СЛУШАЙ БАБА СИ

Ако пред някого откровението "Не мога повече" наистина не минава, това е баба ти

0 коментара Сподели:

Тя често идва неканена в дома ти и сменя местата на всички твои любими предмети. Издебва моментите, в които те няма, за да се докосне по-отблизо до света ти и да стане част от него, без да разбереш. А когато е до теб, оставя малък червеникав белег от червило на бузата ти, сякаш за да знаят всички, че си неин. Понякога нощем пристъпва тихо към стаята ти, отваря вратата леко, насочва се към леглото и…
… те завива с най-дебелото одеяло!

Тя е баба ти. И прави най-вкусната пилешка супа на света. Тя е баба ти. И целувката й може да изпари температурата от челото ти по-бързо от всички противовъзпалителни продукти на „Софарма”, взети заедно. Тя е баба ти. И това е достатъчна причина, за да спиш спокойно в навечерието на ядрена заплаха, земетресение и терористичен акт, когато знаеш, че тя е в съседната стая . Защото тя е баба ти.

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ
При баба репликата "Не мога повече" не минава. Учените все още не могат да установят дали бабините уши са устроени така, че да не възприемат точно тази комбинация от думи, или причината е в странна дисфункционалност на мозъка, който автоматично отразява речевата конструкция и я изпраща на другия край на Космоса. Едно обаче е ясно – когато става въпрос за прилежно приготвени домашни гозби, винаги може още.

На пръв поглед това схващане е доста непрактично. Неминуемо на „фронта” идват мисли за претъпкан стомах, затлъстяване и не на последно място – неефективно разпределение на семейния бюджет, който отива основно в хладилника. Вторият поглед обаче се отправя доста по-надалеч и показва, че домашно приготвената храна е единственото спасение от вредните хидрогенирани мазнини, обитаващи голяма част от пакетираните храни, които консумираме. А вредата от тях не е никак малка и освен че се грижат за овалния ни профил, влияят отрицателно на сърдечносъдовата система и куп други органи.
Изводът? Яж на корем, когато си при баба! Вместо да разчита на готови кори за баница като лелките от рекламния блок, тя става в 6 сутринта и собственоръчно забърква вълшебната смес от брашно, вода и сол. За нея кроасанът не е десерт. На негово място за закуска тя ще ти поднесе пухкави мекички с конфитюр. И никога не забравя да сложи плодове на масата! Нещо, за което усмихнатите касиерки от McDonald’s все не се сещат…

НЕ Е ХУБАВО ТАКА
Какво е общото между голите пъпове, скъсаните дънки и черния молив за устни? Всички те са тема табу за баба! Когато видят някой от гореспоменатите артикули върху внука си, някои баби цъкат с език, други се впускат в дълги и широки разяснения защо „не е хубаво така”, а трети директно звънят на горещ телефон за наркозависими, защото са убедени, че това е единственото обяснение за подобна проява.

Познавам една баба, която съвсем безцеремонно заши цепките по дънките на своя внук.

И не за да му направи напук, а просто за да потуши неволно нанесените по материята щети. Друга пък се оказа по-добра в кешовите разплащания, отколкото в шиенето, и директно връчи на потомъка си 50 лв., за да си купи нов чифт.
Когато си на 14, подобно своеволие от страна на баба ти може да те изкара извън контрол. Идва обаче време, когато всички снимки с горепосочените модни елементи мистериозно изчезват от албума ти. И, нека си го кажем – малко те е яд, задето баба ти не те е нашамарила подобаващо, за да предотврати подобни фешън катастрофи.

СЕГА ТИ Е ВРЕМЕТО
Първата ти двойка в училище. Първата несподелена любов. Първото ти напиване с бира. Не, това не е списък със срамните моменти в живота ти. Просто ти напомняме, че баба ти всъщност не е консервативната старица, за каквато си свикнал да я мислиш и представяш. Да, тя не харесва минижупите, фосфоресциращите лакове и пъстроцветните кичури, но когато нещата опрат до истински важните промени в живота ти, тя ще те утеши, ще те подкрепи, ще ти прости. Може би защото помни, че същото се е случило с майка ти, след това с вуйчо ти, с по-големия ти брат, с братовчед ти, а сега идва и твоят ред…

P.S. Вдъхновено от най-прекрасните баби, които някой някога е имал. Моите!

Виж и снимки какви са бабините гозби в различните краища на света.

Тагове: Ина Пенкова
Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *