ФАЛШИВОТО РОЗОВО ОТВЪД ТЕРМИНАЛ 2

Минусите на живота зад граница

0 коментара Сподели:

Понякога се опитвам да си представя, че живея в друга страна. Далеч от дома, от семейството и приятелите, далеч от родната действителност. Всеки път оставам с чувството, че това не е за мен. Поне на този етап. Много мои близки и познати направиха този избор през годините. Те направиха смела стъпка напред в търсене на нещо по-добро. Сигурен съм, че са открили много по-добри неща. Но също така съм сигурен, че са открили и неща, които не са толкова прекраснии. Нека видим кои са минусите на живота зад граница.

САМОТА
Когато оставиш семейство и приятели, за да започнеш нов живот на хиляди километри разстояние, самотата се превръща в най-добрата ти приятелка. Тя е винаги до теб. Вярно е, че сега имаме възможност да се свързваме с когото поискаме чрез Facebook и Skype, но някак си не е същото, когато липсва директният контакт. Понякога отнема време да създадеш приятелства в новата обстановка, особено ако не познаваш абсолютно никого или си от по-затворените хора. Самотата ще те запознае и с нейната приятелка – носталгията. Те ще ти натрапват спомени за родното място и хората, които си оставил там.

НЕСТАБИЛНОСТ
Започването на живот на чисто в чужда страна определено крие своите рискове. За много от хората бързото намиране на работа и осигуряването на стабилен доход е сериозен проблем. Жилищните наеми в близост до центъра на големите градове са високи, както и цените на много стоки и услуги. Ако не си подсигурен с достатъчно спестявания, ще ти бъде трудно да се издържаш финансово дълго време. Освен това първата работа може би няма да е толкова добре платена. Също така политиката на някои държави е да дава предимство на своите граждани за всяко свободно работно място.

В един момент може да се окаже, че в чуждата страна живееш по-лошо, отколкото преди.


РАЗЛИЧНА КУЛТУРА
Където и да отидеш, все ще е различно. Има държави, които гарантират преживяването на културен шок. Ще се сблъскаш с различни културни особености, различна храна, различен начин на живот. Ако не знаеш местния език, ще ти е още по-трудно. Има огромна разлика между това да се докоснеш до чужда култура за няколко седмици и това да прекараш години и да се потопиш изцяло в една нова среда. Туризмът те обогатява и разширява кръгозора ти, но постоянното пребиваване в друга страна може да бъде тежко изпитание. Климатичните условия също може да не са по твоя вкус. Може да се окаже, че не харесваш хората, и да не успееш да си създадеш нов социален кръг.

Ще се превърнеш в социален отшелник, който си мечтае за една ракийка със салата в добра компания или просто едно обикновено кисело мляко.  


СТРЕС
В случай че нещата не се наредят по най-добрия начин от самото начало, ще се изправиш пред проблеми за решаване, повечето от които няма да търпят отлагане. Напрежението върху плещите ти ще бъде голямо. Вероятно ще има допълнително такова и от очакванията, които хората у дома имат към теб. Ако прибавиш и някое от изброените по-горе неща, стресът, с който ще трябва да живееш, няма да ти се отрази благоприятно. Намирането на работа, намирането на подходящо жилище, културният шок и адаптирането към новата обстановка могат да се превърнат в кошмар, ако нещата не се развият според първоначалните ти очаквания.

Много хора се оплакват от това, че в България се успява много трудно, че е едва ли не невъзможно дори. Няма работа, няма възможности и какво ли още не.

Искам да ги помоля да споделят къде според тях се успява лесно. Къде дават работа на килограм и къде има дървета, на чиито клони растат възможности?

Има ли някое такова място на този свят, за което хората не знаят? Веднага си стягам багажа и отивам. Бас държа обаче, че и там няма да е толкова лесно. Никъде не е!

Истината е, че ако не успяваш да постигнеш това, което искаш в живота, първото нещо, което трябва да направиш, е да погледнеш към себе си. Къде имаш пропуски, къде не даваш достатъчно, къде пестиш усилия? Едва след това ще можеш да хвърляш с чиста съвест вината върху външните фактори. Трябва да подредим собствените си дворове, преди да отидем да подреждаме този на съседа.

А каква е другата гледна точка?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *