Секта: Рап от друга класа

...или защо няма развитие без промяна

0 коментара Сподели:

Стиляна Иванова

Десет пъти по-фреш след „Леш“, неуморният варненски младеж предефинира бг хип-хопа с дебютния си соло албум „КласА“. В двайсетте песни без пощада вътре Секта, общо взето, е казал всичко, но GoGuide все пак излезе на по бира с него да си поговори 

за отзивите от албума, разни фестивали и нещата от живота.

Благодарим на Rolling Dogs за това, че ни предоставиха готината си локация за снимки и интервю.

Отзивите за албума?

Щастлив съм, че са добри. Беше много рисков ход спрямо жанра музика, който сме вадили досега. Нещо различно е, което никой не е очаквал.

Това ли беше концепцията?

Много парчета отпаднаха, дойдоха нови на тяхното място. Имаше едно такова – идея след идея. Първото беше за голямото междучасие, което е въведението между двата срока, после дойде идеята за страните, на които са изписани парчетата като бележник.

Оценяват ли го?

Да. Някакви хора ми казват: „Аз по принцип не харесвам това, което правиш, но новият албум ми харесва“. Приемам го като малко по-сериозното ми портфолио. 

Тръгнал си от ъндърграунд батълите. Има ли разлика?

Бях в тази среда от хора, но не бях стигнал до парчета, които в момента ме кефят толкова много. Не бях хванал тази нова вълна, която съм си харесал на аспекти. Не се чувствам сякаш изневерявам на стила си и не съм вече ъндърграунд и съм от тъмната страна. По-скоро 

няма развитие без промяна 

и реших да се развия в тази насока.

Как го приеха феновете?

Оказа се, че една малка бройка от старите ти фенове остават. Бейсик фенът е свикнал да му угаждаш и когато излезе нещо, което на него не му допада, той най-често го отхвърля. Така виждаш кои са тези, които харесват това, което правиш, понеже ти го правиш заради начина, по който го правиш, а не тези, на които им угаждаш, понеже правиш това, което им харесва.

Как се роди идеята за клипчето с Хазарта?

Ами то е някаква такава много странна случка. Понеже става под формата на някакво недоразумение: той вижда в коментарите респонда на публиката и се получи един развален телефон. Просто решихме да покажем на публиката, че това, от което се опасяват, всъщност не се е случило. Всички очакват сеир. Всички очакват от мен да върна. Ние го направихме по този хумористичен, позитивен начин, който да не ангажира, а по-скоро да го приемат с усмивка.

Яките места в София?

Не излизам много. Работя. Пия бира на гости у приятели или в студио Shadow Lab. Градинката на „Кристал“, „Седмочисленици“…Tова са местата. 

Като си известен, трудно ли се ходи по градинките?

Не че е трудно, досадно е. Всички са подпийнали малко, всеки се прави на интересен… Губи ти се комфортът.

Ходи ли на Cypress Hill?

Беше велико. Много емоция, много носталгия, много любими парчета, които съм чакал дълго време да чуя… Благодаря на Starobrno, че ме поканиха!

Успя ли да се запознаеш?

Не успях, но не държа толкова. Като си част от тази схема, малко спираш да бъдеш фен толкова, колкото ценител.

Знам на B-Real какво ще му е, като отида и се запозная с него. Не мисля, че нито аз, нито той изгаряме от желание.

Какво ни чака на GOLOKA?

Това е едно от малкото събития, за които съм развълнуван. Събира огромна част от тази публика, която е активна в това да ходи на концерти и да подкрепя изпълнители. Много често в клубните участия хората си пият, дошли са да се забавляват, докато на GOLOKA FEST всички са отишли с идеята да видят какво се случва на сцената и респондът там е най-силен.

Виж повече: 8 нелепи БГ рап звезди

Какво предпочиташ – по-големи участия като фестивалните или по-малки, клубни?

Да ти кажа, нямам претенции. Ако трябва да предпочета едно от двете, определено са фестивалите и големите сцени. Да не забравяме, че те се случват по-рядко, и в това е самият чар. Хората знаят, че ако този път го изтърват, скоро няма да има пак. Струва си да отидеш на подобно нещо. 

Попадал ли си на някакви странни места за участие?

В началото, опипвайки почвата, още подхождайки, не толкова професионално. Преди две-три години вече 

официално приключихме с подобни недоразумения, 

но сме имали в по-малки градове или някое шефче, дето редовните пианки са казали „А бе, що не извикаш СЕКТА тука?“ примерно. Вече имаме навика да проучим, ако ни търси заведение, кое заведение ни търси, кои са организаторите и така решаваме дали да се впуснем. 

Супер е, че си позволяваш да не ходиш навсякъде. Много артисти я правят тази грешка.

Ами виж, то е до това, в какъв период си, защото има момент, в който всяка схема е възможност. И където можеш да се набуташ, винаги е плюс. Въпросът е да стигнеш дотам, вече да се налага да избираш.

Свързват ли се с теб артисти за фийчъринг? Отказваш ли колаборации?

Много често отказвам. Самият процес на колаборацията зависи страшно много от симбиозата между двама или повече души, които колаборират. Ако няма този общ език и няма това отношение между мен и човека, с когото правим музиката, аз не мога да се предразположа към това да правим парче. Затова много подбирам фийчърингите и най-често зависи от проекта или от човека, с който си казваме да правим парче, а не от желанието.

С кого винаги си искал да направиш парче, но никога не сте стигали дотам?

Това е Ендо. Уговорили сме се и просто е, както обясних по-рано, трябва да изчакаш този момент, в който то си идва от само себе си, а не „Хей, Ендо, хайде да направим парче“. Един от изпълнителите, с които дълго време исках да направя фийд и в момента работим по неща, за които не искам да загатвам, за да бъдат изненада, е Wosh MC. 

Какво правиш, когато не правиш музика? Как почиваш, как чилваш?

Общо взето, съм човек, който обича да разполага със свободното си време и когато съм ангажиран с нещо, обичам да съм 100 % ангажиран с него. В момента съм в този период, в който съм в София, докато не изчистим всичко, което трябва да се случи, и да взема една кратка почивка, която също естествено да движи нещата. И покрай албума нямах много нито време, нито желание да изляза да се забавлявам и да си почивам. Защото съм вглъбен от мисълта да го завърша и да стане по възможно най-добрия начин. Може би 

като приключа с всички задачи, които сам съм си поставил, тогава мога да лентяйствам. 

Предимно пия бирички в Морската, карам скейтборд, виждам се с приятели… Не правя нищо кой знае колко по-различно от хората в нашите среди. 

Как се промени животът ти в последните години, откакто вече си рап звезда?

Рап звезда не можем да кажем, но това, което не очаквах да усетя в тази промяна, е тази отговорност, която идва с факта, че си известен. Фактът, че хора те следят: как те възприемат тия хора, как трябва да подхождаш в много ситуации. Мислех си, че просто ще съм си рапърче нещо, ще пиша песни, ще си правя каквото си искам, но се оказва много по-сериозно.

Виж повече: 10-те най-просташки рап парчета напоследък

Ти в един момент си говорител на някакви хора. Взимат ли думите ти насериозно?

Да, и можеш да направиш много грешки, които да се окажат фатални, а всъщност да е било нещо незначително. Така че не е толкова забавно, колкото си мислят хората, но е страхотно това нещо да ти е главното занимание. 

Обичаш ли да пътуваш?

Мисля, че всеки обича да пътува. По-рядко ми се случва. Предимно лятото пътувам – моренца, но не ми е някаква страст. Пътуваме предимно от София до където и да е и обратно. 

Планирал ли си нещо за морето? Такива седмици, в които да си почиваш само?

По-скоро паузите. Тия дупки между датите, в които имаме участия, е времето, в което можеш да почиваш. Защото единственото, което правиш, е да стигнеш до партито, да го изкараш и да си тръгнеш. 

Кое ти е любимото място на Черноморието в момента?

Варна. Не само защото ми е роден град. Обстановката във Варна е различна, вайбът на самия град е неангажиращ. По-комфортно ми е там от всички други градове, в които мога да бъда. Но и Пловдив определено ми е в топ 2, колкото и да не е по морето. Привилегия е да живееш там.

Каква е музиката извън рапа, която обичаш?

Много стилове са. Обичам много малка част от електронната музика, предимно glitch hop, по-такива звученета. Иначе съм почнал с funk, blues, jazz не толкова – повече сме го ползвали за семплиране, но имам страшно много плейлисти, които Ванката от „Ума и Дума“ ми е дал, за 

да знам какви са корените на музиката, която правя. 

Голяма част от рапа е семплиран от стари soul, blues, funk и jazz парчета. Да правя разликата между това, което е било, и това, което е станало. Като да гледаш снимки преди и след. 

Кои ти бяха любимите рапъри в началото? От кого се вдъхновяваше?

Много хора са. Не бих казал някой, който ме е вдъхновил. Слушах предимно стари неща и се кефих на това първобитното, без да е обидно, рап звучене. Между 89-а и 96-а. Докато в един момент тези парчета свършват, научаваш ги всичките наизуст и няма нови. Новите неща не отговарят на образеца, който е бил преди тия години, затова лека-полека просто промених изпълнителите. 

От новите рапъри имаш ли някакви любимци или стилове, които следиш?

Tory Lanez ме кефи, Travis Scott, слушам много неща на Young Tuck… От новите изпълнители Trippie Redd ме кефи…

За финал сподели откъде феновете могат да си закупят новия ти албум?

От Spotify, от сайта ми, на имейл info@nkfilms.bg или от всяко едно наше участие също. 

Starobrno е официалната бира на GOLOKA FEST. 

През юли Секта планира тейковър на Starobrno в Instagram. Не го изпускай, следвай @starobrno.bulgaria 

Рут Колева – мечка страх, мен не

Мила Роберт: Умната блондинка

Гледа ли новото ни видео?! Топ коктейлите на лятото те чакат

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *