Албена е красота и грях в женски образ

Разказът на Йовков оживява на сцената на Театър „Българска армия“

0 коментара Сподели:

България е дала на света толкова стойностни литературни произведения, че е грехота да бъдат забравени във времето. Не всяка земя е можела да се гордее с писателите си, така както ние. Един от тях е великия Йордан Йовков. Живял едва 56 години, напуска този свят завинаги през 1937 г., но завещава на народа си културно наследство, оставащо за вечни времена. Разбира се, от нас зависи как го съхраняваме или… забравяме…

Театър „Българска армия“ обаче ще ни накара да си спомним за Йовков и един от най-обичаните му разкази. На 13 и 16 март „Албена“ оживява на сцената на театъра 90 години след първата публикация на разказа във вестник „Зора“ и 80 години след смъртта на автора.

Почти век след написването ѝ Албена е определяна като един от най-влиятелните женски образи в нашата литература. Сбор от красота, невинност, съблазън, грях и смирение, тя истински вълнува и днес.

Историята ѝ също – обречена любов, която задава сложния въпрос за красотата, греха и разкаянието. Звънък смях, походка на кралица, омайващо очарование… И тук следват въпросите: каква е цената на това да си различен в едно патриархално общество, за което красотата е грях? Има ли престъпление, ако мотивът е любов? Подсъдна ли е красотата и трябва ли да бъде заклеймена? Тези въпроси звучат актуално и днес в спектакъла „Албена“ на режисьора Красимир Спасов.

„Красотата на Албена и магичното ѝ въздействие върху околните е феномен, инспириран преди всичко от потребностите на колективното желание, от т.нар. колективно либидо. Разбира се, изборът на Албена за обект на всеобщо обожание има своите реални основания – физическата привлекателност, веселостта ѝ, заразителният смях, свободата ѝ на общуване, нека го наречем – покоряващото лекомислие на красотата. От тук до съдбоносната греховна стъпка обаче е въпрос само на време… И ужасното се случва.“

Макар и сценичната среда и костюмите да пресъздават с точност атмосферата на едно добруджанско село в годините преди войните, Йовковите послания звучат повече от актуално от сцената на Театър „Българска армия“. Близо век по-късно въпросът за красотата и греха, съдбовно свързани в един женски образ, както и темата за дързостта да бъдем различни и поривът да намерим себе си извън мярката на общественото мнение никак не са ни непознати.

За да се потопим в историята на Йовковия разказ, на голяма сцена ще излязат талантливите актьори Асен Кобиларов, Веселин Анчев, Иван Радоев, Луизабел Николова, Александър Дойнов, Стойко Пеев, Радосвета Василева, Симеон Дамянов, Станислава Николова, Владислав Виолинов, Тигран Торосян, Мимоза Базова, Евелин Костова, Йордан Алексиев и Калин Иванов, а в ролята на противоречивата, красива и магнетична Албена ще видим актрисата Гергана Данданова.

Всички сме поканени да се насладим на този спектакъл и на талантливите ни актьори, които ще го пресъздадат за нас, така че – залата ни чака.

А тук си говорим за Лайза Минели.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *