СЕКСЪТ – УНИВЕРСАЛНОТО ХАПЧЕ ЗА ЩАСТИЕ

Не знам ти с какви витамини се блъскаш, но има едно по-добро „хапче” за всичко

0 коментара Сподели:

Преди време обсъдихме на две – на три, как любовта действа на тялото ти и как освен че е доста яко усещане, се оказва и доста полезна. Представи си я сега на стероиди, за да успееш да осъзнаеш какво ти носи секса. Чети надолу, за да видиш точно колко чисто физиологични ползи имаш от него, за другите е ясно.

СТЕГНАТА КОЖА
Хормоните, които се отделят при оргазъм (или дори просто по-чувствени целувки и допир) стимулират синтеза на колаген в кожата. Да, онова същото, което го има в онези безумно скъпи кремове, които уж трябва да поддържат кожата ти свежа и стегната, а всъщност не вършат никаква работа. Да не говорим за стимулираното кръвообращение по време на секс, което прави ружа и червилото след това направо излишни. Ефективната и задоволяваща и други нужди алтернатива на традиционните козметични продукти май е по-добра ми се струва.

ЧАО, НЕСЪВЪРШЕНСТВА!
Знаеш ли защо спортистите винаги изглеждат свежи и сияйни? Защото спортуват, duh. Да, да, но спортуването включва освен стягане на мускули – и горене на мазнини. Общото между двете – яко потене! А виж, ужасното потене, което всички толкова мразим е всъщност един от най-добрите механизми за детоксикация, с които тялото ни разполага. Кожата се изчиства, защото всичко… ами… излиза. Така, че не се притеснявай да се потиш възможно най-често, ако ме разбираш правилно.

И ХУБАВА КОСА И НОКТИ ЛИ?
Да бе. Ама да! Ускорената циркулация на кръвта освен, че тренира скъпото ти сърце и го прави по-силно, разпраща нутриентите във всички посоки из тялото ти, а те милите като стигнат до скалпа, голям кеф настъпва като погледнеш лъскавата си и здрава коса в огледалото след седмици „упорито подхранване”.

НАТУРАЛЕН АНТИДЕПРЕСАНТ
Освен, че сексът е своеобразно хапче за красота, той е и хапче против стрес. Изливането на един куп благинки в тялото (за хормоните – серотонин, допамин, пролактин и окситоцин говоря) направо си е натурален high, който се бори с кортизола и ти действа на толкова много нива. Първото е най-пълноценния и дълбок сън, който следва, и не се сърди на партньора си като задреме веднага след секс – от окситоцина е. Но най-важното е стимулираната имунна система и намаленият риск от десетки болести, наред с диабет и рак, при които стресът е основен фактор. Звучи ми като доста добра причина следващият път да се замислиш преди пак да те “заболи главата” (не че това е адекватен аргумент, понеже сексът доказано действа като обезболяващо също…).

Не че се нуждаеше от още причини да го обичаш, но виж – има си и практична полза. И ако си мислиш, че всичко са просто презумпции или чисти съвпадения, то проучването, което др. Дейвид Уиикс направил с близо четири хиляди човека, ще те убеди в обратното. Той следял участниците в продължение на цели десет години, след което ги накарал да изпратят актуални техни снимки. Имайки вече информацията за сексуалния им живот, той събрал външни хора, които да оценят възрастта на участниците по снимките.

Оказало се, че тези които правят секс редовно изглеждали с от пет до десет години по-млади (а и били по-здрави), за разлика от останалите, които рядко се сещали за секс – те пък дори често изглеждали по-възрастни.

Както и да го погледнеш – секса си е оферта с много скрити бонуси. Някой път нежелани, но няма да се превръщам в майка ти, имаш глава на раменете и знаеш, че трябва да се пазиш. За останалото – сещай се за тези редове и знай, че освен чисто хедонистичната страна на секса,  има и друга и тя е също толкова важна за един пълноценен и щастлив живот. 

Ето го и спортният ти график за пролетта.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *