Тъмни бири за светли дни

Температурите навън падат и ти се приисква да увеличиш градусите в бутилката. Така де - да има баланс. Знаеш отлично, че тъмната бира може да се пие целогодишно, но когато навън стегне, всъщност ти обожаваш да се отпуснеш от взривяващите аромати на кафе, тъмен шоколад, карамел, които напират от чашата. А сега е и най-силната година за тъмните бири до момента в България. Затова ще те разходим сред тях с риск да пожелаем да опитаме отново от всичко.

AILYAK

Ако името на бирата - Orgy Of The Dead, и убийственият (буквално) етикет те провокират, то почакай да видиш какво още те чака. В началото ти се струва, че си сипал сутрешната кофеинова доза. Тук благодари на кенийското кафе Gaturiri и колумбийското Supremo Screen 18 за приятната илюзия. Те допринасят дегустирането да се превърне в истинска оргия, но на сетивата. Както подобава на един стаут, и този те зове да си го сипеш на температура 10 - 12 градуса. Не забравяй, че на 17 декември в Дома на Киното, Айляк ще честват първата си година.

BLЕK PINE

Чудим се защо така е изписана тази пивоварна, за да разберем, че основателите Боби и Митко нарочно са търсили грешката. Оттогава в бирите им има непременен дефект в надписите и страхотен ефект вътре. Може би без Stout, който е само ефект. На ароматно кафе, на натурален шоколад, на какао. Черен и пристрастяващ като нощта. А сега двамата агенти пуснаха и кокосов портър. Пардон, Кокоnut Porter, да бъдем грешни. С добавен кокос и още по-плътна, за да предизвика твоето “Еха!”.

ДИВО ПИВО

Когато видиш любимия си мечок от етикета да вари бира насред снежния лес, разбираш как в ръцете ти е попаднала третата и най-добра до момента версия на сезонния червен ейл на “Диво пиво”. Тук майсторите са извлекли максимума от трите вида малц и двата сорта хмел. Носът долавя карамел, мед и мъничко кафе, а след това те поема приятна горчивина. Умерено силен със своите 5,6% алкохол, червеният ейл е направен с едничка цел - да бъде изпит така неусетно, че да се огледаш за следващата бутилка.

STOLICHNO BOCK

Доайенът на съвременните тъмни бири в България. Твърди се, че е сварен по рецепта от 1873 г. Сега е особено примамлив - независимо дали си го намериш в кутийка, наливен или в новата бутилка от 0,4 l, в която се настани преди година. Всъщност казват, че качеството му във всякакъв вариант е като на наливна, т.е. идеално. Кремавата му пяна те кара да сърфираш сред аромат на карамел и щипка кафе. Плътна и черна, тя предизвиква трудно удържимо желание да теглиш една на изминалия дълъг ден и да разлееш най-искрената си усмивка към човека до теб. Козлето винаги е било символ на бок бирите, а в тази то си ползва рогцата да ти чукне чашата за “Наздраве”. Слагаш на кантара любимия вкус на препечен малц и достойните 6,5%, след което решаваш, че всъщност искаш още една чаша. Тази бира се чувства идеално на около 6 - 7 градуса, а на 10 градуса вече мирисът на карамел става неустоим. Ти само осигуряваш този комфорт, защото я обичаш.

БЯЛ ЩЪРК

От година насам тази пивоварна с успех ни убеждава, че белият щърк може да бъде и черен. Рецептата им е пипната лекичко като е добавен по-шоколадов малц, подправен едва доловимо с опушения Чипотъл на Чили Хилс Фарм. Да беше приказка, че да не повярваме. А то - отпиваш и си във възторг. Едновременно те приветстват тъмен препечен малц и какао от Швейцария. Червената човка ли? Тя препраща към лютите чушлета чипотъл и хабанеро, отгледани под носа ни - в полите на Витоша, от Chilli Hills и след това вложени в бирата. Но толкова премерено, че вместо да станеш огнедишащ змей, лютото само пощипва по небцето. А няма и месец, откакто кацна още един черен щърк. Стаутът “1908” е посветен на годината, в която е обявена независимостта на България. Бирата е със силен характер, в тон на историческото събитие. Класика за всеки, който тръгва от А и Б на тъмните бири. И за вас, които са прочели тази азбука няколко пъти. Има я наливна в KANAAL и Vitamin B, а от януари търсете и бутилките с поредния свежарски етикет.