С ГАДЖЕ НА МОРЕ – ДА ИЛИ НЕ?

Готова ли е връзката ви за двуседмично турне?

0 коментара Сподели:

Първата почивка заедно е ултимативният тест за всяка връзка – през тези две седмици заедно ще стане ясно дали наистина сте родени един за друг, или сте заедно по случайност с тенденция към влошаване. Това е голяма стъпка с риск от катастрофални последици, така че, преди да я предприемете не e лошо да си подредите в главата плюсовете и минусите.

Първото, което трябва да осъзнаеш, е, че не познаваш някого, преди да сте прекарали няколко дни затворени в една стая с една баня.

Може да сте от една година заедно, но ако връзката ви дотук е преминавала в гостита за секс и кино, нищо не може да ви подготви за реалити шоуто, което следва по време на ваканцията. Най-малкото защото всеки човек има своите странности, досадности и особености, които само дебнат да потеглите с колата към морето, за да започнат да надигат глава една след друга. Първият шок е колко време всъщност трябва да прекарате заедно на една почивка – когато сте в собствената си среда, обградени от хора, някак си не осъзнавате колко малко общувате само двамата. Изведнъж се оказва, че трябва да си говорите не просто половин час, докато изчакате филма или докато дойде пицата – имате пред себе си 5-часов маратон от приказки и това е само в колата, докато стигнете до морето. После следват всички закуски, обеди и вечери заедно, висенето на плажа, висенето в стаята след плажа, подготовката за излизане вечер, излизането, прибирането и всичкото време между това. В края на втората седмица вече ще знаете повече един за друг, отколкото сте предполагали, че някога ще научите – даже някои неща ще ви се искате да не сте ги чули, а някои теми ще са изчерпани завинаги.

При всички случаи в колата на връщане ще мълчите – въпросът е дали ще е от приятна умора или от пълно отегчение.


Преди почивката да завърши, обаче трябва да започне. Понеже неизменно отношенията между хората се превръщат в борба за надмощие с външен израз емоционална игра на шах, по-добре изберете неутрален терен за битката или с други думи – отидете на море на място, където никой от вас преди това не е бил. Така поне ще неутрализирате донякъде синдрома „Кой е по-по-най”, иначе така неизбежен за ситуации, в които единият от двамата има явно надмощие. Много важно е да следите за притеснителни признаци още на етапа планиране на почивката. Дребните детайли обикновено казват много за хората – ако например половинката ви почне да се тръшка по земята като детето от онази реклама на презервативи, може би в бъдещето ви заедно се задава градушка. При всички случаи една от основните функции на почивката е в действителност да релаксираш, така че опитвайте да стигнете максимално до консенсус във всяка ситуация на принципа „по-умният отстъпва”. Тази философия може да е в разрез с писанията на Сун Дзъ за изкуството на войната, но пък е основната философия, на която се гради всеки брак, добутал до златна сватба.


Също така опитай да се потопиш в съвместната почивка, както се влиза в ледена вода – първо пускаш едното краче, преди да се хвърлиш с главата надолу, защото рискуваш сърцето ти да пострада. Завършените личности имат ясен поглед към света и ритуали, с които преминават през живота. Не е нужно човекът до теб да се сблъска с всичко това накуп – представи му истинската си същност малко по малко. Освен това, в случай че имаш неприятни навици, ги прикрий максимално. Повечето хора, които познавам, не смятат, че имат, но все пак, в случай че популярното мнение за теб включва няколко повтарящи се определения като „капризен, вечно закъсняващ скръндза” например, може би не е лоша идея да се опиташ да маскираш част от тези качества, доколкото е възможно. А като заговорихме за пари – две седмици на общ бюджет или непрекъснато бъркане по джобовете и броене на стотинките са нещо, което показва без база за съмнение финансовите навици и отношение към парите на всеки човек. Общо взето, ако преди това е имало шанс някой да се преструва на Биг Спендър, докато всъщност е Чичо Скрудж, след няколко дни на морето грозната истина изплува.

Най-голямото предизвикателство, когато двама души останат да кръжат затворени в един буркан като златни рибки, е напасването на дневния режим. Ако единият става в 7 и започва да прави упражнения, а другият редовно проспива обедната емисия на новините, това ще стане доста очевидно още през първия ден на морето. За съжаление, когато си с гаджето си на почивка, се превръщате в един организъм – ядете заедно, почивате заедно, даже почвате да мислите заедно.

Това или ще доведе до хармония и синхрон, който не сте подозирали, че съществува, или до пълен раздор, в който единият живее на плажа като сърф клошар, а другият окупира стаята като протестант.

Много е важно да се неутрализират потенциалните мегаскандали в зародиш – шокиращо е колко ваканции се превръщат в пълен кошмар заради нищо и никаква дреболия, която се е случила в ден първи и простo става дъвкана и предъвкана тема с фатален изход. Ако не можете да си простите нещо толкова дребно в толкова начален етап на съвместното си съжителство, смятайте какво следва, когато се сблъскате със сериозен проблем.

След всичко казано дотук повечето хора биха си казали: „Абе, аз дали не е по-добре да взема да отида на едно приятелско море и въобще да не се разправям с простотии?” Принципно да – с компанията винаги залагаш на сигурно, но ако имаш бъдещи творчески планове за връзката си, не е лошо да я поставиш на този тест. Все пак, ако нещата няма да се получат, по-добре да го научиш, след като си загубил няколко месеца, не няколко години. Дори това да е първата ви и последна почивка като гаджета, най-важното е да гледате позитивно – каквото и да се случи, това е един безплатен урок и една забавна история.

Виж и кои са българските породи курортисти.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *