Дишай и изчислявай какво оставяш след себе си

Проектът Мисия „Емисия“ (Mission Emission) ни показва какъв е нашият отпечатък върху въздуха днес

0 коментара Сподели:

Не ти ли омръзна да не можеш да си поемеш дъх в града? Не ти ли е малко глупаво, че живеем до прекрасната Витоша, която едва успява да е белият дроб на София, и въпреки всичко вчера дори не успяхме да видим лицето на човека отсреща заради замърсения въздух? Точно вчера нивата на фини прахови частици отново стигнаха тавана на тавана, а ние споделяхме в социалните мрежи скрийншотове от телефоните си на хиляди приложения, които ни алармираха, че въздухът, ставащ за дишане в момента, си е хванал багажа и е заминал за топлите страни.

Любопитното е обаче, че всички се възмущаваме и споделяме нивата му, но почти никъде не видяхме пост, в който някой ни дава алтернатива как лично да се погрижим положението да стане по-добро.

Е, за да разбереш как да дадеш своя принос в това всички заедно да дишаме по-дълбоко, на помощ идва уеб-базираният продукт Мисия „Емисия“ (Mission Emission). Мисия „Емисия“ калкулира количеството въглероден диоксид и азотен оксид вследствие дадено пътуване с автомобил, като се основава на типа превозно средство, използваното гориво и планирания маршрут. 

Разработката е без аналог в световен мащаб и е в отговор на увеличаващото се замърсяване на въздуха от вредните емисии на автомобилния транспорт.

Инициативата за създаването на дигитален продукт в обществена полза е на българските компании Oblik Studio и BetaPeak, които инвестират няколко месеца и ресурс от 10 души в различните етапи на проекта и които определено ни карат да се гордеем. Димитър Протогеров, съоснователят на Oblik Studio, споделя, че София е един от градовете в Европа с най-високи нива на замърсяване на въздуха, особено в зимните месеци, като проблемът със замърсяването придобива все по-голямо обществено значение през последните няколко години. Мисия „Емисия“ е социалноотговорна кампания и цели всеки от нас да бъде информиран за това, какво оставя след себе си, и да бъде лично ангажиран с намаляването на човешкото въздействие върху околната среда. Сам знаеш, че пътуването с автомобил е едно от най-големите пера, които са отговорни за замърсяването на въздуха, и освен че можеш да помогнеш на прекрасната ни Земя малко да подиша, като използваш споделено пътуване или просто оставяш колата си вкъщи поне два пъти седмично, с Мисия „Емисия“ вече имаш възможност да изчисляваш и вредното влияние на твоето превозно средство във всеки един момент или да зарибиш приятели да правят същото.

От Oblik Studio и BetaPeak се надяват Мисия „Емисия“ да се превърне в кауза за повече хора по-света, а ние се надяваме всички да вникнем в мъдростта на онези индианци, които казват, че ние вземаме земята назаем от децата си. Въздухът също е в тази категория, така че за тях, а и за нас Мисия „Емисия“ (Mission Emission) те чака тук. Бъди отговорен и дишай дълбоко!

Подаряваме 4 яки подаръка още преди да е дошла Коледа

Ето и 5 сериала, които да не пропускаш през декември

Какво още се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *