Новият на Уди Алън плюс още една силна тройка

Комедия, предколедна анимация, ужас и удиалъновски шедьовър в проследната седмица на ноември

  • 29.11.2013
  • от Стефан Димов

С 316 000 лв, "Игрите на глада: възпламеняване" оглави бокс офиса ни през изминалия уикенд и успя да влезе в топ 250 класацията на imdb с впечатляваща оценка - 8,3 от малко над 60 000 гласа. Последният филмов уикенд за месец ноември ще предложи на любителите на седмото изкуство цели четири премиери. Комедия с Винс Вон, предколедна анимация, филм на ужасите и новото произведение на Уди Алън. Нека погледнем по-отблизо следните заглавия.

СИН ЖАСМИН

режисьор: Уди Алън
сценарист: Уди Алън
в ролите: Кейт Бланшет, Алек Болдуин, Питър Сарсгард, Сали Хоукинс, Боби Канавали, Луи С.К., Андрю Дайс Клей и др.
оценка в imdb: 7,9 (19 429 гласа)
рейтинг в rottentomatoes: 91 % одобрение
рейтинг в metacritics: 78/100
очаквания: 9/10

След миналогодишния си "На Рим с любов", приет със смесени чувства от публика и критика, неуморният Уди Алън ни представя новото си предложение, изглеждащо далеч по-класно и сериозно. "Син Жасмин" вече е определян като нов късен върхов период в кариерата на Алън с превъзходен актьорски състав, воден от Кейт Бланшет. Дейвид Калун от Time Out казва, че "трябва да ровите много дълбоко във филмографията на Алън, за да откриете толкова въздействащо и разумно изпълнение, като това на Кейт Бланшет".

Филмът разказва за Жасмин (Бланшет), чийто живот и брак с богатия бизнесмен Хал (Алек Болдуин) се разпада на парчета. Елегантната дама от Ню Йорк се мести при сестра си, Джинджър (Сали Хоукинс) в скромния й апартамент в Сан Франциско, за да вкара живота си в прав път. Въпреки по-сериозният характер на лентата, интересно е да се отбележи, че Алън избира за ролите на Ал и Оги двама култови стенд-ъп комици – Луи Си Кей и наскоро завърналия се Андрю "Дайс" Клей.
КОЙ Е БАЩА НИ?

режисьор: Кен Скот
сценарист: Кен Скот
в ролите: Винс Вон, Коби Смълдърс, Крис Прат и др.
оценка в imdb: 5,8 (от 1023 гласа)
рейтинг в rottentomatoes: 36 % одобрение
рейтинг в metacritics: 44/100
очаквания: 5/10


Канадският сценарист и режисьор, Кен Скот прави американски римейк на собствения си канадски филм "Старбък" от 2011, спечелил редица награди от международни фестивали. Това надали ще се случи с американската версия, която пък ще спечели няколко пъти повече пари, не на последно място заради Винс Вон в главната роля – една от най-високите звезди на Холивуд, чиито филми само в САЩ са направили повече от 1,6 милиарда долара (54 милиона долара приходи средно за филм).

Комедията разказва за Дейв Возняк (Винс Вон) с псевдоним – Старбък, донор на сперма, който научава, че е баща на 533 деца. След като голяма част от тези деца пускат петиции за разкриването на идентичността на донора, Дейвид трябва да реши дали да се разкрие или не. В същото време, приятелката му решава, дали от него ще излезе добър баща.

Надали сте си представяли, че подобен филм изисква големи саможертви от страна на актьорите, но според imdb, актьорът Крис Прат ("Кешбол") е качил 27 килограма за ролята на Брет – приятел на Дейв.
ЗАМРЪЗНАЛОТО КРАЛСТВО

режисьор: Крис Бък, Дженифър Лий
сценарист: Крис Бък, Дженифър Лий,  Шейн Морис (вдъхновено от "Снежната кралица" на Ханс Кристиан Андерсен
с гласовете на: Кристен Бел, Джош Гад, Киърън Хайндс и др.
оценка в imdb: 7,7 (от 1482 гласа)
рейтинг в rottentomatoes: 86 % одобрение
рейтинг в metacritics: 75/100
очаквания: 7/10

Поставяйки финансови рекорди наред, Дисни пускат поредния си мултимилионен филм – Замръзналото кралство, с бюджет от 150 милиона долара.

Безстрашната оптимистка, Ана (озвучена от Кристен Бел) се отправя на епично приключение с грубия планинар Кристоф (озчучен от Джонатан Гроф) и лоялния елен Свен, за да намери сестра си (озвучена от Идина Мензел), чиито ледени способности са поставили кралство Аредел във вечна зима.

Отзивите обобщават, че "Замръзналото кралство" е поредния заслужаващ си филм от Дисни - красиво анимиран, добре написан и с чудесна музика.


КОВАРЕН КАПАН: ЧАСТ 2

режисьор: Джеймс Уан
сценарист: Лий Уенъл, Джеймс Уан
с гласовете на Патрик Уилсън, Роуз Бърн, Барбара Хърши, Лий Уенъл и др.
оценка в imdb: 7.0 (от 19 787 гласа)
рейтинг в rottentomatoes: 38  % одобрение
рейтинг в metacritics: 40/100
очаквания: 5/10

36-годишният австралиец от китайско-малайзийски произход, Джеймс Уан, лесно може да се нарече един от най-успешните режисьори в света на ужасите, след като последните му 3 филма (един от 2011 и два от 2013), с общ бюджет от 27 милиона долара са спечелили повече от  половин милиард. А и нека не забравяме, че той и верният му съсценарист, Лий Уенъл, са хората зад поредицата "Убийствен пъзел", донесла 873 милиона при бюджет от 64 милиона.

Продължението на филма от 2011 – Insidious отново разказва за обитаваното семейство Ламбърт, което иска да разкрие мистериозната тайна от детството, която ги е оставила в непосредствена опасна връзка със света на духовете.
Мненията на критиката e единодушно – в новия филм несъмнено липсва напрежението и изненадите, които правят първия филм толкова вълнуващ.


А прочете ли ревюто ни за "Съветникът"?