DOG PERSON VS. CAT PERSON

Разликите между двата типа хора

0 коментара Сподели:

Той обичаше кучета, а тя обичаше котки. Бяха заедно известно време, но нещата не се получиха и се разделиха. Според него хората, които обичат кучета, не се разбират добре с хората, които обичат котки. Може би има резон в това, ако приемем, че стопаните приличат на домашните си любимци. А тези, които нямат куче или котка, имат предпочитание към едното или другото. Научните изследвания по този въпрос доказват наличието на някои разлики в характера на двете групи в различни категории.

Много по-вероятно е един почитател на кучетата да бъде екстроверт. Те могат да бъдат по-доминантни и да изпъкват на фона на тълпата. Могат също да бъдат приветливи и топли хора, които свързват останалите около тях или им помагат. От своя страна кучетата също обичат да бъдат сред себеподобните си, да бъдат част от глутница, да играят, да изследват заобикалящия ги свят и да споделят приключения с приятелчетата и стопаните си. Повечето породи са подходящи за семейства с деца. Има и такива, които участват в терапията на хора с различни заболявания, както и кучета – водачи на слепи.

Любителите на котки от своя страна клонят към интровертност. Могат да бъдат независими личности. В общуването могат да са студени и резервирани или срамежливи и чувствителни. Като че ли и общителните котки са рядко срещано явление. Обикновено седят в кутията си, наслаждавайки се на времето със самите себе си. Ако някой непознат се опита да привлече вниманието им, ще бъде игнориран, освен ако не предложи някакво лакомство. Но дори тогава котката почти сигурно първо ще подуши, преди да реши дали да се възползва от офертата.
   
Феновете на кучетата е вероятно да бъдат добронамерени, лоялни и наивни. Те клонят към традициите и обществено приетите норми и ценности. Ориентирани са към създаване на семейство. Съвестни и трудолюбиви са, придържат се към спазване на правилата. Често кучетата са посочвани като символ на лоялността в качеството си на „най-добрия приятел на човека”. Много хора с деца имат куче в дома си и го считат за неделима част от семейството. Умението на кучетата да научават команди и да ги изпълняват позволява интегрирането им в различни професии, където те помагат на служителите.

Котколюбците се отличават със склонност към невротичност.

Те са хитри, търпеливи, анализират нещата и са предпазливи. Обикновено странят от традициите и не се славят като конформисти, когато става въпрос за обществени норми и правила. В работата си са съсредоточени, методични и правят стратегически планове. Могат да бъдат надменни. Проявяват мързеливост понякога, а също така се отегчават лесно. Когато една котка ловува, тя е търпелива, съсредоточена, планира всяка стъпка внимателно и разчита на своята хитрост. Ако направиш опит да си играеш с котка продължително време, най-вероятно ще удариш на камък, защото бързо ще й омръзне да преследва преждата или точката на лазера по пода.

Хората, които предпочитат кучета, предпочитат клоунадата, която се характеризира с подсилен хумор, абсурдни ситуации и енергични действия (виж Джони Деп в Benny and Joon или Бъстър Кийтън). Фенове са и на имитационната комедия. Хората, които предпочитат котки, е вероятно да предпочитат ироничния хумор и каламбурите.

Когато става дума за избор на професия, любителите на кучета, като по-общителни и отворени към света, биха избрали нещо, което да ги среща с други хора, като журналистика, продажби, медицина. От друга страна феновете на котките, които са по-затворени и имат склонността да живеят в свой собствен свят, биха се чувствали чудесно като научни изследователи, изобретатели, творци (писатели, художници, музиканти).

Написаното в този текст не е бетонирано, не е черно или бяло, има много нюанси. Има интроверти, които обичат кучета. Доста хора гледат едновременно и куче, и котка. За теб остава изборът дали да съдиш за човек по това, какъв домашен любимец има или би избрал да има.

Break a leg – суеверията и поверията, в които (не) вярваме.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *