Кой ходи на стенд-ъп комедия?

Модерните хора ходят на стенд-ъп комеди, останалите… също

0 коментара Сподели:

Не беше отдавна времето на рекламата на дезодорант, която ни пленяваше заради директността и очарованието на мотото си: „Не използваш Малиция? Какъв мъж си ти тогава!?“. Подобен процес се случва и в наши дни със съвременния градски човек. Спокойно може да се каже, че ако не ходиш на стенд-ъп комеди, какъв изобщо хомо сапиенс от XXI век си ти? Истината е, че този вид изкуство набира скорост в България през последните години, но то е пленявало публиката още във времето, когато Марк Твен е посещавал клубовете на богатите и ги е забавлявал „непринудено“ с анекдоти и лични истории. Всъщност Самюъл Лангхорн Клемънс(разбираш защо е използвал псевдонима Марк Твен) се смята за един от основоположниците на стенд-ъп комеди жанра и затова в знак на респект към него в този текст спонтанно (или не съвсем) ще спомена някои от най-популярните му цитати, с умерена доза злоупотреба.

На българска сцена днес могат да се срещнат наистина неочаквано добри 3 в 1 комбинации от автор, изпълнител и режисьор. Ако умело са съчетали вродено или придобито, но грижливо култивирано чувство за хумор, сценично присъствие, непринуденост и добра памет на текста, те успяват да пленят от бебе до баба.

„Няма нищо по-дразнещо от добрия пример.“ (Марк Твен)

Ето какви са основните типажи публика, които се отдават на очарованието на стенд-ъп комеди вечерите у нас:

Групичка приятелки

Те са в залата много целенасочено, инвестирайки във външния си вид не по-малко от час, но и не повече от шест часа, с надеждата да грейнат наравно със звездите на сцената. Обикновено сядат най-отпред – точно там, където светлината от прожекторите облизва първите маси. Разпределят времето си изключително прецизно, така че в края на вечерта минутите, в които са гледали дали другите ги гледат, да са в полза на минутите, в които са се отдали на случващото се пред тях. Суетни, но обезоръжаващо сладки, групичката приятелки винаги дава цвят на залата. Нищо, че самите комедианти обикновено си тръгват след представлението без представа за тях.

„Един път в живота Фортуна почуква на вратата, но в това време човек може да е в близката кръчма и да не чуе.“ (Марк Твен)

Самотен самец

Той гледа на вечерта като на събитие на клуб за запознанства. Наблюдава с търпението на фотограф от NationalGeographicв саваната, преценява всичко – от номера боя за коса на чаровната брюнетка, която се смее вече двайсет минути, през марката на часовника на потенциалния му конкурент от съседната маса, до краката на хостесата на клуба, която незнайно защо не спира да щъка между публиката. Притеснителният момент идва, когато самотният самец гледа със същия апетит и комедиантите на сцената. За него важи правилото: няма неподходящо интимно приключение, има малко изпито количество алкохол.

„Не бива да разчитате на очите си, ако въображението ви е разфокусирано.“ (Марк Твен)

Средностатистическа семейна двойка

Те са там след обичайния спор кое е най-подходящото културно събитие за вечерта. Гладът след работа бързо ги е довел до консенсус културно да посетят клуб с храна и напитки. Разликата е, че той е настоявал на заведение с големи екрани и платен пакет за спортните канали, а тя е искала да пробват онова, за което всичките ѝ приятелки казват, че действало като любовна прелюдия – клуб със стенд-ъп комеди шоу. Ясно е кой е спечелил. В края на вечерта той е този, който със скоростта на участничка във форумите на бгмама бърза да постне на стената си във фейсбук нещо от рода на: „Пичове, препоръчвам ви да отидете на стенд-ъп комеди! Яко лафове! Як кеф!“. Мацката в двойката се прави, че не го е прочела на секундата (както прави с всичките му постове и лични съобщения) и доволно мърка с нескрита артистичност: „Беше хубаво, но и твоите смешки понякога си ги бива!“.

„Оцелява само този хумор, който е възникнал от житейските истини.“ (Марк Твен)

Бизнес дама от провинцията

Вече отдавна не важи правилото, че всичко извън пределите на Южния парк, Джамията и Интерпред е провинция. Широкият център има широка обща култура, а хората от крайните квартали са по-гладни за модерните изкуства от когато и да било. Нещо повече – историята познава и случаи на зрители, които специално идват от малките градове, за да посетят някое стенд-ъп комеди шоу. Тази вечер една дама е зарязала посред бял ден фабриката си за чорапи в Шумен и е долетяла със самолет от Варна до София не само за да избяга за малко от мъжа си. Настанила се е по-рано в залата, поръчала си е скъпо питие, гледа търпеливо и изучаващо всички комедианти и се смее от куртоазия на 85% от случващото се на сцената. Тръгва си с блестящи спомени, че е изживяла нещо различно, елитарно, позитивно, и е горда, че е била през цялото време в зоната си на комфорт (все пак в малките градове не е достигнала още модата да се излиза от нея).

„Определено няма нещо, което да не може да се случи днес.“ (Марк Твен)

Тийнейджъри или компания 55+

Обичайната шумна група е по-тиха от всякога. Въпреки че идеята тази вечер да се ходи на стенд-ъп комеди шоу е била на най-неубедителния тартор от групата, впоследствие всички си признават, че е била добро попадение. Тийнейджърите са запленени от индивидуализма и инфлуенсърската харизма на комедиантите и  сектантски повтаря „Евала, брат!“. На мнозинството от възрастната група им пада ченето от смях (понякога и в буквален смисъл). Хуморът, който се лее от сцената, е успял да въодушеви младежите да са креативни, щури и оригинални. Гостите от групичката 55+ не пропускат да отбележат по български, че тези смешки ги знаят по един друг начин, но все пак тайно завиждат на паметта на комедиантите.

„Можеш да бъдеш вечно млад, ако живееш порядъчно, ядеш бавно, работиш умерено, смееш се, спиш достатъчно и… криеш възрастта си.“ (Марк Твен)

Публиката на стенд-ъп комеди шоутата наистина е разнородна и понякога не по-малко артистична от участниците на сцената. Хубавото е, че така в залата се получава една невидима атмосфера на взаимност. А тя е най-важният елемент за енергията на това изкуство. 

Вместо заключение ето още няколко цитата от Марк Твен. Знам, че вече ти омръзнаха, но наистина са по темата и са впечатляващи с философията си.

„Да бъдеш добър е страшно уморително!“

„Само на 1 април можем да бъдем без притеснение такива, каквито сме през останалите дни на годината.“

Запомни ги и ще си една крачка пред останалите. Ако ти е трудно, винаги можеш да посетиш някое стенд-ъп комеди шоу и да абсорбираш две-три свежи шеги по свой избор, с които смело и безотговорно можеш да се правиш на интересен.

Отиди на стенд-ъп комеди шоу! Стани герой от тази статия!


„След двадесет години повече ще съжалявате за нещата, които не сте направили, отколкото за нещата, които сте направили…“ (Познай чий е този цитат)

Виж какво ти вещаят звездите този месец.

Виж как честваме 90 години от рождението на Радичков.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *