GO АГЕНТ В ТОРОНТО: МОНИКА ГЕОРГИЕВА

Моника познава Торонто и те води на най-приятните места в града

0 коментара Сподели:

Моника е от момичетата, които ти правят впечатление от раз. Изглежда интересна и е такава. Родена е в България, израства в Канада, като в дългосрочен план й се иска да се прибере у дома и да помага на изгряващи писатели и артисти да се развиват (виж повече за проекта й Klaxon Press). Някъде между Торонто и София в живота й се оказва Лондон, където учи в University College London и е посланик на инициативата “Заедно в час”. Описват я като човек с неизчерпаем ентусиазъм и енергия за нови проекти, а в този ред на мисли си спомняме, че я срещнахме за пръв път, когато преди няколко месеца спретна приятна изложба на Kokimoto в betahaus. Моника учи литература, увлича се по кино, а Slavoj Žižek е мъжът, заради когото веднъж прекарва 3 часа в снежна виелица в Канада просто за да го срещне. Оставяме я да ни разходи из “правилните” места в Торонто.

От колко време се подвизаваш в Торонто?
Разделям времето си между София и Торонто от 12 години.

С какво се занимаваш?
Уча литература тук и съм творчески ръководител на колектив с културна цел Klaxon Press в България. Организирам изложби, редактирам книги, пиша статии.

Какво ти се иска да знаеше, преди да попаднеш тук?
Като бях малка мислех че “чужбина“ е име на държава в съседство с моята. Искаше ми се да бях осъзнала, че всъщност е на цял океан разстояние в този случай.

Опиши ни типичен местен?
Никога не съм умеела да разпознавам местни в Торонто по визия.

Всички са емигранти от някъде и кварталите са разделени на Малката Корея, Малкият Сенегал, Малката Италия или Голямата Хипстърия (Queen West!).

Типичният канадец е спокоен, задоволен и толерантен – за сметка на това не рискува и носи анцузи навсякъде. Отношението на хората към живота тук се обобщава с една история, която често разказвам – за една свръхдраматична песен на Франк Синатра, My Way (Моят начин), която произлиза от френска песен на име Comme d’Habitude (Както е по принцип). Случаят е показателен – това което за европейците си е ежедневие или се случва „по принцип“ (пътувания, приятели, питиета, разнообразие, купон), е по-рядко и съответно доста по-тържествено и нестандартно за северноамериканците.

Разкажи ни за най-интересния човек, с когото те срещна градът?
Един от професорите в университета ми. Канадски писател с име като един от членовете на Pink Floyd, преподаваше единствено творби на светата троица Чехов, Капоти и Хемингуей и е един от малкото канадци с неизчерпаеми скандални истории, повечето за 6-те му съпруги.

Най-нелепата свалка, която си имала?
Канадци са ми казвали, че да си от България било секси, защото е “диво” и “сенсуално”. Предполагам че мистериозната екзотиката идва от факта, че хората тук не са на едно мнение къде точно се намира България. Най-нелепият случай – “Ти си от България? Обожавам азиатките! Сигурно си гимнастичка също?” Ситуациите тук често ескалират така без много обратна връзка.

Препоръчай ни места за парти?
Много е важно да си намериш парти хората, защото купоните са често далече от там, където живееш, и през зимата имаш нужда от survival team. Случва ми се тук това да са руснаци, сърби и румънци, които държат фронта на два любими водка барове – Pravda, Rasputin, и още един с същата тренд тематика – The Communist’s Daughter. За парти The Gladstone Hotel, The Green Room, известен с това, че виетнамската мафия го държи, или Handlebar, където собствениците на най-готиния магазин за музикални плочи на име Sonic Boom пускат често.
За други партита виж списанието Vice, то е канадско и там най-добре знаят как да навигират в нощния живот в Торонто и Монреал. За пример виж тук

Препоръчай ни места за хапване?
Ям тайландска храна в Lemongrass, суши в Edo и индийско от една 20-квадратна каравана в Малката Индия (Gerrard Street). Там има неща в менюто толкова люти, че ако си ги поръчаш, трябва да разпишеш документ, че поемаш отговорност. Харесвам Wallflower за романтични вечери, Enoteca Sociale за всичко друго.

Ако някой твърди, че има канадска кухня, лъже те.

Препоръчай ни места за почивка (парк или нещо друго за chill)?
Торонто е на брега на езерото Онтарио, за почивка яхвай ферибота и се отправяй към острова Centre Island на 20 мин от града. Там няма движение, защото няма мост за коли, има естествен лабиринт като в Хари Потър и можеш да караш колело край брега на спокойствие. Ако не ти се напуска града, High Park е любимо място, пълно с черешови дървета, ракунчета  и скунксове (няма ги у дома!).

Кои са забележителностите, които би вкарала в графа “задължителни”?
Кулата със стъклен под, все пак беше най-високата сграда на света доскоро. Distillery District, квартал до езерото, който е бил огромна фабрика за бира, а сега е пълен с дизайнерски магазинчета, и Royal Ontario Museum, даже само за архитектурата на самата сграда.

Има ли фестивална култура, харесала ли си фестивал, който се случва в града или наоколо?
Kинофестивалът през есента е един от по-големите, най-пищният гей парад също е при нас през лятото, както и Busker Fest, който събира на едно място таланти, които се изявяват по-принцип само на улицата. Нашата Coachella e музикален фестивал на име Osheaga около Монреал.

Най-странното място, на което си била на парти/прекарвала нощта?
В квартала на гейовете (да има такъв, на Church Street), в едно хале, което през деня е пазар, оборудвано като клуб, беше парти, на което те боядисват бял и прожектират неща по тялото ти. Стана още по-странно, като намерихме задната хладилна стая с прасетата на куки. Идеята не беше моя.

Какво ти липсва от България?
Витоша, вехториите в апартамента ми, хората, които обичам, мръсните вицове.

С какво не можеш да свикнеш?
Зимата.

В София, когато падне сняг, трамваят закъснява. Тук, когато падне сняг, викат военните да ни издълбават.


С какво се свиква лесно?
Разнообразието и това, че хората си имат доверие.

Каква суперсила би ти свършила добра работа в Торонто?
Телепортиране, дългите разстояния в града много тежат.

Кое време от годината е най-доброто да ти дойдем на гости?
Лятото или ранната есен. Тогава градът работи на високи обороти, за да навакса пропуснатите неща от зимата. Тогава Торонто изненадва приятно.

Кой е твоят източник за travel информация в мрежата?
Пътувам доста, но не вярвам на tripadvisor тип сайтове. Предпочитам местен да ми каже къде, какво, как – статии като тази.

Кои са трите задължителни неща, които взимаш в себе си, когато пътуваш (изключваме тройката лични документи, пари, телефон)?
Един ръмжащ Macbook, един английски Клаксон и желирани бонбони за сила.

Ще се задържиш ли в Канада?
Не е лесно да разлюбиш София, прекалено романтична е. От декември планирам да се застоя в България.

Виж и Берлин, ще те разведе Християна.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *