ЖЕНСКО ВОЙНСТВО, ИЛИ НАЙ-ДОБРОТО ОТ МОДНИТЕ СЕДМИЦИ

Седмици на модата? Вече трябва да ги прекръстят „Битки на модата”. И преди всяко ревю да чуваме: And may the odds be ever in your favor...

0 коментара Сподели:

Изминалият месец бе поведен от модни гении, за които подиумът вече е бойно поле. Дизайнери с богато въображение, добре въоръжени умове, които ни представиха новите си колекции по най-различни начини. Отдавна не говорим само за дрехи, колекции и модели, а по-скоро за идеи и реализирането им. И в този ред на мисли днес сме подбрали най-запомнящото се от модния септември от Ню Йорк и Лондон, през Милано до Париж, не в хронологичен вид, а според оставеното впечатление.

DOLCE & GABBANA


Позната ли ти е фразата dressed to kill? Естествено. Ревюто на Dolce & Gabbana следваше именно това мото, и то устремено. Доменико и Стефано черпят вдъхновение от испанската корида и съвсем на място можем да кажем, че Испания е новата Сицилия за тях. Какво харесахме? Черните корсети, съблазнителните рокли, преобладаващото кървавочервено и бродираните карамфили. И за завършек – един убийствен финал от армия модели. Olé!

CHANEL


Още една нежна войска на подиума. Признахме Карл Лагерфелд още преди години, а той продължава да доказва уменията си. Освен че е създал невероятна колекция, за която тепърва ще се говори, той направи и нещо по-важно – оформи ревюто като феминистки протест, преминаващ през Булевард Chanel. Финалната демонстрация бе красива, а колекцията следва тези от последните два сезона. Вече имаме и любими лозунги, сред които Make Fashion – Not War и Ladies first. Относно дрехите Карл има за цел „да се носят от всяка жена по различни поводи, а не само на червения килим”.

PRADA


Продължаваме да се възхищаваме на компанията, която изработва сцените за ревютата на Prada. През юни създадоха огромен плувен басейн за мъжката колекция, сега ни пренесоха в пустинята с дюни от лилав пясък. Колекцията е издържана и прокарва тънка линия между минало и настояще. Представете си буржоазния блясък на 60-те, който в дрехите на Prada за пролетта се появява като блед спомен. Но все пак го има.

Изключителното? В колекцията няма нито един панталон!

Властта е предадена в ръцете на полите с дължина до коляното, които обожаваме.

MOSCHINO


Есенната колекция тръгна от пържените картофки на McDonald's, а тази – от русите коси и крещящо розовите дрехи на Барби. Доста противоречива колекция, която много имена разкритикуваха остро. Jeremy Scott пък сподели: „Просто искам да накарам хората да се забавляват.” И ревюто определено бе забавно, особено с танцуващите модели на кънки. Въпреки критиките едно е факт –  модната индустрия има нужда от такива „свежи” глътки въздух.

RICHARD NICOLL


При започването на ревюто може би някой тихо е изпищял: „О, Тинкърбел!” Модел не се виждаше, но роклята, о, роклята – тя блестеше в тъмнината, съживявайки героинята на Disney. А цялата колекция е създадена в същия дух – феерична и нежна, със сребърни проблясъци тук-там и изобщо – приказна. А самият дизайнер разказа, че идеята му е тези дрехи да бъдат носени навсякъде.

JEAN PAUL GAULTIER


Край на една ера. Това бе последното Ready to wear ревю на дизайнера, след като преди месец той съобщи, че се оттегля, за да отдели повече време и внимание на haute couture колекциите, както и на парфюмерийния бизнес. На подиума видяхме най-доброто от Jean Paul Gaultier, толкова много цвят и блясък, разнообразие и ексцентричност в цели 77 модела. Трудно е да избереш любим.

TOMMY HILFIGER


Rock 'n' roll baby! „Добре дошли в златните години на рокендрола” поздравява Hilfiger  чрез колекцията си.  Личи си, че дизайнерът е имал тази мечта от доста време насам. И ето я осъществена. Старт на ревюто даде Georgia May Jagger (разбира се, кой друг) в раирана балерина, последваха и раирани костюми, пачуърк деним, татуировки по телата на моделите и пъстри изкуствени кожи. Определено приятна изненада.

CHLOÉ


Ден преди ревюто основателката на бранда Gaby Aghion почина. Това ревю бе посветено на нея. И може би щеше да й хареса. Силно се усеща хипи-бохо настроението на Clare Waight Keller, която създава още една нежна колекция за пролетта – елегантна, но не прекомерно, практична, но и не и скучна, прецизна във всяко отношение. Откровено? Влюбени сме.

MARY KATRANTZOU


Чудим се какво ли е да си в главата на дизайнерката, докато измисля поредния модел. Мисълта на Mary Katrantzou за следващата пролет проследява еволюцията на планетата ни отпреди 200 милиона години, изследва различните форми на живот, които са се зараждали тогава. Очаровани сме от материите, които тя използва, и за пореден път свеждаме глава пред този талант. Допълнителни овации и за семплия вид на моделите – изчистен грим и спуснати коси.

Виж и най-интересното що се отнася до бельото тази есен.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *