"ДИРЕКТЕН ПОЛЕТ" И "ЧЕНГЕ ЗА ЕДИН ДЕН" ПО КИНАТА

В последния ден на февруари по екраните ни ще се завъртят две нови предложения – новият екшън-трилър с Лиъм Нийсън – „Директен полет” и полицейската екшън-комедия с Айс Кюб – „Ченге за един ден”

  • 28.02.2014
  • от Стефан Димов

Третата филмова седмица на февруари се отличи с изявен водач в бокс офиса в лицето на приключенския филм на Пол У.С. Андерсън – “Помпей”, който спечели близо 140 000 лв. приходи. На второ място, с много нисък спад от първия си уикенд, се нарежда „Живи легенди” на Ники Илиев. Бронзът се пада на новата лента на Джорж Клуни „Пазители на наследството”, която не успя да оправдае очакванията. Биографичната драма успя да събере само 45 000 лв. през почивните дни въпреки тематиката и големите имена, участващи във филма.

ДИРЕКТЕН ПОЛЕТ

Режисьор: Жаум Коле-Сера

Сценарист: Райън Енгъл, Кристофър Роуч, Джон Ричардсън

В ролите: Лиъм Нийсън, Джулиан Мур, Скуут Макнейри, Кори Стол, Лупита Нионго, Линъс Роуч и др.

Очаквания – 6/10

Оценка в imdb: 8.0 (от 1429 гласа)

Рейтинг в rottentomatoes: 46% одобрение

Рейтинг в metascore: 52/100

 

Допреди шест години малко хора биха си представяли номинирания за "Оскар" Лиъм Нийсън като екшън звезда. 193-сантиметровият ирландец си запази място в историята на киното още през 1993 година със съвършеното си въплъщение в ролята на Оскар Шиндлер от Спилбърговия „Списъкът на Шиндлер”. През 2008 година обаче Люк Бесон и дългогодишният му колега Пиер Морел тласнаха Нийсън в съвсем различна посока с образцовия екшън „Твърде лично”. Последваха „А отборът”, „Без име” (отново на Коле-Сера), „Сивият” и „Твърде лично 2”, след което и най-новата екшън лента – „Директен полет”.

Нийсън този път е въздушният шериф Бил Маркс, който ненадейно попада в напрегната ситуация по време на трансатлантически полет. Маркс получава поредица от есемеси, предвещаващи смъртоносна опасност над пасажерите, освен ако авиолинията не преведе 150 милиона долара в офшорна банкова сметка. И ако 50-милионната лента на испанския режисьор Жаум Коле-Сера не ви звучи особено новаторски, то поне със сигурност можете да очаквате взривяващо напрежение и големи порции от екшън-драматизма на Нийсън.

 „Директен полет” получава смесени отзиви от критиката, осъждайки нелогичността на последното действие.

 

ЧЕНГЕ ЗА ЕДИН ДЕН

Режисьор: Тим Стори

Сценарист: Грег Куулидж, Джейсън Манцукас,Фил Хей, Мат Манфреди

В ролите: Айс Кюб, Кевин Харт, Джон Легуизамо, Брус Макгил, Лорънс Фишбърн

Очаквания – 3/10

Оценка в imdb: 6,4 (от 9926 гласа)

Рейтинг в rottentomatoes: 17% одобрение

Рейтинг в metascore: 41/100

Въпреки че от подобен филм се очаква да е забавна и занимателна екшън-комедия,  „Ченге за един ден” с участието на Айс Кюб и Кевин Харт определено не е това. Истерично клоунските изпълнения на Харт, които виждаме от трейлъра, са всичко, но не и комични. Също така са ни повече от достатъчни, за да пропуснем този филм. Ако все пак има заинтересовани, лентата на Тим Стори („Такси в Ню Йорк”, „Фантастичната четворка”) разказва за пазача Бен Барбър (Кевин Харт), който трябва да спечели уважението на полицая от Атланта Джеймс Пейтън (Айс Кюб), за да се ожени за сестра му Анджела (Тика Съмптър). За целта Бен се присъединява към 24-часовата патрулираща смяна на Джеймс, която може да се окаже решаваща за развитието на случай, по който той работи от три години.

„Ченге за един ден” вече се превръща в един от огромните бокс офис хитове на САЩ, след като вече е спечелил повече от 125 милиона долара при бюджет от 25 милиона.