Хип-хопът ми е по-добър от… чекай малко

По песен на година стига ли

0 коментара Сподели:

Някои казват, че са израснали със Слави Трифонов, други пък израснахме с „Ъпсурт“. Ицо Хазарта е герой за хора като мен, които ценят рапа колкото ценят и свободата си. Не за друго – просто едното съдържа другото и viceversa. Обаче къде точно е границата между турнетата с Криско и Гери-Никол и „дис“-а към производните „мейнстрийм“ изпълнители?

„Браво“ е последното парче на Ицо Хазарта, хората го слушат, в най-гледаните видеоклипове в българската секция на youtubeе, супер, работата е доволна.

Песента е насочена към новото поколение на българския рап, което масовият слушател харесва. Действително се появиха много рапъри, които не знаят какво и за какво точно рапират, но модерно е, ‘що да не се хванат на хорото? Има момчета, които отсрамват останалите на сцената, но една птичка пролет не прави. В клипа виждаме актьори, които подозрително много приличат на истински герои от действителността ни. С какво обаче едните от т.нар. „Комерс“ са по-лоши от другите им събратя по индустрия, с които Ицо и компания неотдавна направиха турне?

Всъщност всички от мейнстрийма са заедно на хорото. А ъндърграунд в България се намира по-трудно, отколкото певица, която не пее от 5-6-7-8-годипна. „Ъпсурт“ отдавна не са в ъндърграунд средите, както някои заблудени души още си мислят, защото се пласират успешно и защото и баба ми знае кой е Ицо Хазарта. И едните, и другите, и третите рапъри започнаха да влизат в риалити предавания (не беше ли Хазарта първият рапър в Биг Брадър?), трябва да се яде. Дали ще е Черешката, или Големия брат, разлика нулева. Но ние май бързо забравяме кой, какво и защо и кой е бил риалити звезда я като участник, я като жури. Важното е дис за мейнстрийма да има.

Да, „Ъпсурт“ са институция в това, което правят, да, музикалната ни сцена бълва известно количество боклук, но защо тази песен не излезе по време на турнето им с Гери-Никол? Не, аз не плюя върху бащиците, ъпсурт, просто този „бийф“ твърде много ми прилича на това, което Еминем наскоро направи с едно младо рапърче в САЩ. И за справка – Секта каза, че съвсем скоро ще отвърне с „дис трак“ към Хазарта. ПР-ът е добър, хората говорят, но има известна доза лицемерие. Няма как да се сърдим на „Ъпсурт“, че правят турнета с Криско и компания, както вече казах – трябва да се яде. Но аз не намирам разлика между тези, с които са делили една сцена за някаква си там обща цел, и тези, които той „нарежда“ в „Браво“.

Браво, господине, вие сте институция в българския рап. Притеснявам се само, че старата школа всеки път се завръща като сърдито старче, а тази плоча се изтърка.

Има много чалга в рапа, а напоследък и рап в чалгата. „Ъпсурт“ са учебник по рап за българската сцена, но на тази бедна сцена вече има място за всеки, защото всеки е мераклия. Времето ще покаже кое е момчето, което ще се задържи на нея и кое ще изхвърчи като еднодневка. Хазарта и компания са завинаги, следата им ще се помни. Обаче по песен на година вече не стига – просто има твърде много песни и песньовки и тази ще бъде забравена като другите. И защото рапът е свобода – всеки може да си прави, каквото си поиска. Браво, господине, хубаво е да имаме принципи. Само че принцип ли е, ако е само за една песен на година?

Виж кои са албумите, които препоръчваме да не изпускаш.

Празнуваме 10 години Camp Session.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *