Облачно ни е: 6 анасонови напитки за летните вечери

И този сезон се превръщаме в островитяни, загърнати просто с лятото. Смело се катерим по цилиндричното стъбло на анасона, отпивайки се от вековната му история като безценно допълнение към рибното меню, морските дарове и жегата. Дестилирали вкуса на някой южен гръцки остров, кръстопътя между Азия и Европа или табиета на местните рибари и търговци от някоя обетована земя –

най-добрите екземпляри се разливат из редовете на Go Guide. И ги пропиват с рядък, фин и богат на усещания вкус. 

Mini

Колкото повече, толкова повече! Ето рецептата на успеха. Именно обединяването на 17 тайни рецепти от различни производители прави узо Мини толкова неповторимо. Историята му започва от тесните улички на Митилини с техния билков аромат. Именно дъхавите билки от Лесбос и анасон от Лисвори съчетават мастър дестилърите, за да превърнат напитката в аперитив към най-вкусните ни летни спомени. 

700 ml
16,90 BGN* 
40% Alc. Vol.

Ouzo 12 

За узото казват: или ще го заобичаш завинаги, или... С Ouzo 12 втори вариант няма! Една от най-старите и любими марки е създадена от братя Калоянис през 1880 г. В Константинопол, а историята на напитката е още един щрих в богатата гама на вкуса. Вярно на оригиналната си рецепта, то изпълва устата ни с дъх на внимателно подбрани билки и омайни подправки: анасон, копър, индийско орехче, кориандър, канела и кардамон. 

700 ml
15,99 BGN* 
40% Alc. Vol.

Ouzo of Plomari

Наздраве за Исидорос Арванитис, който през 1894 г. забърква еликсир с мека вода от изворите на река Седунда, анасон от собствените насаждения в близкото село Лисвори, див копър от Северна Евия, звездовиден анасон, канела, индийско орехче от далечна Азия, екстракт от хиоска мастиха, билки от Лесбос и сол от солниците на Калони. Днес слава богу и рецептата, и култът, и свещенодействието на дестилация са си все същите. 

700 ml
17 BGN* 
40% Alc. Vol. 

Pernod

С всяка глътка от Pernod се изкачваме още малко нагоре по стеблото на удоволствието – плодното дърво анасон, растящо в Северен Виетнам и Южен Китай. Тайната формула на Pernod включва мента, добавена поради охлаждащите и храносмилателните ѝ качества, и нежния и упоителен вкус на кориандър. Как небцето ни различава Pernod? По изтънчения вкус и букета от мека наслада, който дълго държи сетивата ни в приятен плен. 

700 ml
22,99 BGN* 
40% Alc. Vol. 

Ricard

Нищо чудно, че франсетата изпиват по 200 пастиса на секунда. Нито че пастисът с марката Ricard е национално френско питие, а също и интернационален синоним на класа. Приготвян по оригиналната рецепта на Пол Рикар, която се пази в тайна от 1932 г., жизнеутвърждаващият еликсир съдържа звездовиден анасон, копър, женско биле и билки от Прованса. Сервира се с 5 части вода и 1 част Ricard и се нарича „френското мляко“,  

700 ml 
20,99 BGN* 
45% Alc. Vol.

Yeni Rakı

Изпитаният производствен процес и интригуващата история на турската анасонова напитка, подобно на приключенски роман, се сливат в съвършена кристална решетка. Произведена от най-фините гроздови сортове от Анадола с добавка на зрънцата от най-добрия анасон на Турция, вкусът на Yeni Rakı е мек, освежаващ и интригуващ. Крайъгълния камък на „ракъ културата“ консумираме с апетитни мезета и лятно настроение! 

700 ml
24 BGN* 
45% Alc. Vol. 

Благодарим на Chef Алекс Иванчев и ресторант Old is New за вкусната компания!

Споделяме ти и 5 крафт бири в халбата на изкусния дегустатор.

Морска храна и с какво вино да я съчетаеш.

Гледа ли новото ни видео?! Виж кои са летните трендове в света на модата заедно със стилиста Антония Йорданова. Go Fashion!