JAMESON ПРЕДСТАВЯ: ЛЮБИМИТЕ ФИЛМИ НА ЗЛАТИМИР АРАКЛИЕВ

Какво обича да гледа един от най-добрите български фотографи през последните пет години

0 коментара Сподели:

Какво хваща обективът на Златимир Араклиев, питаме заедно с Jameson. Ето кои заглавия запечатваме като препоръчани от фотографа.

СЪВРЕМЕННА ФОТОГРАФИЯ В АМЕРИКА (1982)
CONTEMPORARY PHOTOGRAPHY IN AMERICA

„Филмът на Майкъл Енглър от 1982, който ме запали по документалната и уличната фотография много сериозно преди години. Епизодите с Джоел Мейеровиц, Марк Коен и Хари Калахан ми промениха живота завинаги.“ Кинематографични уъркшоп дискусии за формата на изкуство, която е и призванието на днешния ни Jameson герой.
Гледай откъс тук.

КЛУБЪТ НА БЕЗУМЦИТЕ (2010)
THE BANG BANG CLUB

„Биографичен филм за четирима фотографи, които снимат размириците в Южна Африка между 1990 и 1994. Бам, бам, бам – така звучи любовта и затвора на апарата, понякога.“ Истинската история разказва за стремежа на четирима приятели фотографи да изобличат през обективите си реалността след първите свободни избори в Южна Африка, когато народът открито въстава.
Гледай трейлъра тук.

АЗ СЪМ КУБА (1964)
SOY CUBA

„Съветско-кубинската дружба вае петминутни непрекъснати кадри с един от първите инфрачервени филми с такава лекота, че Мартин Скорсезе се заема лично със спасяването на тези недооценени ленти в началото на 90-те години на ХХ век. Този филм ме запали по инфрачервената фотография, ето го и резултатът.“
Гледай трейлъра тук.

СТАЛКЕР (1979)
STALKER

„Гледах го за пръв път в „Одеон“ преди две години – следобедна прожекция през януари, сам в салона. В момента, в който излязох от киното и се озовах на Попа в 16:40, осъзнах, че филмът едва сега започва. Какво имам предвид? Няколко месеца по-рано снимах за пръв път в списание EVA сесия със същото заглавие. Оказа се, че стилистката Лили Гергишанова още е усетила самотата, интензивността и радиацията в кадрите, които създадохме тогава. Перфектна и абсолютно случайна интерпретация на филм, за който все още въобще не подозирах.“
Гледай трейлъра тук.

ENTER THE VOID (2010)
ENTER THE VOID

„Колкото и пъти да си пускам този филм на Гаспар Ное, никога няма да успея да го догледам, но и никога няма да спра да го пускам.“ Всичко във филма гледаме през очите на застреляния в бар в Токио Оскар – дребен дилър, чийто неспокоен дух скита из града и бди над нещастната си сестра, стриптизьорка с трагичен живот. Историята на осиротелите брат и сестра, обещали си никога да не се разделят, е изпълнена с болка, насилие, безкомпромисни секс сцени и неон. А познавайки начина, по който Ное пресъздава болката, очаквай минимум противоречиви реакции, максимум психическа центрофуга.
Гледай трейлъра тук.

Виж какво гледа Бойко Кръстанов.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *