за начинаещите момичета сноубордистки?
С.: Трябва да са подготвени, че определено падания ще има. Хубаво е да имат обща култура на движение и да знаят какво правят, защото може да е опасно, ако си повярваш прекалено много. Моите травми съм ги правила точно в такива моменти. Трябва да носят протектори, да не надценяват нивото си и като цяло да осъзнават възможностите си.

Вие как преодоляхте страха и започнахте да се пускате по уреди?
С.: Страхът е адреналин. Като цяло него винаги го има, но си е приятно усещане.
Ф.: Всяка година се превъзмогва наново.
М.: Всяко първо минаване през рейла предизвиква едно специфично усещане в стомаха… все едно имаш пеперуди.

Какво си мислите всеки път, преди да опитате някой трик?  
С.: Казвам си, че ще се справя. Никога не си мисля, че ще падна, защото в момента, когато това ти мине през главата, шансът да се пребиеш рязко се увеличава. Хубаво е преди това да визуализираш трика, който правиш, и това е половината от успеха.

Сноубордът дава ли ви самочувствие?
С.: Със сигурност ни прави по-енергични. Не сме такива заспали… марди.

Суетни ли сте относно екипировката?
С.: За екипировката е важно да е топла и да не пропуска. Не би трябвало да има значение според мен дали е скъпа, важното е да е функционална. Аз като цяло залагам на шареното – нали луд на шарено се радва…
Ф.: Да! Но реално, докато караш, нямаш време да мислиш с какво си облечен.
М.: Аз съм суетна! Ето, този сезон например мисля да карам с леопардови панталони.

Може ли да попитам с какво яке ще ги съчетаеш?
М.: Как с какво – със зеброво, разбира се!

Подценяват ли уменията ви просто защото сте момичета?
С.: Имало е такива моменти, естествено. Въпреки че има много момичета навън, които карат по-добре от момчетата. Надяваме се и тук да има момичета, които да стигнат това ниво!

Как се поддържате във форма, за да сте в бойна готовност за сезона?
С.: С други спортове, като каране на колело, лонгборд, сърф и т.н.


Дойде време да разкриете тайната рецепта на “Berries Jam”! Разкажете ни повече за филма!
Ф.: „Berries Jam” е логичното продължение на Wildberries. Просто Съни с целия си ентусиазъм събра много усмихнати момичета, които да участват във филма. Със снимането ни помогнаха Никола Плъков, Манол Чалъков и Георги Василев.
С.: Поканихме много момичета, но не всички приеха да участват по начина, както си представяхме да стане във филма. Имаше доста противоречия и нямаше как да накараме хора да дойдат на определено място да снимаме, тъй като всички разходи по филма сме си ги плащали сами. Успяхме да направим филм с кадри, които бяхме заснели през сезона и с няколко организирани дни каране.

На какви кадри сте наблягали – фрийстайл или фрийрайд?
С.: Наблягали сме на забавлението. Може да дойдете на премиерата на 19 декември в betahаus, за да разберете повече.

Слушате ли музика, докато карате? Кои стилове ви надъхват?
Ф.: За това ще можете да видите повече в една нова рубрика, която започваме на сайта ни и се казва „Music Jam”. В нея ще разкрием музикалния вкус на всяко едно момиче от Wildberries и ще ви помогнем да си изберете нова селекция за предстоящия сезон.

Къде можем да ви намерим през зимата и имате ли любимо място за каране?
Ф.: Всички курорти, които са готови да ни спонсорират! (Смее се.)

Какво е сноубордът за вас, описано с една дума?
М.: Забавление!
Ф.: Раздвоена съм между забавление и спокойствие, защото планината ми носи огромно спокойствие.
С.: Баланс!

Гледайте филма за "беритата" и се вдъхновете да превземете планината.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *