GOLDY: ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ НА БГ ХИП ХОПА

На 27 март ще се проведе второто издание на единствения по рода си танцов спектакъл VS Life, говорим си за него с Goldy

0 коментара Сподели:

Виктория Михова „Goldy” заедно с крюто й VS DANCE е сред най-активните танцьори и хореографи у нас – носителка на наградата за Best Club Performer, резидент в Mascara и Tequila, мажоретка на баскетболните мачове на „Левски” и BMW събора, снимала се в безброй много клипове и излизала на сцената с безкрайно дълъг списък от имена. Отскоро VS DANCE вече имат собствена школа за танци, профилирана в хип хоп и малко повече, а на 27 март ще се проведе второто издание на единствения по рода си танцов спектакъл VS Life, който представя уменията на всички техни ученици.

Как би описала събитието VS Life?
Идеята на VS Life е да изразява нашето реално ежедневие – опитваме се да навържем идеите около това, което ни се случва. Тази година ще бъде на „Трите З-та”, както му викаме с Ава – нашият Знак, Залата и Заедно в културата. За съжаление не можем да работим силно по концепция за спектакъл, защото нашите ученици имат други потребности – те трябва да учат техники и танци, навързваме ги в едно и същевременно навързваме една идея около тях. По принцип танците се правят около идеята, но ние сме наопаки.

Както в екшън филмите първо измислят каскадите, а после около тях пишат сценария?
Всъщност важното е всички ученици да усетят професионалната сцена под краката си. Да изживеят шоуто, защото е нещо вълнуващо. Пък и техните родители и близки да видят с какво се занимават.

Колко са участниците?
Не мога да ги преброя, защото никога не идват заедно на репетиция, но около 60-70 човека. На предното издание бяха 30 процента по-малко. Имаше хора, които само заради тази инициатива станаха редовни – много се ентусиазират, нахъсват се, сплотяват се, работят в екип и се чувстват супер полезни. На мен това много ми харесва, затова правя събитието за втори път.

Какви танци ще има на спектакъла VS Life – 2?
Ще представим какво се работи в редовните ни класове в залата: ще има денсхол, уакинг, ню стайл хип хоп, олд скул техники, лирикъл хип хоп, даже и диско танци с оригинални седемдесетарски движения.


Представи с няколко думи основните хореографи на събитието?
Повечето от нашите хореографи са кадри на VS DANCE – те са минали през кастинг или през обучение. Това са Виктория Атанасова „Small-V” – естествено всеки си има никнейм, Kристин Петринскa „Cheeky”, те се занимават с децата и са ги подготвили много добре. Те двете са моите първи ученички, още преди да създам VS DANCE. Лазар Карпачев „Лазо” – той дойде с кастинг и в началото пътуваше всяка седмица от Кърджали до София, само и само да е с нас. И той е минал през специално обучение и много си разбира от работата. Ивайла Гергова „Ава” – тя е много отдадена, голям професионалист. Преподава уакинг, хаус денс и хип хоп хореография. Андриана Петрова „Blush” и Яна Тодорова също са мои ученички, които от тази година са хореографи – Blush преподава и се занимава доста активно с Dancehall, а Яна от една-две години танцува в Главния състав на VS DANCE, от тази година преподава лейдис стайл и е много добра. Петя Димитрова ни помага с гледна точка. Преди имах нужда аз повече да участвам, но сега гледам да си разпределя труда, за да могат всички да се развиват.

Покрай Третата вълна на хип хопа, сцената се раздвижи. Усеща ли се и при танците?
Има размърдване, има търсене на истината в нашата култура сега – всички търсят откъде е дошла, как трябва да се преподава, какво точно трябва да се учи, танцува. Големи дискусии има. Повече тийнейджъри се интересуват – както бг рапът сега е много модерен, така са модерни и танците. Трудната част е да накараш всички, които искат да учат хип хоп, денс хол, уакинг… да се интересуват и от основите на културата, а не само от хореографии. Проблемът на младите е, че им е скучно да учат историята, бейсици, техника… Това е така, защото още не осъзнават колко са важни и какво точно е това, което така силно искат да научат. Нашата роля е да ги въвлечем в цялото, а не само в това, което виждат по клиповете.

На каква възраст са хората, които идват да танцуват в залата ви?
От 4 до 60. Имаме специална група за възрастни хора, които искат да танцуват и да учат хип хоп хореографии. Поканих ги да излязат на сцената на събитието, но все още ги е срам.

Коя е най-приятната част от работата ти?
Това, че като дойдеш в школата, не идваш да преподаваш или да се учиш, а идваш да се видиш с приятели. Аз се уча много от учениците си, както и другите хореографи, предполагам. Освен това така ошлайфваш своите знания, защото, докато ги обясняваш, ги разчленяваш на много малки детайли и си ги обясняваш сам за себе си. Иначе същото е за учениците – те се радват, че са сред приятели, че имат перспектива за развитие и им се случват интересни неща. Имаме един испанец, Хавиер, който е бил на други места в София и каза, че там отива, танцува и си тръгва, а тук се чувства част от едно семейство. Това е много важно, когато се занимаваш с тийнейджъри, защото хормоните им хвърчат напред-назад постоянно, затова се борим да намерят себе си и ги учим на правилни неща. Целта ни е VS DANCE да се превърне в миниобщество.

Много често човек може да прави нещо, но не може да обясни как го прави – как се пречупи да станеш педагог?
Аз го правя от толкова отдавна, че не помня как стана вече. Свикваш, като видиш един човек, да го анализираш само от две-три движения – къде бърка в стойката, как е стъпил неправилно, дали си мисли, докато танцува, дали слуша музиката.


