5 начина да спасиш Земята

Изисква се минимално усилие

0 коментара Сподели:

Глобалното затопляне отдавна вече не е хипотеза и ако това те притеснява, както би трябвало, има малки стъпки, с които да помогнеш на Земята да диша, докато живееш на нея. Тук събрахме някои възможности за пò еко живот. Повечето съвети, които ще прочетеш тук, вероятно вече ги знаеш, но пък ще ти ги припомним за повече мотивация.

1. Редуцирай

Започни да ползваш пластмаса за многократна употреба вместо тази, която хвърляш веднага в кошчето. Понякога е неудобно да носиш в себе си обемисти кутии за храна, които после трябва да миеш, но пък кое геройство започва с нещо удобно.

Отказвай пластмасовите сламки и найлоновите пликове за пазаруване. Все по-често можеш да откриеш в интернет истории на хора, които живеят с нулев отпадък. Пробвай TheZeroWasteChallenge и потърси съвети на ентусиасти, които вече са се справили с предизвикателството.

Карай по-бавно, това ще ти спести гориво, а може би и някой и друг фиш.

2. Използвай повторно

Пазарувай секънд хенд и продавай/подарявай нещата, които вече не ползваш. Наистина ще ти отнеме малко повече време, отколкото да го хвърлиш в коша, но пък ще зарадваш някого (когато подаряваш) или ще спечелиш малко пари за себе си и ще спестиш малко на отсрещната страна (когато продаваш), като по-този начин генерираш нулев отпадък. Това може да направиш чрез поне няколко сайта и FREEYOURSTUFF фейсбук групи.

Ако си от сръчните, можеш да пробваш различни идеи за DIY (Do it yoursel – направи си самf) за това, какво можеш да направиш с използвани пластмасови бутилки или други неща от бита. Това би могло да бъде полезно и приятно хоби.

3. Рециклирай

Включи се в инициативи за рециклиране на пластмаса. Една от тях можеш да намериш тук. Освен че спестява на природата тонове пластмаса, парите от рециклирането отиват за кауза като закупуване на кувьози за болници. С две думи – правиш поне две добри дела. Опитай да хвърляш боклука си разделно там, където има възможност за това, и никога, никога не го изхвърляй в планината, на плажа или където и да било извън контейнера.

4. Почисти и посади

Както знаеш, голяма част от хората не следват горния съвет, затова природни паркове, пясъчни дюни и гори са пълни с обвивки от вафли и кенчета бира. През пролетта не една и две инициативи ще се борят с разпръснатия боклук, така че включи се и подишай чист въздух с кауза. Ако пък нямаш търпение, стартирай своя локална инициатива и използвай момента да направиш пространството около дома или офиса ти по-атрактивно за окото.

Освен почистването може да се поинтересуваш от организирани събития за залесяване.

И в двата случая освен с леко сърце ще си тръгнеш и тонизиран като след фитнес.

5. Подкрепи

Освен да се включиш в по-горните инициативи, има и други варианти, с които да подкрепиш опитите за по-чист свят. Можеш да дариш, да споделиш информация за дейността им или да доброволстваш.

Ако с всичко това не сме успели да те мотивираме, то ще оставим на Лили Гелева да го направи:

Понеже и ние сме еко, харесваме такива заведения.

И вярваме в космическите мечти.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *