Spoiler: Първи Контакт или нещо, което да очакваш

"Променящ представите ни за модерна научна фантастика, изключително човечен и реалистичен"

0 коментара Сподели:

Представете си как една сутрин се будите с новината, че извънземна цивилизация е посетила планетата ни.

Шокът и страхът от непознатото биха превзели съзнанието и биха ни накарали да преосмислим собственото си съществуване във Вселената и мястото си в нея. Звучи невероятно и немислимо, но така както никой не си представяше, че личност като Доналд Тръмп ще е следващият президент на най-силната и влиятелна държава в света, изведнъж невъзможното е възможно и съвсем истински случващо се събитие. А и човечеството открай време се опитва да се свърже с друг разум, като изпраща сигнали и послания в космическото пространство с едничката цел да открие, че не е само в необятната  Вселена. Мисълта от едно такова събитие е едновременно плашеща и вдъхновяваща, но как бихме действали в осъществяването на контакт и общуване с извънземен вид, за да разберем техните намерения спрямо нас, земляните, разделени в своята цялост от граници, култура, религия, език.

Базиран върху кратката история, наградена с „Небула” за научна фантастика „Историята на твоят живот” на Тед Ченг , „Първи контакт” е по-близък до други филми в жанра като „Контакт”, „2001: Една одисея в Космоса”, „Интерстелар” и „ Гатака”, отколкото някой шумен екшън като „Денят на независимостта” и „Война на световете”.

Използвайки определение като емоционална научна фантастика, може би най-точно би описало какво може да очаквате от този филм.

Елементи на съспенс, напрежение, дълбочина и душа в героите и в същото време доближаващ се с точност от гледна точка на науката за това, какво е възможно при едно подобно развитие на събитията.

Сниман в Монреал и спечелил си овациите на публика и критика на фестивалите във Венеция и Торонто по-рано през годината, „Първи контакт” на канадския режисьор Дени Вилньов е от този вид филми, коитони карат да мислим, да говорим за тях и да обсъждаме дълго време след края.

Историята започва с появилите се неочаквано дванадесет, черни на цвят извънземни кораба с форма на получерупка, застанали във вертикално положение в различни точки по земното кълбо и по-конкретно един, намиращ се сред дивите обширни територии на щата Монтана в САЩ. Правителството прибягва до услугите на най-добрия лингвист и преводач д-р Луис Банкс (Ейми Адамс) с цел да намерят общ език с новодошлите посетители  и работейки заедно с физика и математик Иън Донъли (Джеръми Ренър), двамата трябва да разучат и дешифрират какво всъщност искат да им кажат извънземните и дали идват с мир, или за да ни унищожат. Чужда цивилизация, която е с различно възприемане на времето и пространството, а физичните закони, според които ние живеем, не важат за тях и дори комуникират по начин, непознат до този момент в човешката история. А каква е целта им? Какво искат от нас? За д-р Банкс трябва да се започне с простите неща и въпроси, а не големи теоретични и сложни, на които правителството държи да знае отговора. Първата стъпка трябва да е установяването на позитивни взаимоотношения и доверие. За пръв път на човечеството се налага да работи заедно и да разбере как да общува с неочакваните посетители, сътрудничейки си помежду си чрез 11 международни екипа, всеки опитващ се по свой начин да открие отговорите. Това е шанс то да се обедини, но нашата неспособност за пълноценно общуване помежду ни създава хаос, при който, ако не се стигне до пробив в комуникацията с извънземните, може да се получи ефектът на доминото и последвалият разрив да доведе до собственото ни самоунищожение.

Филм за езика, използван от извънземен вид, и световното неразбирателство сред нашия собствен вид. Препратка към библейската история за Вавилонската кула и разединението, което би ни попречило и в общуването един ден с извънземна цивилизация.

Страхотна музика, дело на исландеца Йохан Йохансон, номиниран от Академията в последните две години за работата си по „Теория на всичко” и „Сикарио”, допринася изключително за това да заобичате този филм още повече.

Всъщност всеки аспект от „Първи контакт”, от главните актьори, до екипа зад неговото реализиране, са в единение и цялост и правят така, че филмът да запази атмосфера на постоянно откритие вместо заплаха и страх, произтичаща от срещата с непознатото.

Променящ представите ни за модерна научна фантастика, изключително човечен, реалистичен и близък до това, какво всъщност би представлявала една такава среща с чуждопланетен вид на по-високо ниво на интелект от нашият,„Първи контакт” е филм, който ни кара да ни е грижа за всяко откритие и по-малко за това, какво може да го възпрепятства. Филмът продължава достатъчно време, така че да започнем да живеем с героя и с това, което той изпитва с течение на развитието на събитията, а краят му ще нареди пъзела на историята така, че да се съгласите, че Дени Вилньов е създал един завладяващ филм, който ще си спомняте дълго след като сте напуснали киносалона.

Има ли според Димитър потенциал на класика поредният римейк на класически филм?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *