Честваме мащабно 90 години от рождението на Йордан Радичков

Безплатен радиотеатър, издание на „Неосветените дворове“ и още много събития те очакват през целия март в чест на Радичков

0 коментара Сподели:

Йордан Радичков беше усмивката и доброто в родния литературен небосклон. Той беше детската радост от „Ние, врабчетата“, „Събирачът на ценности“, той имаше дарбата да ни показва „Нежната спирала“ на простите неща. Той разказваше като мъдрец и във всяка негова дума имаше слънце, имаше смисъл, имаше живот и много, много поука. Критиката го определя като „създаващ алтернативи творец“, а произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света.

Радичков е номиниран 2 пъти за Нобеловата награда за литература, като в нашите сърца я печели поне още 100 пъти по толкова.

Ето защо с усмивка на уста ти съобщаваме, че през целия месец март в София под наслов „Радичкови дни“ ще честваме 90 години от рождението на любимия ни писател. По повода началото на празничния цикъл ще постави първият по рода си фестивал на радиотеатъра, озаглавен „Радио Радичков“. Той ще започне на 6 март от 18:30 часа в театралния салон на Столична библиотека, като с него ще честваме и 80 години от създаването на радиотеатъра към БНР. Специални гости на събитието ще бъдат Иван Добчев, Антон Радичев, Митко Новков и Юри Статков.

Благодарение на партньорството между БНР, Столична библиотека и издателство НИКЕ в продължение на пет дни почитателите на творчеството на Радичков ще могат да се насладят на текстовете на автора, драматизирани за българския радиотеатър, а входът ще е напълно свободен. В радиодраматизациите ще чуем някои от гласовете на най-обичаните български актьори – Константин Коцев, Велко Кънев, Григор Вачков, Никола Анастасов, Стоянка Мутафов, Васил Михайлов и Антон Радичев, като преди всяко слушане посетителите ще имат възможност да се срещнат с някои от участниците в пиесите.

На 15 март от 19:00 часа в Cosmos Coworking Camp ще бъде представено многоочакваното ново издание на пътеписа на Радичков за Сибир „Неосветените дворове“

Книгата ще бъде представена с безплатна прожекция на документалния филм за автора „Черкаски хроники“, а посетителите на премиерата ще имат възможност да разгледат изложбата на художника София Попйорданова, която ще представи селекция от илюстрации, включени в излезлите през януари записки на автора от Сибир „Сибирски тетрадки“.  Гостите ще могат да се насладят и на специална селекция на снимките на Радичков от пътуването му до Сибир. Двете изложби ще могат да се разгледат от 15 до 22 март. На 16 март от 14:00 часа и на 17 март от 18:00 часа отново в Cosmos Coworking Camp те очакват и още две прожекции на документалния филм за Радичков.

Празничният цикъл „Радичкови дни“ ще приключи с първата научна конференция, посветена на творчеството на автора. Тя ще се проведе на 28 март от 10:00 часа в театралното студио на “@лма @лтер” на Софийския университет, като в нея ще се включат проф. Инна Пелева, Иван Ланджев, Николай Петков, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Деян Статулов, Николай Табаков и проф. Георги Каприев. Конференцията е отворена за всички посетители. Тя ще проследи пътя на Йордан Радичков в литературата, киното и театъра.

Ще те очакваме на всички ивенти, защото любимият ни Радичков го заслужава и както казваше той – „Да крачиш пешком по света, като си подсвиркваш небрежно с уста – мигар може да има нещо по-красиво от това!“. Да покрачим към него и да си спомним.

За още литература – виж Йон Гнар – Индианецът.

Или подкрепи четенето с музика – Ража и Илияна те очакват тук.

А за красиви места, с красива храна – инстаграмът ни е насреща. 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *