NERD VS. GEEK

Наблюдавай битката на световете отблизо

0 коментара Сподели:

Nerd-ът и geek-ът са две много специфични човешки същества. И двете много еднакви, но и много различни. Световете и на двата вида имат ясно очертани граници. За нарушаване на правилата автоматично те прехвърлят в противниковия отбор. Ако по някаква причина решите да ги наблюдавате, няма как да не си зададете въпроса: „Добре, сега да им се смея ли, да ги съжаля ли, или да им се радвам?“ Аз също бях изправена пред екзистенциална трилема, но процесът на съзерцаване ме накара да ги обичам завинаги. А сега: Nerd VS Geek – за техните привички, странности и разлики отблизо.

 
Nerd-ът не си е сменял прическата от 3-ти клас. Той прикрива изключително кльощавото си тяло с панталон с ръб и бяла риза, която е с шест размера по-голяма. Чувството му за стил е неподправено, а като доказателство за това се явяват италианските му кожени мокасини, които носи само и единствено с високо вдигнати чорапи. При специални поводи допълва магнетичния стайлинг с елече и вратовръзка на райе.
Повечето nerd-ове могат да бъдат наблюдавани в тесни тъмни пространства. Там или се пише безкраен компютърен код на Linux, или се извършва някакъв вид инженерна дейност. Но каквато и професия да са избрали, в близост до дясната им ръка задължително има огромни прашни книги и студено кафе.
Социалните контакти са извън зоната им на комфорт, предпочитат компанията на котката си и със сигурност имат повече приятели в Lineage, отколкото в реалния живот. Естествено притеснението и недоумение на другите по този въпрос ги озадачава.След като споменах страстта им към игрите, няма как да не отбележа, че миналия месец всеки неспасяем Star Wars фен-нърд е причинил тежък крах на спестяванията си, защото си е купил новия конструктор Lego Death Start. Извън безкрайните часове на сглобяване се следи и Тhe Big Band Theory. Гледайки го, всеки nerd се чуди защо хората обръщат повече внимание на героите от сериала, отколкото на теорията за Големя взрив.

След безкрайните часове физическо бездействие някои nerd-ове решават, че трябва да влязат във форма. Тогава правят 10-ина лицеви упори без загрявка, но на 11-ата китката ги заболява, падат и си чупят рамката на очилата.

Тя се поправя с тиксо и животът продължава. Всеки nerd се жени за себеподобна – вселенски закон е. Просто светът няма как да съществува по друг начин. За един по-симпатичен край на описанието моля, уловете сарказма в един от любимите цитати на всеки nerd: „Има 10 типа хора – такива, които разбират двоичната бройна система, и такива, които не я разбират.“


Geek-овете имат нормална до средно странна прическа и супер готини очила. Друг задължителен елемент за тях е пощальонската чанта, която е набутана с всички възможни устройства на земята + едно-две tech списания за всеки случай. Носят тениски с щампи на супергерои в комбинация с тесни дънки и гуменки. Стайлингът им доста умело прикрива истинската им същност. Но истината е, че зад дрехите, които до известна степен напомнят и на хипстърски, стои един фанатичен маниак. Обикновено geek-овете се вкопчват в даден научен аспект и стават абсолютни мастъри по всеки въпрос, който е свързан с него. Мисля, че личните ми фаворити са литературните geek-ове, защото много ми допада начинът, по който изливат дълбоките си интелектуални терзания, свързани със съдбата на многопластов персонаж на Ницше.
За разлика от nerd-а, който почти задължително има главно L на челото, geek-ът може и да бъде сравнително вписващ се в общите представи на обществото за нормалност.

Дори често се случва да си хареса не-geek момиче. Но тя може да бъде пренебрегвана, защото geek-овете имат по-голям афинитет към всякакви нови технологични приумици, отколкото към противоположния пол.

Неслучайно и те са хората, които първи изпробват джаджите, саботиращи нормалния човешки живот.
Технологиите наистина са тяхната задвижваща сила. Но освен странни създания с изкуствен интелект, те обичат и тв игрите, на които между другото винаги ги побеждават. Обичат и всеки предмет, който по някакъв начин е свързан със Star Wars или Star Trek. Мечтаят да могат да свирят на електрическа китара, защото един от музикалните им идоли е Джими Пейдж. Друг техен любимец е Стив Джобс. Той ги е вдъхновил да бъдат предприемачи. И така с малко хакерски умения, придобити в девети клас, и няколкостотин изчетени файла правят програма, която продават за неимоверно голяма сума.
Мацките започват да ги обичат, а това води до придобиване на geek-playboy самочувствие. Но за съжаление никой друг освен тях самите не забелязва новото им амплоа.

А кои са останалите мъжки градски видове?

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *