GO AGENT В УХАН (КИТАЙ): ИОЛИНА ВАСИЛЕВА

Чудиш се какъв е животът в Китай, нашият агент ти разказва...

0 коментара Сподели:

С Йоли имам една обща страст – четенето. Мога да съм сигурна, че щом чете някоя книга, значи си заслужава и аз да си я взема. Тя е изключително креативен човек с богато въображение, който може да те заинтригува много бързо. Знам, че обожава да пътува, но бях изненадана, когато разбрах, че заминава да живее в Китай. Почти година по-късно тя ни разказва за придобитите впечатления и новите усещания.

От колко време се подвизаваш в Китай?
От седем месеца живея в град Ухан, който е столица на провинция Хубей в Централен Китай.

С какво се занимаваш?
Студентка съм, уча китайски език. С него имам няколко срещи и със сигурност мога да кажа, че важи правилото – ако нещо ти се случи един път, не е задължително да се повтори, но ако се случи два пъти, със сигурност ще има трети. Бях в 10-и клас, когато за пръв път започнах да уча китайски език в училище като трети свободно избираем език. Шест години по-късно, отново от желание да обогатя собствената си култура и светоглед, се записах на няколкомесечен курс по китайски. След края му усещах, че ще имам трета среща с езика, но нямах представа под каква форма.

Какво ти се иска да знаеше, преди да попаднеш тук?
Преди да попадна в Китай, бях събрала в себе си микс от емоции – нетърпение, страх, ентусиазъм, оптимизъм. Мисля, че щеше да бъде по- лесно, ако знаех, че всеки вижда Китай през собствения си мироглед. Не разбирах как хора, мои познати, приятели, роднини, които са били вече в Китай, можеха да имат толкова противоположни мнения. Едните ми казваха – няма да ти хареса, храната е странна, културата е твърде различна, мащабите са огромни, различно е от познатото, не тръгвай.  Другите ми казваха простичко – скачай, там е рай. Още първия ден след пристигането ми един американец ми каза „След първия месец в Китай или се влюбваш в страната и оставаш, или си тръгваш разочарован завинаги.“ Щеше ми се да знам колко влюбена щях да остана!

Опиши ни типичен местен?
В  дванадесетмилионен град типичен местен няма. Прави впечатление чарът на китайците – жените имат красиви, дълги коси, кожите им са гладки и дори при най-възрастните хора липсват бръчки. Има нещо типично за китаеца – изглежда щастлив. Той може да слиза от кола за половин милион лева или пък от смешен мотокар, но винаги ще намери причина да е доволен от живота си.

Разкажи ни за най-интересния човек, с когото те срещна Ухан?
Дойдох в Ухан с идеята, че ще опозная Китай, но не знаех колко бъркам. Опознах много повече от самата страна. Спокойно мога да кажа, че вече имам приятели от всички континенти. Всеки разказа интересна история и сподели нещо ново.

Най-нелепата свалка?
Бях в магазин за бижута, когато един китаец предложи да ми подари пръстен за 5000 лева и да стана „неговата“ приятелка.

Препоръчай ни места за парти.
Заведенията, които препоръчвам, са Hellens– интернационално заведение – тип бирария, обстановката е приятна, предимно се посещава от чужденци, сряда, петък и събота купонът е на макс. Whos Bar – съкровище за скейтърите. Намира се на покрива на една сграда, целият покрив е направен като площадка за каране на скейтбордове, с много височинки и рампи. МОМО – приятна типична китайска дискотека, музиката е нещо средно между хаус и техно, обзавеждането е стилно, винаги има танцувална шоу програма. Jazz and Blues – препоръчвам с две ръце, прекрасен бар, намира се в Hankou, правят уникален Cuba Libre.

Препоръчай ни места за хапване.
KFC и McDonald’s , ха-ха, шегувам се, но понякога дори и това е вариант. LumoLu – това е улица, за която може да се каже, че е едно от лицата на Ухан.

Вечер след  осем часа на нея излизат готвачи, които готвят ориз, спагети, миди, октоподи, костенурки, раци, змиорки, шишчета и още, и още.

Изкарват се пластмасови маси и столове и ако имаш смелостта да опиташ почти сурово месо или яйца, които не се съхраняват в хладилник, ще си прекараш страхотно. Отбелязвам, че в провинция Хубей храната е супер люта. След всеки допир до китайската кухня тук си тръгваш с подути устни и зачервен език. Kurahashi Japan Restaurant – суши, мнооого суши, и то супер вкусно!  Tsui Wah Restaurant – намира се на Han Street – прекрасна улица в европейски стил. За създаването на тази шопинг улица са инвестирани 12 милиарда.  Ресторантът предлага китайска и европейска кухня, обслужването е на ниво, интериорът е изпипан до последния детайл. Ресторант Madrid – истината е, че дори да живееш от 3 години в Ухан, може да не знаеш за това място, което би било загуба. Намира се в един метро подлез в частта на града Hankou. Ресторантът представлява помещение с не повече от осем маси, затъмнено, с chill музика, много рафтове с книги и прекрасна средиземноморска кухня.

Препоръчай ни места за почивка (парк или нещо друго за chill).
Има много места сред природата, където можеш да намериш покой на ума и тялото. Препоръчвам Beach park, Mulan Resort, Botanical Garden. Разходка с моторна лодка във водите на Източното езеро  също действа зареждащо.

Кои са забележителностите, които би вкарала в графа „задължителни”?
Забележителностите, които бих препоръчала в Ухан, са – Yellow Crane Tower – една от 4-те най-красиви кули на Китай, от върха й се вижда прекрасна гледка към града и Yangzi river, също и Dong Hu – Източното езеро – най-голямото градско езеро в Китай – 33 кв.км, Hubei Provincial Museum – в колекцията на музея има над 200 000 експоната и да не забравя – Baotong Temple.

Има ли фестивална култура, харесала ли си фестивал, който се случва в града или наоколо?
Хората тук непрестанно празнуват. През май се празнува Dragon Boat Festival (DuanwuJie). Празникът е в чест на QuYuan – политик и поет от 475-221 пр.Хр. На този ден се провеждат състезания с лодки и се ядат zongzi (нещо подобно на зелеви сармички), празнува се в цял Китай.

Лунният фестивал се празнува през септември, семействата в Китай, Малайзия и Сингапур се събират, за да отпразнуват семейното единство и да се насладят на пълната Луна.

Фестивалът отбелязва надигането на Китай срещу монголската окупация. Традицията е древна и все още хората празнуват, като похапват специални сладкиши и слагат традиционни хартиени фенери на входните си врати.

Най-странното място, на което си била на парти/прекарвала нощта?
Най-якото и странно място, на което съм прекарвала нощта, е на парти на Armin van Buuren на Великата китайска стена. Беше У-Н-И-К-А-Л-Н-О.  Миналата година бях на неговото последно лятно парти в Ларнака, Кипър, на брега на морето, и останах впечатлена. Тази година, на самата Велика китайска стена, останах без думи. Музика, история и емоция те връхлитат наведнъж.

Какво ти липсва от България?
Липсва ми семейството ми.

С какво не можеш да свикнеш?
Все още не мога да свикна с бавния интернет.

С какво се свиква лесно?
Бързо се свиква с това да си извън зоната си на комфорт.

Каква суперсила би ти свършила добра работа в Ухан?
Бих била щастлива да притежавам супер силата да пътувам във времето. С голям интерес бих се върнала стотици години назад и бих опознала живота в миналото тук.

Кое време от годината е най-доброто да ти дойдем на гости?
Пролетта е най-подходящото време за визита. Лятото е твърде горещо, а зимата твърде студена.

Кой е твоят източник за travel информация в мрежата?
Нямам конкретен източник, често на късмет попадам на информацията, която ме интересува.

Кои са трите задължителни неща, които взимаш в себе си, когато пътуваш (изключваме тройката на лични документи, пари, телефон)?
Парфюм, рокля и разговорник.

Ще се задържиш ли в Китай?
Само съдбата си знае работата.

Припомни си какво разказа Моника за Торонто.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *