Литературен петък: Последният август на поета

Между Ескобар и Пикасо е настанен Неруда

0 коментара Сподели:

Между кокаина, който раздира ноздрата и мозъка, и боите, които ти позволяват да оцветяваш света, застава поезията. Между Ескобар и Пикасо е настанен Неруда. И той има трайно място в сърцата ни, в умовете, в душите и по кожата. Роден през юли. Починал през септември. Последният месец на големия поет носи името Август. Разлива се по устните на писателя, гали с горещите си лъчи ръцете, слънцето прогаря кожата и смъртта живее на една череша, животът се изплъзва и поема към вечността, но това, което ни остава, е поезията, в която винаги можем да се скрием. Думите на Пабло могат да прегърнат всичките ни сълзи и да се удавят в солта им. Думите, онези думи имат силата да понесат тежестта на главите ни, когато се напълнят с демони.

Вярваш ли, че смъртта живее
в слънцето на една череша,
че не може да те убие
пролетната целувка?
Мислиш ли, че траурът вдига
знамето на твоята орис?
И не чувстваш ли в своя череп
потеклото си на осъден?

Творчеството на Неруда е безкрайна градина, която побира всички хора на света.

Най-светлият лъч от историята на писателя е четенето на стихове пред 100 000 души. Можеш ли да си представиш? Днес се крием в баровете и изпиваме тъгите си. Заглушаваме ги със силна музика, танцуваме до изтощение, целуваме до припадък, само и само да забравим. Всеки своето. На следващата сутрин главата тежи и така наивно харесваме официалната версия, че мъката в мозъка ни е от алкохол, но всъщност демоните са там и черепът от тях пулсира.

Ако сърцето ми доловиш,
ако сърцето ми докоснеш с уста –
твоята уста, твоите зъби,
и ако твоят език като стрела червена
досегне сърцето ми спепелено,
в сърцето ми само да вдъхнеш море –
с плач ще отекне света…

Представи си сега 100 000 човека. Всички със своето сиво в душата. Събрани. Притихнали. Търсещи помощ и спасение в думите. Надяващи се да чуят нещо за своята тъга. Да намерят отговор на своите въпроси и евентуално да зърнат между редовете ключа от душевното си мазе. За да могат да се отключат и да избягат. Когато поезията се превръща в ритуал и любов, знаеш, че си струва. Кой е този, който събира 100 000 безцветни клети душици с надеждата да пусне малко боя в тях и всеки да придобие свой собствен цвят? Защо поезията на Неруда е важна? С какво?

През омайната хубост,
през каменната нощ позволи ми ръка да протегна,
остави да тупти у мене като птица в тъмница вековна
старо едновремешно сърце.
Позволи ми днес да забравя щастието, от море по-обширно,
защото човекът е по-необятен от острови и морета,
и в човека трябва като в кладенец да пропадна,
за да възлезна оттам с незнайни води и забравени истини.

 

Август е такъв, какъвто е, и август трябва да го живеем като поезия. Всичко е твърде скучно. Прекалено. Еднообразно до отегчение. Затова можем да превърнем устните си в череши, косите си в небе, а краката в слънчеви лъчи. Само през август. В чест на последния месец на поета.

Наздраве за поета със свежи летни коктейли от специалната ни селекция.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *