КРАЛИЦАТА НА КРАСОТАТА ОТ МАЛКИЯ ГРАД

На края на живота

  • 25.03.2014
  • от Станислава Коцева

Мартин Макдона. Безспорно едно от събитията на съвременния театър. Само на 44 години той изстрелва английската модерна драматургия на абсолютно недостижими нива. „Самотният запад”, „Ръкомахане в Спокан” и  „Пухеният”  вече доста години се играят при невероятен успех из българските театри. Черен хумор, краен език и липса на задръжки. Текстове с много смисъл и още повече подсмисъл. 

„Кралицата на красотата от Линан” е първата пиеса на Макдона. Пише я само на 26 години и с нея успява да си спечели внушителен брой награди. Тъкмо това е текста, който големият български артист Йосиф Сърчаджиев избира за свой режисьорски дебют. В камерен театър „Възраждане”, под заглавието „Кралицата на красотата от малкия град” той ни показва, че актьорството далеч не е единственият му талант.

Актрисите Ивет Радулова и Мариана Жикич са в ролите на майка и дъщеря, в забравено ирландско градче, без време и без пространство. Великолепният им талант нито за секунда не ни кара да се усъмним в правилното разпределение, въпреки близката им възраст. А останалата част от трупата на театъра подплатява изключително представлението и им помага да го превърнат в нещо, което задължително трябва да се гледа.

Една пиеса за това как страхът от физическата самота, може да отблъсне всички около теб. Как обсебването е способно да съсипе живота на най-близките ти хора. Кога трябва да спреш да живееш за себе си и да се примириш със старостта.  

Театър „Възраждане” на 30 март и 15 април.

Припомни си един от шедьоврите - Дон Жуан