Made in France: Планинарско кино

Шест филмови премиери ни очакват в Дома на киното на 23 и 24 февруари

  • 13.02.2017
  • от редакторите

Празник за всички любители на планината, документалното кино и френската традиция в алпинизма ще бъдат вечерите на 23 и 24 февруари в Дома на киното! Един от най-старите независими киносалони в София става домакин на 6 филма, посветени на вертикалната красота на Алпите и вълнуващата професия на планинския водач.

Всички филми ще бъдат прожектирани премиерно у нас с български субтитри за радост на родните заклети планинари,

планински водачи, екстремни скиори и на всички ценители на силните преживявания. Билети вече се продават предварително на сайта и на касата на Дом на киното (12 лв. за една вечер и 20 лв. за две вечери). Всеки билет дава право на 15% отстъпка за следващата покупка от магазини „Стената“.

Специално за събитието от Франция ще пристигне уважаваният журналист и кинематограф Жил Шапаз, автор на множество заглавия от света на френскоезичното планинарско кино. В първата вечер (23 февруари), посветена на професията на планинския водач, той ще разкрие интересни факти от процеса на създаване на документалните си творби и своята перспектива към водачеството. В дискусията по темата ще се включат и членове на асоциация „Планини и хора“. 

Един от филмите, които ще видим на 23-ти, е „Гидове и съдружие“ (GuidesetCie, 72 мин) на Шапаз, запознаващ ни с историята и голямата традиция в планинското водене в Алпите, както и с някои скрити страни на тази професия, която продължава да бъде обаятелна и днес. Запазената марка на Шапаз е да остави своите „герои“ да говорят: срещаме се с гидове, които на 80 и повече години продължават да придружават своите първи клиенти, а също и с надъхани младоци, изпълнени с енергия и споделящи изконните ценности и кодекса на водача.

Една от централните фигури, увековечени от Шапаз в документални кадри, е големият френски алпинист Гастон Ребюфа, посветил живота си на планините и създал впечатляваща връзка между изкуството и алпинизма. В биографичния „Светът на Гастон Ребюфа“ (52 мин, LemondedeGastonRebuffat) Шапаз ни разкрива Алпите и столицата на алпинизма Шамони през златната епоха на алпинизма. Приет за член на Сдружението на гидовете в Шамони,

Гастон Ребюфа посвещава живота си на  планините и тяхната вертикална красота, както и на поетичната страна в професията на гида.

Ще видим как повече от всеки друг той успява чрез серия от книги, които впоследствие филмира, да превърне планините в значим социален феномен и слага началото на един различен поглед върху снимането в планината, избора на място, на осветление, на мястото на алпиниста.

През втората половина на ХХ век кадрите на Ребюфа са източник на вдъхновение и съпровождат първите стъпки  на човека от града в този свят от лед и скали. Във филмите, които продуцира – „Между земята и небето“, „Звезди и бури“, „Завладените хоризонти“, той изгражда запомнящи се образи на фона на величествени панорами, придружени от музиката на Паганини и Моцарт. Като истински артист и виртуоз и в катеренето, и в създаването на визия Ребюфа променя цялостно гледната точка към планините, а неговата снимка на иглите на Шамони е избрана от НАСА да представя Франция в мисията на сондата Voyager 2. Епохално е и значението на безспорно най-издаваната книга албум за катерене в Алпите „Стоте най-красиви маршрута за катерене и преходи в района на Монблан“ (1973), която остава еталон и днес.

Третият филм  „Мечтаната свръзка“ (50 мин, La Cordeedereve) от първата вечер е портрет на личността на Патрик Беро. В продължение на 167 дни от лятото на 2001 до пролетта на 2002 Патрик Беро осъществява едно истинско и оказало се последно пътуване из Алпите, от изток на запад.

Пеша, със ски, с колело и най-вече с катерене той свързва в едно десетки митични върхове и маршрути от Триглав през Доломитите, Мармолада, Пиц Бадиле, до Гранд Жорас, Матерхорн, Айгер и Монблан – всички те белязали историята на алпинизма.

Втората френска планинарска вечер в Дома на киното ще представи трима изключителни таланти със своя следа в историята на планините – Lionel Terray в „Пътят Тере“ (55 мин, LavoieTerray), Jean Marc Boivin в „Екстремно ваш“ (52 мин, Extremementvotre) – човекът „премиера“ както е бил наричан навремето с постижения, които и днес респектират в екстремните ски, катерене, съчетано с летене с параплан или скок с бейзджъмпи DominiquePerret в „Линии по склона“ (Lignesdepente), определен за най-добрия екстремен скиор на XX век, който продължава да търси своята най-красива линия по девствените неспускани склонове на света – от Узбекистан и Качкар, през Аляска, Британска Колумбия, Норвегия до Швейцария и Индийските Хималаи.

Следете подробности и актуални новини в официалното Фейсбук събитие.

Организатор на събитието е фестивал за екстремни спортове и туризъм „Дни на предизвикателствата“, агенция „Одисея-ин“ в партньорство с Френския културен институт и магазини „Стената“.

След като си фен на киното, не изпускай да видиш какво представя Jameson този път: 5 нетрадиционни любовни конфигурации.