Какво пък му има на Студентски град?

Защото може да не е най-хубавото място на света, но си е наше

0 коментара Сподели:
Студентски град

снимки: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Всяка майка изпраща с ужас детето си там. Всяка баба предупреждава внуците си, че това е домът на разврата в България. Всеки студент, който идва от провинцията, пристъпва плахо в този известен софийски квартал. Обаче Студентски град не е точно това, което майка ти си мисли, че е.

Дискотеки ли?

„Влизам в „Плаза“, излизам – лазя“ е познат девиз на студентите, но истината е малко по-различна. Дискотеките в Студентски са отделени в една малка уличка и ако не знаеш, че са в квартала– няма и да предположиш, че ги има. Добре де – огромните билбордове и плакати може и да ти подскажат, че обикновено е ден с 50% на всички бутилки… Но все пак – нощните клубове в квартала са отделени от почти всички блокове и не че не можеш да ги намериш, просто никой не те задължава да ходиш.

Това, че не ти се влиза в 33, не те прави смотан. В Студентски град никой не те съди за нищо.

Ах, това общежитие!

Общежитията не приличат на хотели. Те не са най-луксозното място, в което ще отседнете. Но за под 100 лева наем на месец – толкова. Аз лично съм имала месеци, в които водата ми е била 0,01 стотинки. Върти го, сучи го, общачето е доста евтино на месечна база. Да, някои блокове са по-хубави от други, но няма как всички да бъдат ремонтирани от раз. Една свежа боя, 3 дни чистене и общежитието придобива коренно различен вид. Да, не е хотелска стая, но пък си е твоята стая (плюс-минус на още двама-трима човека), а това винаги е предпоставка за уют.

Студентски живот, гладен живот

За успокоение на всички майки и баби – в Студентски град цените не са като в цяла София. Столове под път и над път. Да, за някои хора думата стол звучи страшно и гнусно, обаче противно на очакванията – в повечето от тях дори готвят вкусно. А ако сте от по-претенциозните студенти, за всеки ще се намери къде да хапне хляб с мръвка. За вегетарианците – храна има и за вас, заведения за бързо хранене тип „манджата на мама“ може да откриете навсякъде в Студентски. В краен случай баба ти винаги ще се навие да ти прати боб по колет, а той е не само безплатен, но и безценен.

Ама как да уча там?!

Противно на очакванията – в Студентски град има библиотека. Когато аз бях там, тя се намираше под 42 блок, но за съжаление не работеше постоянно. Това може да се окаже проблем, ако сте в сесия и ви се налага да не спите, за да вземете онзи проклет изпит (да, всеки има поне един такъв на сесия). Виждала съм студенти да учат в кафенетата, а да си го признаем – заведенията са в изобилие в квартала. Има блокове, в които има читални, познавам хора, които използват кухненските помещения за място за учене. Изводът е, че стига да искате, винаги ще намерите как да учите в Студентски град независимо от пречките. 

Ясно е – на Студентски град не му се носи хубава слава и това няма да се промени за ден.

Обаче нито студентите са маймуни, нито този квартал е джунгла. Да – има кафенета, има дискотеки. Но има и места, в които можеш да спортуваш, има парк, има библиотека и е евтино. Защото Студентски град може и да не е най-хубавото място на света, но си е нашето място. А и неща като местата за хранене, лелите от касите на общежитията, самите общежития… са преживявания един път в живота. Затова успокой и вашите, и себе си – Студентски не е адът на земята. А хлебарките ги има, за да те подготвят, че невинаги ще ти върви по мед и масло. 

Виж за какво си говорихме с Лирой Торнхил.

И какво ни диктува модата през последните зимни дни.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *