НЕ ЯЖ НИЩО БЯЛО

Селекция на най-правдивите книги за храната като лекарство

  • 16.04.2014
  • от Юлия Петкова

„Много ми се ще да кажа на моите критици колко добре се чувствам днес благодарение на диетата си, но всички те измряха“. Ето по този смразяващ, но пък за сметка на това безапелационен начин, американският актьор и любител на здравословното хранене Робърт Къмингс фокусира внимание към кредото „Не яж нищо бяло“. А месо може ли?

ПАЛЕО ДИЕТА (Колибри, 15 лв.)

 

Прословутата палео диета на д-р Лорън Кордейн, намерила разяснение в едноименната книга, реабилитира месото без капчица свян. Според автора не е нормално да засищаме глада си със зърнени и млечни храни, както и с преработени продукти – все неща, които в момента са превзели западното хранене. Идеята е, че човешкият род съществува на Земята от около 2.5 милиона години, а земеделие развива от 10 хиляди години насам. Излиза, че в гените ни е закодирана предразположеност към усвояване на дивечово месо, плодове и зеленчуци. Какво е общото между нас и хората от палеолита, с право ще попитате вие.

Оказва се, че не е малко: изследване на ДНК показва, че човешката физиология почти не се е променила за 40 000 години.

Ние на практика сме хора от каменната ера, които живеят в космическата ера, нищо че днес не ходим на лов, за да оцеляваме, а по-скоро за да демонстрираме материален статус, или поне в България се случват такива работи. Всъщност ние, българите, подценяваме убеждението на братята испанци (братя по темперамент, ако не по друго), че човек, който няма време да се погрижи за здравето си, прилича на механик, който няма време да се погрижи за инструментите си.

НОВАТА РЕВОЛЮЦИОННА ДИЕТА НА Д-Р АТКИНС (Бард, 7.50 лв.)

И търсим най-щедрата диета за хранене, която вталява фигурата, без да изисква ограничаване на калориите, същевременно укрепва имунната система и обещава дълъг, безметежен живот. „Новата революционна диета на д-р Аткинс“ може и да помогне. Забравете бунта в заглавието на книгата му, Робърт Аткинс е не просто известен кардиолог и почитател на алтернативната медицина, но и радетел на равновесието. Неговите хранителни режими залагат на балансирано хранене и... прелестни мисли.

ТАЙНИТЕ НА ХОРАТА, КОИТО НИКОГА НЕ БОЛЕДУВАТ (Колибри, 14 лв.)

Цитатът, с който започнахме тази статия, се мъдри в книгата „Тайните на хората, които никога не боледуват“ на духовития Джийн Стоун. Някои от съветите в нея със сигурност сте прилагали, в други вярвате, а трети ще сметнете за налудничави.

Чесънът може и да е самотно занимание, но редом с пилешката супа и витамин C си остава класическа превантивна мярка срещу най-честите заболявания.

Не така „класически” стоят нещата с бирената мая или с „мръсните истини за мръсотията“. Играта на децата в мръсотията може да е от полза, заключава проучване, извършено от Северозападния университет сред над 1500 деца от Филипините. Според учените колкото повече патогени са срещали децата навън до двегодишна възраст, толкова по-малко възпаления са открити в кръвта им. Представата за човеци, които никога не боледуват, е чужда за много лекари, защото противоречи на традиционното знание относно болестите, ала Стоун е структурирал превъзходен материал, включващ лични свидетелства, проучвания и съвети от страна на дългосрочно здрави хора – все екземпляри, с които боговете в бели престилки рядко се срещат.

СЕНЗАЦИОННАТА АНТИРАКОВА ДИЕТА НА Д-Р ВУЛФ ЛАСКИН (Доктор Натура, 8.00 лв.)

Стана особено популярна, когато излезе докладът на специалистите от Cancer Research UK през 2004 г. Съгласно него до края на живота си всеки трети от живеещите днес на Земята ще се разболее от рак. Руският лекар-онколог, съгражданин на художника Марк Шагал, отрича животинските протеини и захарта в полза на суровите продукти, богатите на растителни влакна храни и филтрираната вода.

ХОРМОНАЛНА ДИЕТА (Колибри, 14 лв.)

Сред най-фрапантните четива, постигнали отзвук в международен мащаб през последните години, е и „Хормонална диета“ на Тиери Ертог и Маргерита Енрико. Книгата съдържа любопитни тестове, рецепти и модели на хранене, съобразени с хормоналния тип на организма. Бързичко и лесно, докато си почиваш вкъщи, можеш да провериш кои хормони доминират твоя метаболизъм и кои са дефицитни, т.е. следва да си набавяш чрез храната. Функционирането на хормоните може да се сравни със симфония, изпълнявана непрестанно и едновременно от всички органи на тялото както през деня, така и през нощта. Ако диригентът е добър, тялото работи перфектно. Хората със спокойни, балансирани хормони изглеждат по-млади, имат стройно тяло и буйна коса, свежа и гладка кожа, добра памет, активен сексуален живот и вследствие на това са по-удовлетворени. И витални.

ЧУДОТО, НАРЕЧЕНО THE FAST DIET ИЛИ ДИЕТАТА 5:2 (Колибри, 12 лв.)

Изброените книги звучат правдиво. Някои твърдения сигурно ще изправят разума ви на нокти, но авторите нямат за цел да ви слисат, нито да скандализират диетите на Пиер Дюкан; по-скоро ще ви насърчат да бъдете критични и да се доверявате единствено на онези теории за здравословно хранене, които флиртуват с интуицията ви. Защото „вашето тяло не е моето тяло; животът на никого от нас не е копие на другите и не е възможно една диета да пасне на всички“, смята д-р Майкъл Мозли. Той пък е прочулият се наскоро автор на „Чудото, наречено The Fast Diet или диетата 5:2“ - бестселър, който разлюля Великобритания. Книгата излезе през 2013 г. и светкавично щурмува книжните класации, макар в основата й да стои най-естественото условие за добро здраве, което човек може да си представи: периодичното ограничаване на калории...

Хората по света боледуват и се прощават с живота по различен начин. В развиващите се страни най-непоклатимите причинители на смърт са инфекциозните болести от рода на пневмонията, маларията и холерата.

В развитите държави хората страдат предимно от сърдечни заболявания и диабет – състояния, които епидемиолозите определят като „болести на охолството“. 

Не знам къде сме ние, но моля ви, бъдете предпазливи, когато четете книги за здравето, колкото и правдиви да са те! (Така съветваше Марк Твен.) Глупаво е да умрете от печатна грешка.

Ето и една книга за ведро настроение.