Не си купувай приятел, осинови си

Отидохме до приюта на Animal Rescue Sofia, за да си поговорим с доброволците и да ти покажем няколко муцуни, които си търсят дом...

0 коментара Сподели:

Заря Божкова

„Можеш да кажеш много за една държава по отношението й към възрастните хора, малките деца и бездомните кучета.“ Не открих на кого принадлежат тези думи, но някак периодично изникват в съзнанието ми, когато се изправя лице в лице с абсурдите по тази географска ширина.

Темата за осиновяване на бездомно животно, съвсем актуална в Европа, тук плахо се изтупва от прахта на предразсъдъците. Роб на тези предразсъдъци е всеки втори средностатистически български гражданин, чиято мисия в живота е да се перчи с тъжните си, скъпи и изпразнени от смисъл притежания. Този гражданин, който става в събота и отива да обикаля мола в кръг като хамстер в клетка. Този, който си купува куче за 1000 лева, не чисти след него по улиците и напролет газим в лайна по тротоарите. Този, който след 2-3 години казва „Това куче не ми трябва вече, голяма ангажимент е, искам да го изоставя“.

Очертава се затворен и зловещо омагьосан кръг на бездействие – има проблем с бездомните кучета, защото Столична община не взима почти никакви мерки за справяне с проблема освен малко прах в очите под формата на „ЩЕ ИМА ЗООПОЛИЦИЯ“.  Има проблем с агресията и насилието над тях, като за мерки, влезли в сила под формата на претърпяно наказание, няма информация. А историите, свързани с насилие над животни, са такива, че косата  ти настръхва  сред какви хора живееш. Тоталното безхаберие е налице. Но в тази статия ще си говорим за любов, а не за проблеми.

Беше слънчева събота, от онези – смислените. Едно кафе по-късно се озовах в Горни Богров, където се намира приютът на Animal Rescue Sofia. Всяка събота и неделя там се провеждат разходки от доброволци.

„Знаят, че е събота днес, любимият ден им е, знаят, че ще излязат от клетките“, ми казва Ева, старши доброволец, трогателно отдаден на каузата.

Ако не си ходил там, първоначално е възможно да ти се свие сърцето от безкрайността на човешката жестокост и нейните заплашителни измерения. После е още по-възможно същото това твое сърце да се стопли от радост, че има равновесие във вселената и макар навън да бродят безчет психопати, има и хора като Иван и Ева, които посвещават уикендите си на едни немили-недраги създания, които си имат само тях. Грижат се със себеотрицание, което те кара да сведеш глава в знак на уважение, кара те да замълчиш и да се замислиш за себе си. Някак безкористно и всеотдайно, лишени от всякаква парадност и демонстрация те се грижат и обичат кучетата, сякаш всяко едно е лично тяхно. В Ева и Иван видях любов към това, което правят, любов, която рядко се среща с такъв дух и пламък.

Бях посетила приюта с една-единствена цел. Да се запозная с историята на кучетата, които са в приюта най-отдавна, и да ти ги покажа. За да се докоснеш до тях. За да се влюбиш в някое от тях и да си го прибереш  вкъщи и да го обичаш  до края на живота му. Или ако не това, то поне да избереш една събота, в която няма да мислиш за себе си, а ще се събудиш с желанието да бъдеш полезен някому.

Запознай се с 8 опашатковици от приюта, виж какво ми разказаха доброволците за тях и може би… може би ще срещнеш някоя доживотна любов.

Спатия

Това е едно мило момиче на 7 години. Една от "4 карти за игра" от кучило наименувани – Спатия, Купа, Каро и Пика. Другите карти са раздадени, но нейната „ръка“ е останала още в приюта. С непознати е предпазлива и уплашена, като всеки, който има крещяща нужда от любов. Доказателство за това е, че с Ева и Иван е добра, лигава и кротка. Дано Спата да си намери своя човек. Вярвам, че тя ще е късметлийската му ръка.

Лори

Запознай се със следващата дама. Тя е на 8 годинки и умира за вода, във всяка кофа/леген/локва трябва да се натопи и да "порови" с лапи във водата. Жадна за живот, за любов и за някой с много голямо сърце. Липсва й предно краче и за разлика от много други кучета с такъв проблем – не успява да свикне, уморява се бързо след кратка разходка и иска да се прибира. Иначе си е хала де, докато й се разхожда. Леко е резервирана към нови хора, но и аз бих била на нейно място. И тя като Спатия е прекалено отдавна в приюта и още чака с нестихваща надежда своя човек.

Пресли

Третата дама, с която ще те запознаем, също е на 8. Определено е кротка, не обича шумни и оживени райони. Обича спокойствието и пълната купичка, а това, което ме спечели в нея, е, че не идва сама да се подмазва, чака да бъде подкупена с храна. Умно момиче.

Сара

Тази чаровна дама, доколкото разбрах, е изоставена от госпожица, която при първия възникнал проблем е вдигната ръце, врътнала се е на токчетата си, изоставяйки Сара. А Сара е риджбек-лиготия с кожни проблеми, които не са заразни за човек и се третират периодично с лекарства. Нищо невъзможно за преодоляване. Обожава хорското внимание и някой да се занимава с нея. Изключително кротка, добра, миловидна и спокойна, но същевременно силно и енергично куче, истински герой в моите очи.

Фрея

За тази госпожица може да се каже дори, че е известна. Беше на етикет на крафт бира, лимитирана серия, като част от средствата отидоха за приюта. Фрея е много кротко и спокойно куче, стопаните ѝ се отказват от нея, след като решават да я направят пазач, но после предпочитат да си сложат СОТ.  Вторите ѝ хора пък, се отказват от нея, защото се държи като куче пазач. Объркана работа.

Фрея не знае как да угоди на хората, но всячески се опитва. Тя е  очарователна, добра и все още малка на възраст и търси да срещне най-сетне истинския си човек, който да не очаква от нея да му готви мусака, а да иска нормални кучешки неща – приятелство, вярност и обич.

Психа

Игриво и енергично куче, с поведенчески проблем на самонараняване, който затихва при достатъчно внимание, изразходвана енергия в разходки и игри. Малко повече търпение и може да бъде един разкош в чиста форма. Малко повече за историята ѝ, както и сходна на нейната, завършила щастливо с осиновяване, тук.

Комперсита

И тя е момиченце и е типичен пример за модерна порода куче, някой  го взима и при първия проблем го изхвърля. Много е сладка, от скоро е в приюта, но се надявам силно и тя да си намери своя човек. Повече за историята ѝ тук.

Фиц и Сивана

Кротки и неразделни старчета, енергични за възрастта си, от 7 години са в приюта. Биха били чудесна компания, хей така, в комплект.

Показвам ти накрая, за десерт, бебета в приюта. Те са мънички и супер сладки, което ги прави по-лесни за осиновяване. Надявам се да си откриеш някой симпатичен приятел.

Ако по някакви причини нямаш възможност да осиновиш, има още няколко начина да помогнеш.

1. Като разходиш кучетата от фермата в събота и неделя. Повече инфо тук, във фейсбук групата, където можеш да намериш споделено пътуване с някой от другите доброволци.

2. Като дариш през Pay Pal.

3. Като дариш през  ePay.bg.

4. Като дариш чрез  SMS (можеш да се абонираш да е месечно, автоматично, по 1 лв.)
Прави се лесно – SMS с текст: DMS DOG на кратък номер: 17 777


Приемат и физически дарения, ако нямаш възможност да помогнеш финансово. Ето списък с най-необходимите им консумативи. Новостите около приюта са, че и от сравнително скоро спасяват коне и магаренца, които са малтретирани от малцинствата. На тях можеш да помогнеш с DMS KONE на 17 777.

На изпроводяк Ева ми каза:

– Колкото повече опознавам хората, толкова повече заобичвам кучетата.

И така, драги ми читателю. Светът нямаше да съществува без добрите сърца на някои Човеци. Просто се опитай да бъдеш един от тях.

Ако те е грижа и за градската среда, ето как можеш да вземеш активно участие в трансформацията на три от тях.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *