КАРИЕРАТА НА ЕДИН ЕКСЦЕНТРИЧЕН КИНО ВЪЛШЕБНИК

Тим Бъртън – човекът, който ни даде толкова много

0 коментара Сподели:

Режисьор, продуцент, сценарист и дори художник, но не само това. Тимъти Уолтър Бъртън не може да бъде категоризиран по този начин. А по-скоро трябва да отбележим, че прекрои филмовото изкуство и внесе шантавото си настроение, което определено се забеляза и хареса на публиката.

Роденият в Бърбанк, Калифорния, филмов директор описва себе си като дете, живеещо в свят, изпълнен с фантазии за измислени герои. Нищо, че е спечелил куп отличия като награди „Хюго“ и „Еми“ и е номиниран за „Оскар" и „Златен глобус" , неговата кариера не започва стремглаво нагоре с правене на касови филми, а е белязана с неуспех, но не като режисьор, а като оцветител и аниматор в „Дисни“.

Там не оценяват неговите качества, тъй като героите, които рисува (мрачни и страшни), не се вписват в детската концепция на филмовата компания. По-късно това се оказва плюс, защото го съсредоточава в писането на стихове, положили основите на пожъналия успех “Кошмарът преди Коледа“.

През 1982 излиза първата късометражна лента на Бъртън – “Винсънт“, където започва да се вижда пресъздаването на собствения му образ от детските години – момче с неограничено въображение и привлекателна чудатост. Следващият му филм е „Франкенуини“, който печели награди по фестивали, но е спрян, защото е смятан за неподходящ за детската аудитория.

Голямата крачка за режисьора е „Бийтълджус“ и може би с него започва звездната приказка. Филмът, в който присъстват имена като Алек Болдуин, Джина Дейвис и Майкъл Кийтън, успява да донесе на създателите впечатляващите за това време 80 милиона долара и „Оскар“ за най-добър грим, а е заснет с много по-нисък бюджет.

Способността да прави добри ленти и да носи приходи с малко средства го отвежда до първия „Батман“. Там отново присъства Майкъл Кийтън като Брус Уейн (Батман), който оставя добри впечатления след „Бийтълджус“.

Много важен ход е участието на Джак Никълсън в ролята на Жокера, за да привлече вниманието на по-възрастните и да увеличи аудиторията, защото филмите за супергерои не са сред любимите им. Филмът от 1989 става най-големия хит за времето си и спечелва 400 милиона долара по целия свят.

Следват „Едуард Ножиците“, написан и режисиран от Бъртън, „Кошмарът преди Коледа“, продуциран само от него, и „Ед Уд“. Между тях прави и „Батман се завръща“, отново с Кийтън в главната роля, но с нови злодеи в лицето на Дани де Вито (Пингвина) и Мишел Пфайфър (Жената котка).

Върху тях се фокусира и по-голямата част от филма, вместо супер героя Батман и по този начин успява да спечели феновете на мрака и зловещото.

Последните 10 години Тим Бъртън не спира да ни представя хит след хит, като започнем с шоколадовото приключение на Чарли Бъкет и Уили Уонка („Чарли и шоколадовата фабрика“), „Булката труп“ и минем през историята за един луд бръснар убиец (Джони Деп), страдащ по изгубената си жена, и още по-шантавата пекарка г-жа Лъвет (Хелена Бонъм Картър), която приготвя вкусотии от човешки трупове в „Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт“. Накрая завършваме с „Алиса в Страната на чудесата“, вампирската комедия „Тъмни сенки“и невероятния „Големи очи", който разказва историята на художничката Маргарет Кийн.

Вероятно си забелязал, че в част от филмите Деп играе главните роли, който е един от любимците на режисьора, както и неговата бивша съпруга Хелена Бонъм Картър. Отличителен белег на Бъртън е да залага на впечатлили го вече актьори – освен двамата му най-верни такива са още Дани де Вито, Майкъл Гоф, Джен Хуукс и много други.

Най-новото, което предстои да видиш, е „Домът на мис Перигрин за чудати деца“ (Miss Peregrine's Home for Peculiar Children), който трябва да излезе в края на тази година. А също е обявено и продължението на „Бийтълджус“. Но докато чакаш, няма лошо да върнеш лентата назад и да гледаш това, което си пропуснал, защото сме сигурни, че ще ти хареса.

НАПРЕД С ЕДНА МАЛКА ФИЛМОВА СЕЛЕКЦИЯ, ПОДХОДЯЩА ЗА ТВОЯ УИКЕНД. НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ ИСПАНСКОТО И ИТАЛИАНСКОТО КИНО.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *