DAFT PUNKY BRILLIANCE

За 20-годишния си юбилей френското дуо Daft Punk се завръща с нов албум

  • 10.05.2013
  • от Ели Цонова

Едва ли има друго френско дуо, което да е толкова идеализирано както Daft Punk. В момента, в който стана ясно, че през май 2013 ще излезе четвъртият им студиен албум „Random Access Memories“ сякаш целия свят го обзе френска треска. Най-късно след релийза на пилотното парче ‘Get Lucky’, всички съмнения дали албумът ще е толкова успешен колкото предшествениците си сякаш изчезнаха. Доста добрата колаборация с Pharell излезе на 19-ти април и за 48 часа бяха продадени над 50 000 копия.

Историята на Daft Punk започва през далечната 1987, когато бъдещото дуо, състоящо се от Thomas Bangalter и Guy-Manuel de Homem-Christo, се сприятелява и още от ранна детска възраст се отдава на музикални експерименти. Първоначално французите се спират на името Darlin’ и заедно с барабаниста Laurent Brancowitz правят първи стъпки в музикалната индустрия. За съжаление, а може би не, медиите определят парчетата им като „daft punky trash”, което отказва Laurent Brancowitz от членството в бандата, а дуото на свой ред приема предизвикателството и с доза хумор сменя името си на Daft Punk.

Някога определени от медиите за „daft punky trash”, французите решават напук да се нарекат Daft Punk.


От този момент нататък Daft Punk започват да пишат музикална история. Със сменен стил и засилено използване на синтезатори, френското дуо създава ‘Da Funk’, тракът, който ги прави известни и им дава свободата да избират с кого да работят. Продуктът от съвместната им работа със звукозаписните гиганти Virgin е дебютният им албум ‘Homework’, който излиза през 1997 и е считан и до днес за един от най-значимите албуми на всички времена. Едва ли има някой, който да не знае седмото парче от албума – ‘Around The World’, което и до ден днешен продължава да звучи по партита и радио станции.

Продължавайки серията от успешни албуми, момчетата издават ‘Discovery’ през 2001, чийто тракове ‘One More Time’ и ‘Harder, Better, Faster, Stronger’ доказват за пореден път, че френското дуо не е за подценяване.
Daft Punk достигат до хората с музиката си, отказвайки да разкрият тайната около външния си вид. За тях е важно да бъдат оценени по това, което правят, а не по това как изглеждат. Ето защо продуцентите носят маски на роботи по време на участията си. Въпреки че в Интернет се намират снимки, показващи истинския им облик, външният им вид не стои толкова на преден план, колкото при други изпълнители. По този начин Daft Punk успяват да създадат един сценичен имидж, който визуализира музикалния им стил и в същото време отклонява вниманието на публиката от личностите зад маските.


2005 е годината на третия албум от Daft Punk, който те създават за рекордното време от около четири седмици и се нарича ‘Human After All’. Независимо от това, че парчетата по нищо не отстъпват на предишните релийзи на французите, критиците не са убедени в качеството на албума.

През следващите години Daft Punk изненадват с нещо истински голямо, а именно работата им по саундтрака към филма на Disney ‘Трон: Заветът’. Албумът, който излиза през 2010, е нечувана дотогава комбинация от симфонична музика и електро, заслужено е номиниран за Грами и е продаден над 580 хиляди пъти по целия свят.

Какво да очакваш от четвъртия албум на френското дуо? Със сигурност много нова наелектризираща музика, колаборации с Nile Rodgers, Pharell Williams, Panda Bear, DJ Falcon и много други. Интересен факт е, че за създаването на албума не са използвани лаптопи. Според интервю на бандата за Billbord, младото поколение продуценти прави грешката да се ограничава с  готови саундове вместо да експериментира с музикалните инструменти. До каква степен Daft Punk са експериментирали при продуцирането на „Random Access Memories“, ще разбереш на 21-ви май, когато Columbia Records ще издаде албума.