Неделна киновечер: 5 филма за края на лятото

Няколко заглавия, които носят духа на приключващото лято

0 коментара Сподели:

Тази седмица в рубриката НЕДЕЛНА КИНОВЕЧЕР ви представяме една лятна селекция от филми, в които топлият сезон е толкова важен, че направо е главен герой. Това са истории, които не могат да бъдат разказани през зимата, нито пък през есента. А и както знаем, емоцията на тъжно щастие, което краят на лятото носи, е сред най-кинематографичните.

Ето пет от любимите ни заглавия по темата:

Stand by Me

По някаква неизвестна причина една от великите кино адаптации на Стивън Кинг у нас е почти тотално неизвестна. Режисьорът Роб Рейнер е предал невероятно енергията на новелата „Тялото“ от сборника „Особени сезони“ на екран, а пред камерата в едни от първите си роли са Ривър Финикс и Кийфър Съдърланд. Ако сте фенове на Stranger Things, това е задължителен филм – ще усетите колко много братята Дъфър са се вдъхновили от тази класика. 

Виж повече: 8 филма на Брад Пит с рейтинг над 8 

(500) Days of Summer

Лятото в заглавието е името на героинята, която, общо взето, създаде кариерата на Зоуи Дешанел. Бг преводът „500 мига от любовта“ пък описателно разказва филма, в който героят на Джоузеф Гордън Левит дълбае в миналото си със Съмър и се опитва да разбере къде се е объркало всичко. Всички сме били там. Затова и дебютът на режисьора Марк Уеб се превърна в модерна класика, който често наричат „Annie Hall на новото поколение“.

American Graffiti

Ако сте се чудили как Джордж Лукас е успял да накара студиото да повярва в проекта му Star Wars през 70-те, този филм е причината. Стартирал със скромен бюджет и нула очаквания, American Graffiti се превръща в един от най-успешните филми на всички времена и му донася номинация за „Оскар“. Също така стартира кариерите на Ричард Драйфус, Рон Хауърд, Харисън Форд и Сюзан Самърс. Действието в целия филм пък се развива в една лятна нощ през 1962 и включва толкова много коли, герои и съдби на светофар, че просто не може да бъде разказано в едно изречение.

Say Anything…

Много преди да направи Jerry Maguire, Almost Famous и Vanilla Sky, Камерън Кроу дебютира с този филм. Джон Кюсак е толкова млад, че играе ученик веднага след завършване, пълен лузър без планове за бъдещето, който по време на церемонията за връчване на дипломите си губи ума по отличничката на випуска. Следва една от най-великите любовни истории в киното, истински нелигав романс и абсолютна модерна приказка. Сцената с бумбокса над главата всички сме я гледали – тя е от този филм.

Виж повече: 8 филма на Леонардо ди Каприо с рейтинг над 8

Little White Lies

Приятелството е тема, нищена до безкрай, но малко са филмите, които толкова точно предават динамиката на една компания като шедьовъра на Гийом Кане. Заглавието на френски е Les Petits Mouchoirs, малките кърпички, онези, в които увиваш нещата, за които не искаш да говориш. Много истории са заринати между отношенията между героите на звездния каст, включващ Марион Котияр, Беноа Мажимел, Жил Льолуш, Франсоа Клюзе и Жан Дюжарден, а филмът като всяко велико екранно произведение те кара както да се смееш с глас, така и да пуснеш сълза. Сега вече можем да удължим усещането с бонус към маратона и продължението на име  Nous finirons ensemble от 2018. 

Ето и 5 римейка на Дисни анимации, които очакваме с нетърпение

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *