Свежите бармани и вкусните коктейли на софийските заведения

След като изконсумирахме цялото лято на малки глътки, е време да си сипем отново и да продължим ведро напред през по-хладното време. Доверяваме се на барманския нюх за това, какво да има в чашите, и комбинираме полезното с приятното, правейки традиционния есенен тур из софийските заведения в името на нашите читатели и по-доброто ни настроение.

BAR ME

Отдавна сме фенове на Скиноса като диджестив, улесняващ храносмилането и даже препоръчителен след хапване, затова и този коктейл влезе в топлистата на най-доброто, което можем да направим за себе си веднага след вечеря. Отстрани на софийския Военен клуб ни забъркват освен анасоновата свежест още и водка инфюзия с канела, фреш от нар, фреш от лайм и захарен сироп.
бул. „Цар Освободител“ 7
(вход от ул. „Г. С. Раковски“)
0889 899 171
/BarMe

BY THE WAY

Коктейл, инспириран от Old Fashioned вкуса, но многократно ъпгрейднат до достигане на лек затоплящ ефект и онзи върхов умами вкус, който те оставя безмълвен поне за няколко секунди след всяка глътка. А тя е хармоничен микс от домашен карамел със сушени домати, битер кардамон, битер праскова и комбинация от 8-годишно Bacardi и Спайс ром. Ние лично не се сещаме за нищо по-приятно.
ул. „Г. С. Раковски“ 166
02 980 3836
www.bytheway.bg

CACHÉ

Caché е новият епицентър на всички интересни градски случки. Оттук започва и свършва нощта, хората пред бара знаят как да се забавляват, а зад бара пък опитните бармани забърк­ват алкохолни магии за щастие, като например коктейл „Еспресо“ с Калуа, Абсолют Еликс, кафе Lavazza и битер шоколад, в който сме тотално влюбени заради вдигащия ефект и похотливите мисли, които ни носи.
бул. „Арсеналски“ 2
0894 464 169
/CacheBar

CASA DE CUBA

Имаме силен афинитет към коктейли, базирани на ром, със силен цвят и вкус, които директно ни пращат в средата на юли. Тики напитките са точно такива, те са състояние на ума, духа и тялото и без значение какво казва външното време, те те носят към ширините на Карибите. Casa de Cuba ги включват в новото си меню и те приканват да ги комбинираш с лайфовете, които по традиция има в клуба.
ул. „Цветна градина“ 1
0885 455 633
www.casadecuba.bg

THE COCKTAIL BAR

Една необикновена Маргарита с Olmeca Altos Plata, сух вермут, нектар от агаве с теменужки, пресен лайм и капка абсент. Виолетовият аромат е лек, почти доловим, но усетиш ли го, те изпълва със свежест и сякаш преражда сетивата ти за нови вкусови приключения. В The Cocktail bar те се броят на чаши, така че внимавай точно колко ще ти се отворят чакрите.
ул. „Ангел Кънчев“ 9А
0887 151 152
/The Cocktail Bar

DIIP BAR

Винаги асоциираме есента с гората и ето какво тематично ни предлагат тук. Миксът от спайс ром, сироп от карамел, люта чушка и фреш зелена ябълка дори е в унисон с есенната гама. Сладко-лютивият коктейл, поднесен с вечно­зелената украса, стои чудесно на фона на сменящия се сезон и със сигурност обещава невероятни изживявания. Опитай и ти, заслужава си!
ул. “Леге” 15 А
0886 455 155
 /diip.bar

MEMENTO / НДК

Това е най-новата звезда в колекцията коктейли Aperamento. Със своя свеж карамелен вкус и кехлибарен цвят Aperamento Bronze е подходящ както за after work drink с приятели, така и за моментите на забавление и релакс в хладните есенни вечери. Ако все пак карамелът не е първият ти избор, то със сигурност ще откриеш твоя вкус сред останалите от рода Aperamento Classic, Gold или Platinum.
Централен вход НДК
0889 555 682
www.memento.cafe

MEMENTО / ул. “г. с. Раковски”

Ново авторско предложение, благодарение на което преоткриваме вълшебните свойства на ракията. Тук тя е специално отлежала Bistra® в точна пропорция с портокалов и бадемов ликьор, цитрус и въображение, за да докосне леко всички струни на душата. Задължителен за ценителите на високия клас коктейли, които ще останат приятно изненадани от деликатните щрихи на алкохола.
ул. “Г. С. Раковски” 106
0888 402 333
www.memento.cafe

ONE MORE BAR

Следработно се отправяме към „Шишман“ с две единствени цели - да си намерим място в One More Bar и да пробваме съвсем познатия ни Old Fashion коктейл, но в чисто нов прочит. Пием го преоблечен като Figs Fashion с вкус на ръжено уиски с портокалови корички и смокини, кротко отлежали в дъбова бъчва, акомпанирани от домашно приготвен джинджифилов битер. Наздраве за есента!
ул. „Цар Иван Шишман“ 12
/OneMoreBar

PLANET CLUB

Old Fashioned е ветеран сред коктейлите. Това е един от най-дълго познатите миксове, който е еквивалент за хармонично съчетание на вкусове и съставки. В Planet му правят чудесна интерпретация с пре­миум ром Zacapa, известен с гватемалския си произход и с това, че е отлежавал в продължение на 23 години в микс от бърбън и шери бъчви. Уникален вкус, който трябва да се пробва.
сграда „Проно“ (малко НДК)
0899 993 942
www.planetclub-bg.com

PUBLIC BAR

Следващото питие с градус, към което насочваме вниманието си, е „Лято безкрай“, направено от татратий с праскова и нар (това е напитка, направена от чаени листа в подходяща комбинация с вода от Татрите - бел. ред.), мащерка, просеко, сладолед с мента и шоколад и много от въображението на Драго. На него винаги можем да му се доверим, особено когато обещава да ни върне лятото в чаша.
ул. „Ангел Кънчев“ 1
0884 333 781
 /publicthebar

SENSE ROOFTOP BAR

Коктейлът, който ни представя Вато, е кръстен на онези приказни тропически розови храсти, които всички сме виждали в близост до бреговете на Гърция. Той е нежен и ароматен микс от джин, ликьор от каучуково дърво и мак, няколко вълнуващи капки абсент и прясно изцеден лимонов сок и напук на есента успява да те пренесе обратно на кристално синия морски бряг още след първата глътка.
бул. „Цар Освободител“ 16
0884 544 108
@senserooftopbar

STREETBAR & CO.

ози микс е за истински коктейлни ценители, които знаят как да си направят сами деня и могат да се доверят на бармана срещу тях за това, което им забърква в чашата. За да няма тайни обаче, направо ти споделяме, че в нея има ром, ликьор малина, сладко от малини, листа босилек и лимон за свеж билков и леко цитрусов вкус, който носи послевкус на лято и предсказание за зима.
бул. „Витоша“ 44
0877 188 405
/StreetbarCo

СПУТНИК

Сакралността на този микс е отвъд енергията на тракийското светилище „Беглик Таш“. Неговите вкусове сливат земно и небесно и отключват акта на транс­формация в съвсем градски условия. От алкохолни в безалкохолни, предпочитанията ни преминат в това си състояние заради ритуалната и точно премерена комбинация от конопено мляко, ройбос карамел, билков мед, юзо и горчив портокал.
бул. „Янко Сакъзов“ 17
088 498 2098
/CocktailBarSputnik

Прекрасни са тези коктейли, но трябва и да се хапва, затова виж какво предлагат главните готвачи за тази есен.