ДОН ЖУАН

2 + 2 = 4, 4 и 4 е 8

  • 18.03.2014
  • от Станислава Коцева

Има някои постановки, които просто не могат да ти омръзнат. Гледаш ги по сто пъти, играят се с години и искаш пак, и пак, и пак, никога не ти стига. Ако има човек, който е абсолютен гений в създаването на този „вечен театър“, това е Александър Морфов. 

Първата ми среща със Сашо  беше, когато бях на 9 години и тогава разбрах, че театърът е една вселена, на която бих дала всичко. Тогавашната му интерпретация на „Бурята“ на Шекспир ми откри един цял нов свят, пълен с магия, в буквален и преносен смисъл. Няма пиеса, от която той да не е направил хит. Няма постановка, която да не е вдигнала всички на крака. Той създаде една школа в българския театър. Школа, която ще остане в историята като  „Театърът на Александър Морфов“.

Дон Жуан е един от най-експлоатираните герои на световната драматургия. Пушкин, Макс Фриш и кой ли още не е писал пиеси за него. Образ, превърнал се в нарицателно за отношение към жените и към живота. Нарицателно за липса на скрупули и морал. На сцената на Народен театър „Иван Вазов“ Сашо Морфов залага на класиката на Молиер и създава спектакъл с грандиозни размери. Пълни сцената с толкова енергия, че не ти оставя време да си поемеш дъх.

 

Дали 2 + 2 = 4 и 4 и 4 е 8, или черното е бяло? Възможно ли е да си играеш със съдбата и да предизвикаш Бог? Всичко това и още куп въпроси, които дори не можем да се осмелим да зададем, ще ни покаже изумителният актьорски тандем на Деян Донков и Захари Бахаров в ролите на Дон Жуан и Сганарел на голяма сцена на

Народен театър „Иван Вазов“ на 23 март и 23 април. 

Препоръчваме ти още "Царството земно".