Ново място в София: Кармаре

  • ул. Княз Борис I 105
  • 089 900 0681

Погледът не подминава нито един детайл в „Кармаре“, който е бланширан в съвършенство. От логото, през специално създадените за него шевици върху ръчно изработени салфетки, до zero waste философията. Неусетно се потапяме във врящия от чудеса свят на кулинарията и смелия подход на шеф Георги Бойковски. Припомняме си, че в гастрономията е като в любовта: преди да бъдеш прелъстен, трябва да бъдеш изненадан.

В първите мигове от влизането в ресторанта веднага впечатление прави интериорът. Топлината струи от тухлени стени, дървесина, мека мебел в морскосиньо и премислено интимно осветление. Нищо не е прекалено помпозно, лъскаво и натруфено.

По-скоро сетивата са изпълнени с усещане за елегантност, дискретност и професионализъм от нивото на световните ресторанти с няколко звезди „Мишлен“.

От шеф Бойковски разбираме, че не работи с индустриални напитки – не внасят минерална вода, особено пък в пластмаса. Non grata са и всички газирани производни от световни компании, защото водата се газира на място (можеш да избираш между три вида газировка, бел.ред.). Барманите пък имат собствена кухня за приложна магия. Там като истински алхимици забъркват еликсирите на щастието: сиропи от лавандула и коктейли чрез най-висша миксология (препоръчваме ти джин-тоник с лакерда от паламуд и девесил).

Соковете са лично ферментирани от баристите, като дори остатъкът се изсушава и ползва за отварите. Ето как кръгът е затворен, при това с нула отпадък.

Фоновата музика, която акомпанира пътешествието ни из кулинарните богатства на България, е създадена специално за ресторанта от двамата братя диджеи “DJ 89“. Три сета от по 89 минути с фолклорна музика с пънк-трап елементи, които ни потапят още по-дълбоко в магията на мястото. Оставят ни в пълна симбиоза със заобикалящата ни среда.

В кухнята пък е истинско съзвездие - срещаме 10 готвачи от кухни от различни краища на света, кой от кой по-гениален. Менюто е дегустациoнно, а изборът - между 4 разновидности, подчинени концептуално (спрямо елементите в логото). Салатите и предястията са сервирани с подходящ пивък коктейл, като всичко е балансирано за плавното преминаване към основните ястия. Всяко от тях пък се предлага с Wine Pairing -  разбира се, български вина. Изкушенията от 6 или 8-степенните менюта могат да се поръчват и самостоятелно, но ние ти препоръчваме да се довериш и да извървиш цялото кулинарно пътешествие.

Експедицията по пътя на вкуса продължава, когато разбираме, че готвачите разполагат и със стаи за ферментация. Там те сами приготвят голяма част от компонентите за ястията като например лакто домати от миналото лято… Плодовете и зеленчуците се пазаруват спрямо сезона, като се оставят на естествена ферментация по собствена технология, така че да се открои оптималният вкус на продукта.

В основния салон – точно срещу кухнята на барманите – ни приканва ърбан тераса с вертикална стена от билки, която ще ни радва през по-топлите дни. Под салона и пред откритата кухнята обаче още сега всеки може да поздрави готвачите лично. Предстои и speakeasy салон, но засега това е просто тийзър за небцата ни...

Откъде шеф Георги Бойковски е научил еквилибристиката на вкуса и съвършенството? От опита си в ресторант „Багри“ и лавирането из тайните на ферментацията. През последните три години той е и човекът зад менюто в небезизвестния ресторант „Космос“. Тъкмо от там познаваме и великолепния му почерк за т.нар. прогресивна българска кухня.

А за да визуализирате по-добре „прогресивна българска кухня“, представете си октопод върху канапе от плосък боб с крем от суджук "Петрохан" (изстуден с течен азот), поръсен с хайвер от пъстърва. Всеки от компонентите на този шедьовър е така прецизно сготвен, че носи най-наситения и богат вкус, на който е способен...

За десерт от „Кармаре“ ни предлагат „попара“ с пукащи перли от кисело мляко и ръчно изработена роза от карамел. Текстурите, които преливат една в друга по небцето ни, оставят погледа ни замечтан. Така, както кулинарният хоризонт мечтаеше за самия „Кармаре“.

ул. Княз Борис I 105
089 900 0681

Имаме още едно предложение за вълнуващо ново място в София.

Ако ти се хапва пица, знаем идеалното място за теб.

Последвай ни в инстаграм.