За кучетата и хорските предразсъдъци

Кои са най-разпространените грешни схващания за домашните любимци?

0 коментара Сподели:

Във времена, в които всеки се опитва да е толерантен с хора около него, които искрено ненавижда, някак забравяме, че освен към себеподобните, много често подхождаме стереотипно и към домашните любимци, които ни имат за изключително близки.

ЦВЕТЪТ НА КОЗИНАТА

Разбира се, че всички харесваме самоеди заради искрящо бялата козина и вечната усмивка или голдън ретривърите заради чудесните златисти дълги косми. Но в България е силно разпространено схващането, че черните кучета са лоши, поради което са силно нежелани. Проявяваме разбиране към стопаните, че не предпочитат определен цвят, но да избираш куче на принципа на играчка и единствено според цвета на козината му е обидно първо към животинката и второ към човека в теб. Ако не делиш хората по цвета на кожата им, защо го правиш с кучетата?

Разговаряхме с Animal Rescue Sofia по въпроса и оттам споделиха, че не се долюбват и онези разцветки, които са нещо средно между сиво, черно и кафяво, или т.нар. бездомен цвят. Seriously!?

Външният вид не определя колко много ще те обича домашния ти любимец.

ПИТБУЛИТЕ СА АГРЕСИВНИ

Друга тъжна картинка, която наблюдаваме в градските паркове е, че родители дърпат децата и не ги оставят да си играят с питбули. Защото били агресивни и зли. Истината е, че всяко куче, независимо дали е питбул или болонка, ще е агресивно, ако то е неправилно възпитано, обучено и гледано. Всеки един домашен любимец, независимо дали е куче, гарван, таралеж или питон, ако не бъде обучен както се изисква, ще се държи нелогично в среда с хора. Вината не е в питбулите, а в техните стопани. От тях трябва да си пазите децата.

МАЛКОТО КУЧЕ ИЗИСКВА МАЛКА ГРИЖА

В разговора ни от Animal Rescue Sofia споделиха, че върлува странното мнение, че грижата към домашния любимец зависи от неговия размер. На пръв поглед си мислиш, че то яде по-малко. Така е. Но също така то също трябва да се ваксинира, да се преглежда профилактично, да му се купуват играчки, легло, каишка. А ако мислиш, че е адската далавера да вземеш легло половин метър, вместо един, помисли пак дали въобще искаш домашен любимец или да те насочим към магазин за 1 лев, откъдето да си купиш тамагочи. По-евтино от тва няма.

КОТКИТЕ СА ЗА САМОТНИЦИ

„Социопатите и самотниците си взимат котки, защото няма нужда да ги разхождат“ изтъкна веднъж 9GAG, залязващият сайт за смешки и тъпотии. Истината е, че котки не си взимат хора, които са самотни, а които живеят сами и не могат да си позволят куче. А разликата между сам и самотен е огромна. Реално няма разделение по социален статус за избора към животно, единствено разумът и любовта взимат решението. А ти ако си самотен, по-добре потърси помощ при специалисти, а не в приюта.

 

Ако искаш просто да разходиш куче oт приюта в Богров, метни един поглед и на този линк.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *