Една икона по-малко навръх Коледа

Непрежалимият Джордж Майкъл - лесен за слушане, понякога труден за приемане

0 коментара Сподели:

Last Christmas се оказа Killer на непоправимия Careless Whisper. Отиде си тихо в святата нощ. Нямаше Wake Me Up Before You Go-Go… Поредната за 2016 г. икона, пинната с черен флаг на десктопа на вечността. “Heaven knows I was just a young boy”, както той сам пее. Не точно Father Figure, но преливащ от Faith по своя си начин.

Лесен за слушане, понякога – труден за приемане, Джордж Майкъл присъстваше неизменно и в музикалните чартове, и колонките на таблиодите.

Талантът в чиста форма има особеното свойство да притъпява спомена за скандалните прояви на личността.

И всичко това в полза на непреходното, което един артист и борец за Freeedom (не само през 90-те) оставя след себе си.

Джордж Майкъл е емблематичен по ред причини. Изпитвам огромно желание да изброя възможно най-много, придружени с любопитни факти около гръцките му корени, първите стъпки като DJ, сформирането на Wham!, соловата кариера и т.н., но умишлено няма да го направя. Над 100 милиона продадени албума и повече от три десетилетия на сцената говорят сами по себе си. Е, ще си позволя само да споделя едно изпълнение, което ми попадна случайно преди около месец. Вижте как припява сред присъстващите на репетицията (2:12 от видеото).

Предпочитам да премълча и за проблемите с наркотиците и да се фокусирам върху ненатрапчивия активизъм, защото неговият в никакъв случай не принадлежи към онази особено дразнеща категория ‘activism for living’. През 1998 г. певецът беше арестуван от цивилен полицай за непристойно поведение в обществена тоалетна в Лос Анджелис, което го провoкира публично да признае своята хомосексуална ориентация. Шест месеца по-късно се появи парчето Outside – самоиронична метафора на инцидента с подобаващa лирика и видеоклип, в който поп легендата се подвизава в LAPD униформа.

Темата за сексуалността оставя траен отпечатък върху творчеството на Джордж Майкъл. Скандалът е налице още през 1987 г. с  първия сингъл I Want Your Sex от дебютния му албум Faith – песента е забранена от доста радиостанции във Великобритания и САЩ заради нецензурните послания в нейния текст, а MTV я върти само в малките часове на денонощието. През 1996 г. класациите по цял свят са покорени от Jesus to a Child – меланхолично посвещение на интимния му партньор Анселмо Филипа, който умира от СПИН три години по-рано.

Ден след смъртта на неговия приятел Джордж Майкъл решава да сподели със своите родители, че е гей. Избира да го направи чрез дълго и емоционално писмо. Един от начините му да преодолее загубата е и появата на документалния филм Staying Alive, който разказва историите на шестима ХИВ-позитивни младежи от различни страни. През годините подкрепя редица благотворителни инициативи, вкл. и дарителската организация Terrence Higgins Trust. Харизмата, съчетана с обществена ангажираност, го превръщат в един от символите на ЛГБТ културата, който не изпитва притеснение да говори за своите емоционални сътресения:

„Депресията ми започна в края на Wham!, защото започнах да осъзнавам, че съм гей, а не бисексуален. Чувствах се притиснат от собствената си амбиция. Нямах самоконтрол, за да потисна егото си, но осъзнавах как то ме тласка все по-напред към един унищожителен край. Бях станал заплашително известен като хетеросексуален мъжкар. Когато стартирах соловата си кариера, и през ум не ми е минавала мисълта, че ще повлека след себе си цяла генерация 13-годишни момичета с Faith, но така се случи. А тук – посочва гърдите си с юмрук, – тук, вътре, аз бях гей!”

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *