ТОВА И ОНОВА ЗА СУРОВОЯДСТВОТО

Какво представлява и какви са предимствата, недостатъците и рисковете?

0 коментара Сподели:

През последните години суровоядството започна да придобива все по-голяма популярност сред привържениците на здравословния начин на живот. То се възприема като генерално средство за решаване на много здравословни проблеми, а също и за цялостно укрепване на човешкия организъм.

Разбира се, суровоядството среща и много противници сред различни представители на обществото. Според някои проучвания суровоядството крие рискове, които са свързани най-вече с недостиг на важни за тялото вещества, чиято продължителна липса може да доведе до появата на сериозни здравословни проблеми. Някои специалисти пък се застъпват за него и дори го практикуват.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СУРОВОЯДСТВОТО?
В общи линии суровоядството се състои в консумиране на храни, които не са готвени или са готвени на температура, която не надвишава 50 градуса. Идеята е, че при готвенето чрез високи температури (печене, пържене, варене), се губят витамини и ензими, които спомагат за усвояването на хранителните вещества от организма.

Например броколито съдържа съединението сулфорафан, което участва в борбата с раковите клетки. Количеството му намалява значително, когато броколито бъде сготвено.

Някои витамини (В и С) биват унищожени при термична обработка.

Прекалената консумация на сготвена храна кара тялото да си произвежда само необходимите ензими, което го изтощава. Смята се, че с времето липсата на тези ензими може да доведе до проблеми с храносмилането, недостиг на хранителни вещества, ускорено стареене и напълняване.

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ЯДЕ?
Тази диета може да се практикува както от вегани и вегетарианци, така и от хора, които консумират животински продукти (месо, мляко, яйца, мед). Повечето хора, които практикуват суровоядство, са вегани. Освен плодове, зеленчуци, сурови ядки, семена, зърнени кълнове и определени бобови култури могат да се консумират и сурови животински продукти – сурово мляко, сирене направено от сурово мляко, сурови яйца, сурова риба (сашими, севиче), сурово месо (карпачо), както и мед.

Някои хора консумират само сурови храни, докато други комбинират сурова и сготвена храна, като суровата храна съставя 70% от диетата. Бобовите култури могат да се ядат след накисване и покълване, но има и такива, които се считат за опасни (бял боб, соя и фава) и се избягват. Други храни, които суровоядството изключва, са гъби, грах, картофи, листа от ревен, маниока и брашно от маниока, пащърнак и кафе. Избягват се също храни, които са обработени с пестициди или съдържат консерванти, добавки и оцветители.

ПРЕДИМСТВА
Привържениците на суровоядството твърдят, че този начин на хранене може да се справи с главоболието и алергиите, да засили имунитета и паметта, да облекчи артрита и да подобри състоянието на хора с диабет. Също така тази диета може да спомогне за сваляне на килограми, тъй като много от суровите храни са с ниско съдържание на калории, мазнини и натрий и с високо съдържание на фибри, витамини, минерали и фитохимикали. Други благоприятни ефекти са прочистване на тялото от токсини, повишаване на енергията, по-чиста и здрава кожа, по-здрав сън, намаляване на холестерола, подобряване на киселинно-алкалния баланс на кръвта и забавяне на стареенето.  

НЕДОСТАТЪЦИ
Недостатъците на суровоядството се свързват най-вече с финансите за купуването на храната (ако държите на органични и био продукти) и времето за нейното приготвяне. Почистването трябва да бъде старателно, за да се избегне хранително натравяне. Стъргането и рязането на плодовете и зеленчуците също отнема време. Правенето на сокове и други напитки пък изисква закупуването на необходимите за това уреди, както и сушенето и запарването. Замразяването на вече приготвени количества не се препоръчва, което също означава загуба на време. Като цяло тази диета не е практична за хора, които не разполагат с повече свободно време или не получават помощ за приготвянето.

Храненето навън също ще бъде проблематично.


РИСКОВЕ
Основните рискове на суровоядството се крият във възможността да се получи недостиг на протеини, витамин В12, витамин D, желязо, калций, цинк и омега-3 мастни киселини. Необходимо е да се подходи внимателно към начина на практикуване на диетата, защото някои от тях, като например този на веганите, са по-рискови от други. Затова диетата трябва да бъде възможно най-разнообразна. Суровата диета не се препоръчва за малки деца, бременни жени и хора в напреднала старческа възраст.

Хора с хипогликемия и диабет трябва да бъдат предпазливи, за да се избегне влошаване на състоянието. Препоръчва се консултацията с лекар за хора с хранителни разстройства или тегло под нормата. Според традиционната китайска медицина суровата диета може да не е подходяща за хора, които живеят в райони с по-студен климат, както и за хора с определени вродени заболявания. Като превантивна мярка се препоръчва и приемането на хранителни добавки, които да компенсират евентуален недостиг.

СЪВЕТИ
Преди да се пристъпи към започване на сурова диета е добре да се събере подробна информация по темата. Има много книги за суровоядството, а в интернет също има достатъчно страници и сайтове. Ако си решил да го пробваш, виж няколко кратки съвета:

1.    Консултирането с лекар и/или диетолог преди преминаването към суровоядство е препоръчително, особено ако има наличие на вродени или хронични заболявания.

2.    Добре е преходът да бъде постепенен. Тялото не бива да се стресира с рязка промяна. В началото съотношението между сурова и сготвена храна може да бъде 50/50 и с времето да се стигне до 70/30 и т.н.

3.    Храната трябва да се почиства старателно, преди да бъде приготвена и консумирана, особено ако става дума за сурово месо, риба и яйца.

4.    Да се избягват продукти, за които има съмнение, че са негодни за безопасна консумация.

5.    Да се извършва самонаблюдение на здравословното състояние и да се взимат своевременни мерки при появата на недостиг на хранителни вещества или друг здравословен проблем.

6.    Каквото и да правиш, прави го за себе си. Ако в даден момент почувстваш, че суровоядството не е за теб, не се насилвай да продължаваш. Няма смисъл да се тормозиш. Никой не те гони.

Разбери още за гнилото бъдеще на добрата храна.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *