КАКВО ОБЩО ИМАТ БЪЛГАРИЯ, ХЮ ЛОРИ, КЕВИН СПЕЙСИ, АЛЯСКА И „ЛУДОГОРЕЦ“?

Или игрите, на които трябва да обърнеш внимание до края на годината

0 коментара Сподели:

В настоящия текст ще откриеш поредната доза обилен гейминг коктейл, с който потенциално можеш да се сгрееш в студените зимни дни. Както самосиндикално, така и семейно или с приятели.

Прочее, изминалия ноември бележи един от най-силните периоди за индустрията от няколко години насам. Период, включващ и една особено едра българска жилка, с която определено трябва да се гордеем.


Първо, в рамките на последната игра на най-големия франчайз в световен мащаб – Call of Duty – е поместен доста важен сюжетен пасаж, чието действие се развива в прекрасните гори на Странджа.

За протокола, голяма част от отделните серии на CoD генерират по-високи приходи, отколкото най-печелившата лента до момента – „Аватар“.
Второ, на пазара се появи може би най-големият продукт под формата на развлекателен софтуер, разработен ексклузивно в България. Става дума за Assassin's Creed Rouge, за чиято реализация са виновни момичетата и момчетата от Ubisoft Sofia.
И, трето, след дългогодишно отсъствие от виртуалните футболни терени български отбор отново намери място в един от най-добрите футболни симулатори на планетата – Pro Evolution Soccer 2015. В случая това е българският шампион „Лудогорец“.
И ако това не е достатъчно, в две от пресните заглавия, поели премиерен въздух през ноември, взимат участие двама от най-иконичните актьори на планетата – Хю Лори („Д-р Хаус“) и Кевин Спейси („Американски прелести“, „Обичайните заподозрени“, „Седем“ и др.).
Така де, ето и кои са най-любопитните развлекателни софтуерни творби, на които е редно да обърнеш внимание до края на годината:


NEVEL ALONE
Издател: E-Line Media
Жанр: Adventure; Platformer
Платформи: PC, Xbox One, PS4

Без особен проблем мога да нарека Never Alone революционен продукт, защото отнася гейм индустрията към неизследвани до момента територии. Самата игра е подобна на Limbo пъзел приказка, в която главни герои са една ужасно симпатична полярна лисица и младо момиченце, живеещо в Аляска. Never Alone също е изключително красива, атмосферична и приятно кооперативна. Не това обаче е най-важното в случая – освен да носи забавление, Nevel Alone учи и на история. Историята на преждеспоменатите жители на Аляска – Iñupiat. Буквално към всеки един уникален елемент, който срещат главните герои, е прикрепено и документално видео, разказващо за суровия живот, който водят месните жители, флората и фауната в областта, обичаните на Iñupiat, тяхната музика – техния бит, вярвания и култура. Много важен, по мое мнение, продукт. А, щях да забравя – без проблем можеш да спечелиш и половинката си за кооперативно преминаване на сюрреалистична ледена приказка.

ASSASSIN'S CREED UNITY И ASSASSIN'S CREED ROUGE
Издател: Ubisoft
Жанр: Action Adventure
Платформи: PC, Xbox One, PS4 – Unity; PS3, Xbox 360 – Rouge

2014 определено е годината на Assassin's Creed – два пълноправни члена на една от най-популярните гейм поредици в световен мащаб. Единият, както вече споменах, разработен на родна територия. Българският Rouge практически затваря втората трилогия, започнала живота си на предишното поколение конзоли – PS3 и Xbox 360. Това е и една от основните причини към момента да има версии единствено за въпросните. Хубавата новина е, че през януари българският „Асасин“ ще се сдобие и с PC вариант. Unity, от друга страна, е заглавие, разработвано ексклузивно за новите конзоли PS4 и Xbox One. Има, естествено, версия и за PC. Основните разлики са значително подобрената визия (Париж, по-жив от всякога) и възможността за кооперативна игра. Предвид сериозните технически проблеми на играта, голяма част от които все още не са отстранени, в случая без капка пристрастие препоръчвам родния Assassin's Creed Rouge.

LITTLEBIGPLANET 3
Издател: SCEE
Жанр: Action Adventure
Платформи: PlayStation 4, PlayStation 3

Третата част (ако броим Vita и PSP версиите – 5-а) на пясъчника на забавленията LittleBigPlanet продължава да носи ужасно чаровни забавления за малки и големи. Освен познатия ни от предишните части изключителен Стивън Фрай, в LBP3 зад микрофона е застанал и значително по-популярният у нас негов сънародник Хю Лори. Иначе вселената на „малката-голяма-планета“ се увеличава още повече, защото в третата част играчите имат достъп и до абсолютно всички нива, създадени за оригиналния LBP и неговото продължение. Семейна игра за до четирима души, буквално стотици часове забавление, изключително креативни нива и визия, богопомазан саундтрак, изброените по-горе актьори. Има ли нужда да продължавам?

GRAND THEFT AUTO V
Издател: Take Two
Жанр: Open world
Платформи: PlayStation 4, Xbox One

Предвид факта, че Grand Theft Auto е една от най-популярните гейм серии, не живееш в пещера и настоящата игра имаше версия за старите конзоли PS3 и Xbox 360 преди година, то е най-добре просто да споделя какво е новото в този ремастър. А то, милото, хич не е малко. Тоест, освен че получаваш стотици часове съдържание от най-високо ниво, вече ще можеш да му се насладиш и с, меко казано, подобрена визия. Grand Theft Auto V върви в реални 1080p и на PS4 и Xbox One, като в същото време кажи-речи всички визуални елементи са подобрени значително. Голяма новост е възможността да играеш цялата кампания и онлайн режимите от първо лице. Ако пък си инвестирал десетки часове в GTA V за PS3 или Xbox 360, то получаваш възможността директно да прехвърлиш героя си и всичкото насъбрано богатство в новата версия. Истината е, че Лос Сантос изглеждаше адски впечатляващо и на черните кутийки от миналата генерация, но след като видиш един-единствен залез в PS4 ремастъра, ще бъде ужасно трудно да се върнеш към старите версии. Вкратце ремастърът е на нивото на The Last of Us за PS4 – тоест един от най-добрите късове развлекателен софтуер на новите конзоли. Прочее през януари GTA V ще си има и версия за PC, където ще се поддържат 4К резолюции.      

PES 15
Издател: Konami
Жанр: Sport
Платформи: PlayStation 4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

Pro Evolution Soccer серията на японците от Konami дълго време беше забила глава в почвата на посредствеността, буквално подарявайки трона за най-популярна футболна игра на FIFA. Е, тазгодишното издание поставя ново начало на легендарната футболната симулация. Начало, което предлага футболна фиеста на зеления терен на нивото на FIFA 15, че и отгоре. Konami определено има върху какво още да поработи във визуален и звуков план, но предвид факта, че голяма част от разработката на серията вече се провежда в Европа, то нещата оттук нататък ще стават само по-хубави. Поне на това се надявам. PES 15 предлага и лиценз на Шампионската лига и Лига Европа, което означава, че потенциално можеш да се изправиш срещу настоящия клубен шампион „Реал“ – Мадрид от името на родния „Лудогорец“. При това в напълно лицензиран вариант.    

CALL OF DUTY: ADVANCED WARFARE
Издател: Activision
Жанр: FPS
Платформи: PlayStation 4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

Ако преди само три години някой ми беше казал, че най-силната роля на големия Кевин Спейси за 2014 година ще бъде във видеоигра, най-вероятно щях да му се усмихна под един особено подигравателен мустак. Освен страхотната роля на Кевин Спейси в Call of Duty: Advanced Warfare обаче получаваме и убийствена мисия, която се развива на територията на България. А също и ужасно красива в южната ни съседка Гърция. В този ред на мисли визията на PS4, PC и Xbox One версиите е изключителна (ще видиш дори родни регистрационни автомобилни номера), а предвид факта, че на всички платформи Advanced Warfare върви при 60 кадъра за секунда, гладкостта на действието също ще те остави без дъх. А след всичките грандиозни експлозии, метаморфози в образа на Кевин Спейси и пътешествия из целия свят започва Мултиплейърът. С главно М…

Чети още за игри и хвърли един поглед на друго място, където се подвизава Ивайло Коралски.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *