JAMESON ПРЕДСТАВЯ: ЛЮБИМИТЕ ФИЛМИ НА ЗЛАТИМИР АРАКЛИЕВ

Какво обича да гледа един от най-добрите български фотографи през последните пет години

  • 25.07.2016
  • от Плами Максимова

Какво хваща обективът на Златимир Араклиев, питаме заедно с Jameson. Ето кои заглавия запечатваме като препоръчани от фотографа.

СЪВРЕМЕННА ФОТОГРАФИЯ В АМЕРИКА (1982)
CONTEMPORARY PHOTOGRAPHY IN AMERICA

„Филмът на Майкъл Енглър от 1982, който ме запали по документалната и уличната фотография много сериозно преди години. Епизодите с Джоел Мейеровиц, Марк Коен и Хари Калахан ми промениха живота завинаги.“ Кинематографични уъркшоп дискусии за формата на изкуство, която е и призванието на днешния ни Jameson герой.
Гледай откъс тук.

КЛУБЪТ НА БЕЗУМЦИТЕ (2010)
THE BANG BANG CLUB

„Биографичен филм за четирима фотографи, които снимат размириците в Южна Африка между 1990 и 1994. Бам, бам, бам – така звучи любовта и затвора на апарата, понякога.“ Истинската история разказва за стремежа на четирима приятели фотографи да изобличат през обективите си реалността след първите свободни избори в Южна Африка, когато народът открито въстава.
Гледай трейлъра тук.

АЗ СЪМ КУБА (1964)
SOY CUBA

„Съветско-кубинската дружба вае петминутни непрекъснати кадри с един от първите инфрачервени филми с такава лекота, че Мартин Скорсезе се заема лично със спасяването на тези недооценени ленти в началото на 90-те години на ХХ век. Този филм ме запали по инфрачервената фотография, ето го и резултатът.“
Гледай трейлъра тук.

СТАЛКЕР (1979)
STALKER

„Гледах го за пръв път в „Одеон“ преди две години – следобедна прожекция през януари, сам в салона. В момента, в който излязох от киното и се озовах на Попа в 16:40, осъзнах, че филмът едва сега започва. Какво имам предвид? Няколко месеца по-рано снимах за пръв път в списание EVA сесия със същото заглавие. Оказа се, че стилистката Лили Гергишанова още е усетила самотата, интензивността и радиацията в кадрите, които създадохме тогава. Перфектна и абсолютно случайна интерпретация на филм, за който все още въобще не подозирах.“
Гледай трейлъра тук.

ENTER THE VOID (2010)
ENTER THE VOID

„Колкото и пъти да си пускам този филм на Гаспар Ное, никога няма да успея да го догледам, но и никога няма да спра да го пускам.“ Всичко във филма гледаме през очите на застреляния в бар в Токио Оскар – дребен дилър, чийто неспокоен дух скита из града и бди над нещастната си сестра, стриптизьорка с трагичен живот. Историята на осиротелите брат и сестра, обещали си никога да не се разделят, е изпълнена с болка, насилие, безкомпромисни секс сцени и неон. А познавайки начина, по който Ное пресъздава болката, очаквай минимум противоречиви реакции, максимум психическа центрофуга.
Гледай трейлъра тук.

Виж какво гледа Бойко Кръстанов.