Имаш ли време за клубни участия покрай школата?
Въобще ги спрях. Просто стигаш до един момент, в който нямаш повече накъде да се развиваш в тази среда. Предпочитам да работя с младите хора, да ги развиваме тях. Иначе ме канят все още. Много се кефя, защото съм намерила нови хора – изключително талантливи, красиви, а такива много рядко се срещат, защото или са красиви, или са талантливи – рядко имат по много от двете заедно. Едното момиче танцува вече в Mascara.

Танцуваш ли за удоволствие?
Да, нощем, като си легна, не мога да заспя и танцувам наум постоянно. Просто освен всичко трябва да менажирам, организирам, пиарствам и още сто неща – през малкото време, което ми остава, обичам да спя. Това мисля скоро да се промени, затова имам толкова помощници около мен да поемат нещата и тогава мисля да се забавлявам много.

Обаче на VS Life – 2  ще танцуваш, нали?
Да, подготвили сме няколко неща. По-интересно щеше да ми бъде да не участвам, а да го видя отстрани като зрител, но ще танцувам, защото и моите родители и приятели се вълнуват да ме видят пак на сцената.

Кое беше най-трудното нещо в организацията на събитието?
Мога да ти кажа кое беше най-забавното – снимката на плаката, на която участниците във VS Life са изписали надписа с телата си. Снимахме кадъра от покрива на ВИАС, а те стояха долу в един вътрешен двор, редихме буквите, а аз по телефона давах наставления. Само виках през 20 етажа: „Ръцете нагоре, усмихнете се!”

Как започна да се занимаваш с танци?
Мама ме заведе със сестра ми на художествена гимнастика. Всяка сутрин ставаше и ни влачеше със сестра ми, но там не ме харесваха много, защото не можех да се чекна чак толкова, а и май бях по-танцувална, отколкото трябва. Никой не очакваше, че ще се занимавам с танци, даже и аз самата. Някъде в 7-8 клас спрях след 10 години художествена гимнастика без нито един медал и в 9 клас отидох на танци. Една приятелка от класа на сестра ми ходеше на модерен балет и аз отидох там, но толкова ме беше срам в началото, че през цялото време не си свалих пуловерчето. Преди един концерт много се притеснявах да изляза на сцената и дъщерята на учителя каза: „За да спреш да се притесняваш, ще ти кажа какво ми каза татко – че от тебе ще стане много добър танцьор.” Оттогава аз си повярвах и започнах да искам да се развивам повече и повече.

Чувството, което ме е запазило да се занимавам с танци, е като пуснеш музиката и затвориш очи, я чуваш в такива детайли и като съумееш да я изразиш с движение – няма такъв кеф.

Това ме е държало през цялото време. Аз за себе си съжалявам, че като по-малка е нямало кой да ме учи по-сериозно – аз реално съм самоук танцьор. От преподаване, от мислене, от гледане – много малко хора са ме учили, и то съвсем по малко. А искам да се уча. Всичко по онова време обаче е трябвало сама да си го открия. По едно време се записах на брейк в Electric Force, това ми помогна да сменя маниера от скоклив лейди стайл към по-друго. Оттам си имам и никнейма – Goldy. Измисли ми го b-boy Fisher на един джем в Гърция, то мина през някои трансформации, за които ще си замълча.

Как стартира VS DANCE?
Ами започнахме в с разни измислени участия и един измислен състав. Първата ми сериозна изява беше на Camp Session в Yalta. Ние бяхме първите резиденти, което ми позволи да правя шоута в YALTA. После започнах да танцувам в Mascara, аз минах на кастинг там, защото много харесвах клуба. Помня, че много се стараех, винаги много се стараех, защото исках да успея! После работихме в Chervilo, в Tequila, в Sugar. Толкова много неща сме направили, че не мога да ги изредя, защото ще ти се доспи. Постепенно преминаваш от клубната сцена на голяма сцена и започваш сам да избираш своите участия. Иначе ние живеем хип хоп. Знаеш ли колко много покани съм имала за чалга концерти – Цветелина Янева, за неща с Азис, покани за „Пайнер“, за какво ли не и винаги като принцип съм ги отказвала всичките, без изобщо да се повдига въпрос. Просто ако си хип хоп, живей хип хоп!

Миналата година VS DANCE работиха усилено със 100 Кила. С кои други рап артисти сте имали проекти?
Ами първите бяха Кучетата – The Dog Squad, това беше ъндърграунд рап банда начело с Т.H.A. и Drunken Ma, те сега са Highass Entertainment, с тях започнах да записвам първото ми парче Bouncing и все още работим заедно. Аз само се обадих с две думи в парчето и бях много щастлива. Тогава покрай T.H.A. се запознах с много други рапъри, например Хората от Гетото и 100 Кила. Работили сме с Alex P, с Мишо Шамара и неговите хора, със Спенс, с всички възможни рапъри, които можете да се сетите. Сега подготвям парче с Litter Jack. Иначе миналата година ходих да танцувам с Графа – благодаря на Индира, че ме покани, защото за мен беше голямо удоволствие. Да си на сцената с Графа за мен е престиж!

След като мине VS Life – 2, какво следва за VS DANCE?
Почваме да правим репетиции и навън, в парка, защото част от учениците ги е срам – да го преодолеят. Иначе с Дороти Такева правим съвместен проект – тя пее страхотно, подготвяме уникален спектакъл. Също така тренирам изпълнителки за уакинг модно ревю – танцува се на диско музика и е супер атрактивно шоу, подходящо за промоции и събития с червен килим. Ще се подготвяме за тазгодишния Национален БМВ събор, както и очакваме да стартират още няколко интересни проекта! И да не забравим – започваме да се подготвяме за VS Life – 3 през юни!

Миналата седмица те запознахме с певицата Dorothy, която е и едно от момичетата на Goldy, припомни си интервюто с нея сега.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *