НЕНАПРАЗНИТЕ МУ УСИЛИЯ

"Презрението" и „Напразни усилия на любовта“, представления на Крис Шарков

  • 13.01.2014
  • от Станислава Коцева

Когато гледах първото представление на Крис Шарков – „Макбет“, бях силно впечатлена. Когато гледах второто – „Господин Колперт“, това се потвърди. А след „Нора“ вече бях категорично убедена, че той може всичко. Перфектно съчетание на зрелище и мисъл. За съжаление рядко тези две неща вървят ръка за ръка в съвременния български театър.


„Презрението“… „Изкуството показва пред очите ни свят, който е съзвучен с желанията ни. „Презрението“ е история за този свят“. Това казва Жан-Люк Годар в началото на едноименния си филм. Една история за любовта в изкуството и изкуството в любовта. Как да опазиш себе си в света на материалното? Как да съхраниш свободата си? Как да задържиш музата си, без да я заключваш в клетката на ревността? И какво губиш, когато изгубиш всичко?
Всеотдаден млад екип. Изчистена и великолепно решена сценография. Милиони въпроси, които не ти дават мира дълго време след като напуснеш романтиката на „черната кутия“.

И след като подишаш интимния въздух на „Сфумато“, пресичаш градинката и попадаш в грандиозните мащаби на Шекспир и Театър „София“. „Напразни усилия на любовта“ - една от по-малко поставяните му пиеси (жалко). Хайнер Мюлер казва, че „Шекспир е огледало на вековете“. За мен той е театралната Библия. Човешки истории, които никога няма, а и не трябва, да спрат да бъдат актуални. Това ни показва и Крис Шарков в своя съвременен прочит на пиесата, без нито за секунда да излезе от ценността на текста. Без да ни накара да се съмняваме в достоверността на действията на героите. Без да се питаме защо принцове и принцеси играят пейнтбол върху голф игрище. Всеки режисьорски похват, с който си служи, е напълно оправдан. Той успешно пренася думите на Шекспир в 21. век и го доближава до нас, карайки ни да намираме частица от себе си неговите истории.


Динамика, енергия, смелост, предизвикателства и мащаб. Любов, ревност, забрани и тяхното престъпване, куртоазия, архетипи и смърт. Всичко това в два часа.

Безспорният талант на Крис Шарков се доказа за пореден път, след като двете му постановки получиха впечатляващите пет номинации за наградите на Съюза на българските артисти - „Икар“ 2014.

„Презрението“ можете да гледате в Театрална работилница „Сфумато“ на 13.01, а „Напразни усилия на любовта“ – в Театър „София“ на 31.01.