ПАЗИТЕЛИ НА НАСЛЕДСТВО И ПОМПЕЙ

Новият режисьорски опит на Джордж Клуни плюс и епос за феновете на "Игри на тронове"

  • 21.02.2014
  • от Стефан Димов

Интересът към новия български филм на Ники Илиев „Живи легенди” се оказа голям, след като филмът се изкачи на върха на бокс офиса ни, подминавайки границата от 100 000 лв. Далеч зад него се наредиха „Робокоп” с двойно по-малко приходи и „Зимна приказка в Ню Йорк”.

ПАЗИТЕЛИ НА НАСЛЕДСТВО

Режисьор: Джордж Клуни
Сценарист: Джордж Клуни, Грант Хеслов (по романа на Робърт Едсел и Брет Уитър)
В ролите: Джордж Клуни, Мат Деймън, Бил Мъри, Кейт Бланшет, Жан Дюжарден, Джон Гудман, Захари Бахаров и др.
Очаквания – 7/10
Оценка в imdb: 6,5 (от 8184 гласа)
Рейтинг в rottentomatoes: 34% одобрение
Рейтинг в metascore: 52/100

Петият режисьорски проект на Джордж Клуни автоматично отпадна от надпреварата за повечето фестивали и премиерата му бе отложена с почти два месеца, след като постпродукцията се удължила поради проблеми с балансирането на хумора и сериозността на лентата. С огромен актьорски състав и малка роля за Захари Бахаров (както и композитора на филма Александър Деспла), „Пазители на наследството” разказва за чудат взвод по време на Втората световна война, натоварен със задачата да спасява ценни произведения на изкуството от нацистите и да ги върне на истинските им собственици.

Изненадващо за филм с такъв режисьор и състав, критиката и публиката дават предимно отрицателни отзиви за филма, отбелязвайки че „намеренията на „Пазители на наследството” са благородни и актьорите са впечатляващи, но това не успява да компенсира скования носталгичен тон и необичайно небрежното повествование”.ПОМПЕЙ

Режисьор: Пол У.С. Андерсън
Сценарист: Джулиан Фелоус, Джанет Скот Бачлър, Лий Бачлър и Майкъл Робърт Джонсън
В ролите: Кит Харингтън, Емили Браунинг, Кифър Съдърланд, Кари-Ан Мос и др.
Очаквания: 4/10
Оценка в imdb – 6,8 (от 335 гласа)
Рейтинг в rottentomatoes: 40 % одобрение

79 година след н.е., Майло (Кит Харингтън) – роб, превърнал се в гладиатор, влиза в надпревара с времето, за да спаси истинската си любов – Касия (Емили Браунинг) – красивата дъщеря на богат търговец, която против волята си е сгодена за римски сенатор. Докато вулканът Везувий изригва, Майло трябва да пробие пътя си през арената, за да спаси любовта си, докато прекрасният град Помпей се разпада около него.

Не особено славният режисьор на 3 филма от поредицата „Заразно зло”, „Смъртоносна надпревара” и последния „Тримата мускетари” Пол У.С. Андерсън (да не се бърка с Пол Томас Андерсън) прави филм с четвъртокласен сценарий. Критиката определя приключенския епос като подходящ за феновете на „Игра на тронове”. „Помпей” е четвъртият 3D проект на Андерсън и е реализиран с бюджет от 100 милиона долара (колкото са били нужни и на Ридли Скот, за да сътвори своя „Гладиатор”).


 

Премиерите през изминалата седмица.