10 книги, добри колкото филмите

Вечният спор „книгата или филмът“ тук е обречен на безкрайност

0 коментара Сподели:

Адаптацията на роман за екран се нарежда сред най-трудните задачи в киното, както безкрайно много тъжни опити по темата са доказали. В тази селекция сме се водили от желязната логика, че най-добрите филми по книга са тези, които запазват духа на оригинала и успяват да му предадат нов живот с екранизация.

Ето кои са най-любимите ни романи, добри колкото филмите към тях: 

„Ирландецът“ – Чарлз Бранд

‌В случая оригиналното заглавие казва всичко: I Heard You Paint Houses. „Ирландецът“ разказва истинската история около една от най-големите криминални мистерии на миналия век – убийството Джими Хофа. Основната критика към филма беше дължината, но тук това не е проблем – в епичната сага с пълни детайли проследяваме всички мокри поръчки за мафията на Франк Шийран, по-известен с прякора си. Едноименният филм The Irishman не отстъпва по нищо на книгата и основните причини за това са пет:

Мартин Скорсезе,  Ал Пачино ,  Робърт де Ниро,  Джо Пеши и Стивън Зейлиън (отговорен за адаптации като Schindler’s List и Moneyball).

„Смърт край Нил“ – Агата Кристи

С повече от 2 млрд. продадени бройки Агата Кристи е най-популярният криминален автор на всички времена, а „Смърт край Нил“ е любимо заглавие на феновете. Явно също така и на кинаджиите, защото адаптации по темата има почти през година. Най-новата, прясна-прясна е на Кенет Брана, който освен режисьор е и в ролята на инспектор Еркюл Поаро, докато кастът включва имена като Том Бейтман, Анет Бенинг, Ръсел Бранд, Арми Хамър и Гал Гадот. Ако случайно не сте чели книгата или гледали филма, най-добре (по стара като света традиция) да започнете от романа.

Обещаваме ви, че пътешествието кошмар на Линет Риджуей и обратите в сюжета ще ви карат да обръщате страница след страница.

„Да убиеш присмехулник“ – Харпър Ли

При излизането му през 1960 „Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли изглежда като невъзможна за филмиране книга – все пак историята е разказана през погледа на шестгодишната Скаут.

Година по-късно обаче романът е удостоен с „Пулицър“ и продава 30 млн. копия само в Америка.

Това стимулира достатъчно Холивуд да запретне ръкави, като резултатът e адаптацията на Робърт Мълиган и Алън Пакула от 1962 с Грегъри Пек в ролята на Атикус Финч. Филмът получава съвсем заслужени 8 номинации за „Оскар“,  от които печели 3 награди. Според списание TIME „Да убиеш присмехулник“ остава в световната белетристика като „изключителен литературен феномен – весел, забавен и написан с естествена прецизност, този южняшки роман и днес не е изгубил своя блясък“. Филмът също може да накара доста модерни режисьори да си скъсат дипломата.

„Джурасик парк“ – Майкъл Крайтън

Благодарение на кабеларките няма човек във Вселената, който да не е гледал филма на Стивън Спилбърг, както и всичките му милиони продължения. Първите три части обаче са истинските, така да се каже – оригиналните. Все пак зад тях стои Майкъл Крайтън – един от най-важните автори в категория „масова литература“, а книгата, излязла под заглавието „Юрски парк“, е без съмнение абсолютният му шедьовър. Също така романът съдържа много повече научна информация – толкова, че на моменти носи усещане за учебник, даже е пълен с диаграми.

Героите, съспенсът и лафчетата също в книгата са повече. Е, във филма пък има живи динозаври – как да биеш това?

Колекция „Туин Пийкс“ – Дженифър Линч, Марк Фрост, Скот Фрост

Книгите „Туин Пийкс“ са нещо повече от допълнение към култовия сериал – те изобилстват с всички онези срамни детайли за героите, които просто е нямало как да видим на екран. Не и през 1990. В книжен формат обаче можете да разлистите „Тайният дневник на Лора Палмър“, който на моменти би накарал професионалистка да се изчерви. „Автобиографията на специалния агент на ФБР Дейл Купър“ също хвърля светлина върху безброй детайли, оставени неразкрити в епизодите.

Като например коя е Даян (мистериозната дама, към която са насочени аудио бележките му).

В „Тайната история на Туин Пийкс“ пък мистерията окончателно се задълбочава. Романът е написан от сценариста на сериала Марк Фрост и служи като плавен преход за феновете между необяснимите феномени във втори и излезлия 20 години по-късно трети сезон. Книгата също така идва „обогатена“ с над 100 цветни илюстрации и снимки, които дават отговор на много от загадките в Twin Peaks. Задължително четиво за всички фенове!

Колекция „Робърт Лангдън“ – Дан Браун

Серията трилъри на Дан Браун представиха на света професор Робърт Лангдън, а филмите на Рон Хауърд му дадоха физическо измерение с Том Ханкс в главната роля. И в двете си форми историята включва загадки, мистерии, тайни общества, древни светилища и безброй скрити наяве символи. „Шифърът на Леонардо“ е една от най-популярните и продавани книги за всички времена, а продълженията „Ад“ и „Шестото клеймо“ не ѝ отстъпват по нищо. Филмите пък, заснети с характерните за Рон Хауърд бързо темпо и внимание към детайла, са сред най-добрите примери за модерни мистерии с леки елементи на екшън. „Точка на измама“ и „Цифрова крепост“ още нямат адаптации, но не спираме да се надяваме.

При това в най-смелите ни фантазии и двата филма ще са екранизирани с Том Ханкс и примерно Джесика Честейн в главните роли.

„Дзифт“ – Владислав Тодоров

От филма „Дзифт“ тръгна новата вълна в модерното българско кино.

Книгата пък е може един от малкото примери за черен роман в родната литература, да не кажем единственият.

Действието се развива през 60-те, в призрачна София по време на нощта на зимното слънцестоене – най-дългата нощ в годината, а с притаен дъх всички следим как гражданинът Лев Желязков, по прякор Молеца, се опитва да открие човека, чиято присъда е лежал. Филмът е доста верен на романа, но това не е за чудене – все пак сценарист е авторът Владислав Тодоров. Иначе филмът на Явор Гърдев печели наградата за най-добра режисура и наградата на руските клубове на филмовия фестивал в Москва, а от него тръгва и кариерата на Захари Бахаров, който изпълнява главната роля.

„Човек на име Уве“ – Фредрик Бакман

Малко са историите в последните години, които са успели да ни трогнат повече от тази на Уве – сърдито старче, което не се церемони с нищо и с никого. „Човек на име Уве“ е написана от шведския блогър и писател Фредерик Бакман, като е сред малкото романи, създадени по желание на читателите – хиляди фенове на статиите на автора гласуват те да се превърнат в книга. След това историята на намръщения съсед, който тормози всички около себе си, получава версия за екран, при това такава с рейтинг 7,7 в Imdb и две номинации за „Оскар“. Много трудно е да се определи победител между двете.

В романа надделява комедията, във филма – романтиката, а двете в комбинация са едно уникално преживяване.

„Сияние“ – Стивън Кинг

Стивън Кинг е доказано труден за филмиранe автор, за сметка на това пък почти няма слаба книга. Досега обаче успешните адаптации на романите му се броят на пръсти. След дълго чудене между „Мъглата“, „То“, „Кери“, „Кристин“, „Зеленият път“, „Мизъри“ и „Живата факла“ (все страхотни книги със заслужаващи уважение адаптации) победител в комбинацията книга/филм поне в нашите сърца е „Сиянието“.

Макар да си позволява творчески свободи при снимането на романа, Стенли Кубрик е създал не просто шедьовър, а вечна класика, надскачаща хорър жанра.

Е, самият Стивън Кинг не е фен на филма The Shinning (точният цитат е „като красив кадилак без двигател под капака“), но какво разбира – той е просто авторът. За обикновените фенове филмът е една повече от страхотна визуализация на кошмарите в книгата, даже създава собствени.

„Кръстникът“ – Марио Пузо

И като стана дума за Стивън Кинг, според него това е най-великият американски роман на всички времена – „Кръстникът“ на Марио Пузо, послужил за основа на The Godfather на Франсис Форд Копола.

„Кръстникът“ е притча, вдъхновена от реалността, която се превръща в непреходен символ на сблъсъка между покварата и честта, смирението и властолюбието, грехопадението и изкуплението –

това е формулировката, с която издателите представят книгата, но „Кръстникът“ е нещо много повече от това: романът и филмът имат толкова голям импакт върху живота и изкуството, че променят и двете завинаги. Самият факт, че преди това концепцията за „кръстник“ не е съществувала в мафията, а сега не можем да си представим света без нея. Задължителна класика и като филм, и като книга.

Подаръци за хората, които си имат всичко

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *