JAMESON ПРЕДСТАВЯ ПЕТТЕ ЛЮБИМИ ФИЛМА НА МАГИ АЛЕКСИЕВА – MEY

Кино като по ноти

0 коментара Сподели:

Чаровната усмивка и убийствено кадифеният глас на Маги ни зарадваха преди има-няма сто години в едно известно риалити, а оттогава изтече доста вода. Точно толкова, че госпожица Алексиева да ни изненада с първи самостоятелен албум с музикален продуцент Пуджи Бел през 2015, турне на групата Меу and the Band, както и участието им с Пуджи Бел в България през наближаващото лято. Може да ги видим и на 21 март, но спираме дотук, защото по-долу Маги ни разказва за киното, което я вдъхновява почти толкова, колкото една дузина ноти. Вижте:

LE FABULEUX DESTIN D'AMÉLIE POULAIN
НЕВЕРОЯТНАТА СЪДБА НА АМЕЛИ ПУЛЕН (2001)

Френско-германската филмова копродукция от 2001 г., режисирана от Жан-Пиер Жоне, който е и съсценарист заедно с Гийом Лоран, е едно от най-любимите ни романтични сторита. За него Мей казва: „Несъмнено моят номер едно любим филм. Обожавам европейско кино, макар и понякога да излиза от моите така наречени граници. Гледала съм Амели Пулен милиони пъти и с всеки следващ път продължавам да се изненадвам и да откривам нови детайли. Обичам този филм, защото преоткривам себе си в него. Обрисувам облаците, правейки жабки в езерото в парка, ароматана зеленчуци и плодове в магазина, погледите на хората, които едновременно могат да ме усмихнат и да ме разплачат… Като музикант бях пленена и от саундтрака на филма, който е на великия за мен композитор Yan Tiersen.“
Виж трейлъра тук.

ФАТАЛНИ ЖЕНИ (2001)
HEARTBREAKERS

Комедията на David Mirkin е филм безумно смешен, брутален, романтичен, феминистки… Любим момент – диалогът в ресторанта със сервитьора, проведен на руски език. Песента „КАЧОБУЧКА“ всеки път ме докарва до сълзи от смях… Изключителна актьорска игра!
Виж трейлъра тук.

ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ПРЪСТЕНИТЕ
THE LORD OF THE RINGS (2001)

Епичният фентъзи роман на писателя Джон Роналд Руел Толкин е писан от 1937 до 1949 година, а филмовата трилогия е отнела на Питър Джаксън цели 8 години, но според Маги просто: „Всеки има филм, в който мечтае да живее в един друг, приказен свят. Това със сигурност е моят приказен свят. Толкова перфектно пресъздаден през очите на режисьора, изпипан, красив, фантастичен и нереален. Актьорите са изключително добре подбрани, ефектите са феноменални, а къщичката на малкия хобит е къщичката, в която аз бих живяла. Малка спретната къщурка.“
Виж трейлъра тук.

РЕЙ
RAY (2004)

На 1-во място заради Рей Чарлс, който несъмнено поставя основите на соул музиката, блуса, джаза… Главният герой е пресъздаден от Джейми Фокс, който трайно оставя музикален белег в моето съзнание. Все си мисля, че не е нужно да си актьор, за да играеш добре, стига да припознаваш дадения образ в себе си. Историята за Рей Чарлс е изключително тъжна, но както казват хората: Бог взима едно с цената на друго. Благодарение на Рей много поколения са развили музикалните си усещания и възгледи. Ако обичате Джейми Фокс, чуйте I wish you were here.
Виж трейлъра тук.

ПИАНИСТЪТ
THE PIANIST (2002)

Велик, велик филм! Изключителна игра от Ейдриън Броуди! Времена, изпълнени с много мъка и болка. Полша е окупирана, а евреите биват избивани. Това е от онези филми, които все ми напомнят, че колкото и да е зле, винаги може да бъде и по-зле. Филмите, които ми напомнят, че музиката е чувството, което винаги живее в душата и пресъздава любовта, омразата, тъмнината, светлината и света – във всичките му форми и измерения, но винаги по красив и истински начин. Безумно тъжен и тежък филм, но истински и неподправен.
Виж трейлъра тук.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *