ПЪРВИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ PLAYSTATION 4

Нашите впечатления след 2 седмици тестване на новата конзола на Sony

  • 15.02.2014
  • от Йордан Ангелов

Sony PlayStation 4 излезе в България на 28 януари. Това беше дългоочаквана дата за нашия технологичен гуру Йордан Ангелов, който оттогава не сме го виждали да се мярка на работа. Въпреки това се свързахме с него и той реши да сподели първите впечатления от новата конзола.

ОТВЪН

Първите впечатления от PS4 е по-малкия размер, в сравнение с предишната версия. Въпреки това ако досега си имал PS3, може да използваш същите кабели, тъй като основната промяна е хардуерно. И все пак, отвън изглежда много готино, някак ъглово (Йордан не е добър в дизайна, не му се сърдете). Изцяло черният корпус прилича донякъде на стелт-изтребител и досущ като военните самолети, и тук умело са прикрити положителните черти под капака.
Джойстикът също грабва погледа още при отваряне. Бутоните Start и Select вече липсват, а на тяхно място има тъчпад и голям светещ сензор, който индикира за събития в играта (например като си пред умиране в Killzone, свети в червено) и в същото време реагира на местене, ако си инсталирал PlayStation Camera. Има и 3,5-милиметров жак за слушалки. Което може би е практично, но отстрани изглежда тъпо.

ИГРИТЕ

Интересното започва, когато се стартират игрите. Предварителната информация обещаваше „две дузини игри“ според много източници, но реалните заглавия са Killzone: Shadow Fall, FIFA 14 и (както Йордан ги определи) „някакви глупости, които никой не би инсталирал на толкова мощна конзола“. Ако се опиташ да подкараш игри от „тройката“, ще удариш на камък. Всяка трябва да се ъпгрейдне, като ъпгрейдът струва от 2 до 10 долара. Имена като Assassin’s Creed IV и Battlefield 4 са достъпни, докато за Grand Theft Auto V  ще трябва да почакаш до пролетта (без да има точна дата).

ХАРДУЕРЪТ

Killzone е FPS и се продава ексклузивно в комплект с конзолата в България.Серията винаги е била за пример, когато говорим за графично представяне при конзолите. Shadow Fall върши отлична работа с чудесни изгледи на научно-фантастичен метрополис. Анимацията е убийствена и не създава никакви трудности за продуктивността на конзолата.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН КОНТРОЛ

Една от най-яките функции е Remote Play. Не е иновация, не е и кой знае каква новост, още повече че PS3 и PSP бяха малко или много свързани досега. С “четворката“ Remote Play показва на телевизора това, което играете на PS Vita. Връзката се осъществява през Wi-Fi, така че може да играете дори и да не сте вкъщи.
Sony пуснаха и мобилно приложение за iOS и Android, с което имаш достъп до всички нотификации, покани и събития без да паузвате самата игра. Също така може да изпращате съобщения към приятели и да разглеждате PlayStation Store и дори да сваляте игри директно на конзолата.